woensdag 26 juni 2024

Week Spot: Erroll Gaye & The Imaginations


Omdat ik gisteren heb besloten alsnog de Blauwe Bak Top 100 te publiceren, kijk ik opnieuw naar de lijst voor een Week Spot. Ik heb datzelfde drie weken geleden ook gedaan en in dat bericht schrijf ik: 'Probeer maar eens een verhaaltje te schrijven over Erroll Gaye & The Imaginations'. Ik moet opbiechten dat ik drie weken geleden niet eens een klein beetje huiswerk heb gedaan want afgelopen avond kom ik met een simpele zoekopdracht op Google uit bij een site genaamd Buckeye Beat. Dat verzamelt informatie over rock'n'roll, rhythm & blues, soul en blues uit de staat Ohio. Er is één vraag welke onbeantwoord zal blijven: Waar is het mis gegaan met Erroll Gaye & The Imaginations na zo'n bliksemstart. Er rest namelijk niet veel meer dan een lokaal hitje middels één single en een krantenartikel bomvol informatie welke aankondigt dat de band zal optreden in de befaamde Apollo. Met dit krantenbericht in de aanslag durf ik het wel aan. Het is overigens de nummer twee in de Top 100 en dus de hoogst genoteerde plaat welke nog geen Week Spot is geweest. Bovendien lijkt het me een prachtige afsluiter van een extra lange 'Do The 45' deze zaterdag als ik alle Week Spots vanaf week 26 in 2023 ga draaien. De Week Spot is 'Love And Affection' van Erroll Gaye & The Imaginations uit 1975.

Het is voorlopig ook de laatste 'oude' Week Spot want in de komende weken ga ik weer de 'Vinyl Summer Spirit' doen. Ditmaal niet een specifiek jaar uit een grijs verleden, maar de verzameldrift uit de jaren 2015 tot en met 2022. Ik wil voor iedere week een Week Spot hebben welke in het specifieke jaar is uitgebracht. Dat wordt flink zoeken en soms even creatief zijn. De keuze voor volgende week heb ik al gemaakt en dat is dan een plaat uit 2015. De laatste Week Spot voor de zomerstop moet een 'oudje' zijn en eerst denk ik nog aan een jaren zestig-plaat, maar uiteindelijk is Erroll Gaye een verdiende Week Spot.

Familie van? Nee, helaas niet. Deze conclusie komt uit de mond van Erroll Gaye in 1975. Wel wordt Erroll regelmatig uitgescholden voor Michael Jackson. Hij heeft niet alleen de 'looks' van de leadzanger van The Jackson 5, maar ook vocaal komt hij dicht in de buurt. Bovendien is hij piepjong, hetgeen ook geldt voor zijn Imaginations. Het kwartet volgt lessen aan John Adams High School als ze besluiten samen een band te beginnen. Erroll is omstreeks zijn dertiende levensjaar als hij de leadzanger wordt van Erroll Gaye & The Imaginations. Ten tijde van het nieuwsbericht is Erroll zestien jaar oud. Eerste tenor Harold Ware is negentien en de heren Anthony Rice (tweede tenor) en Paul Richardson (bariton) zijn achttien. Winston Gragg wordt de manager van de groep en weet de jongens vanuit de schoolbanken middels een single in de Apollo in New York te krijgen. Dat is voor menig zwarte artiest de springplank geweest naar nóg groter succes. Alleen is het nog altijd niet duidelijk hoe het is mis gelopen met Erroll Gaye & The Imaginations.

Het is wel grappig dat The Jackson 5 in 1968 hun eerste plaatje maken voor het Steeltown-label en dat ook Erroll Gaye debuteert op Steel Town. Toch zijn het twee verschillende labels en komt de laatste uit Pittsburgh. Buiten Erroll Gaye om heeft het nog één andere single voortgebracht. 'Love And Affection' is eigenlijk de b-kant van 'You Don't Want My Love' en dat nummer is een lokale hit in Cleveland. Naar verluid zijn er duizend singles verkocht. Dat is anno 2024 weer niet zo heel veel en het maakt dat de plaat over het algemeen redelijk aan de prijs is. Maar dan opnieuw, ik heb wel eens een mindere single gekocht voor plusminus vijfendertig euro. Bij de beoordeling in de 'Singles round-up' kom ik superlatieven tekort en op dat vlak heb ik geen extra woorden kunnen bedenken.

Het vroegste optreden dat wordt genoemd is in 1972 samen met Stevie Wonder en War. Verder is alleen bekend dat de groep in 1976 nog volop toert. Daarna wordt het erg stil rond de groep en het laatste dat van hen is vernomen is dat Erroll Gaye solistisch aan de weg timmert in 1979. En zo heb ik toch nog een redelijk bericht geschreven over een, op het eerste gezicht, obscuur bandje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten