woensdag 12 juni 2024

Week Spot: Rufus


Als ik de 'Singles round-up' heb gepubliceerd, zit er één nummer nog altijd in mijn hoofd. 'Ik heb nooit veel op gehad met de hits van Rufus maar onderhand is dit de derde Rufus-single in de Blauwe Bak', schrijf ik bij de inleiding van deze single. Ik besluit dan om dit meteen tot Week Spot te maken. Nu ik op zoek ben geweest op 45cat naar een Europees fotohoesje maar alleen het Amerikaanse label heb gevonden, verheug ik me opeens heel erg op het verhaaltje. Ik heb een 'See also'  gezien. De band komt voort uit een andere band en deze connectie heb ik nooit geweten! Waar een Week Spot weer niet goed voor kan zijn? De Week Spot is deze week voor een single die, bij mijn weten, alleen in Amerika is uitgebracht. Hoewel het 1978 op de labels heeft staan, wordt het pas in januari 1979 aldaar uitgebracht. De eer valt te beurt aan 'Keep It Together' van Rufus uit 1978.

Zeg je Rufus, dan zeg je Chaka Khan. Het is ook de volgorde waarmee ik in de jaren tachtig kennis heb gemaakt met Rufus. 'Ain't Nobody' zal ongetwijfeld de aanleiding zijn geweest. Omdat ik lange tijd niet veel moet hebben van de jaren tachtig heb ik daar tot tien jaar geleden niet een specifieke mening over. Chaka Khan heeft in de jaren tachtig en daarna voor mij het imago van een 'disco queen' waar ik ook nooit verder ben ingedoken. 'Tell Me Something Good' en 'Once You Get Started', de twee grote Rufus-hits uit de jaren zeventig, leer ik met terugwerkende kracht kennen. 'Tell Me Something Good' heb ik onlangs nog aangeschaft maar oordeel dan ook dat het té 'gewoontjes' is voor de Blauwe Bak. Inmiddels heb ik dan al wel de derde Rufus-single aan de Blauwe Bak toegevoegd. Het begint in 2020 met 'I Finally Found You' welke in een pakketje 'goedkope' singles zit bij Mark. Inmiddels heb ik ook geïnvesteerd in de Amerikaanse demo van de debuutsingle van Rufus uit 1970. Driemaal is scheepsrecht en 'Keep It Together' is de Week Spot.

Het wordt dan maar een twee-in-een. Het verhaal begint in 1961 met de band Gary & The Knight Lites. De groep fabriceert tussen 1963 en 1967 zes singles voor vrij kleine labels. De eerste single krijgt in 1966 een heruitgave op een ander label en 'So Far Away From Home' uit 1966 komt uit op Bell. De laatste single van de groep met deze naam is 'One, Two, Boogaloo' op het Dunwich-label en deze zou in 2021 zijn verkocht voor 250 Canadese dollars. Op 20 januari 1967 krijgt Chicago te maken met een sneeuwstorm. Kenny Myers, een hoge bons van Mercury Records, is gestrand in Chicago en ontmoet Bill Traut. Traut is dan de producent van Gary & The Knight Lites en hij laat Myers een aantal bandjes horen. Myers is onder de indruk en wil de band meteen onderbrengen op een nieuw label: Acta. Hoewel Acta van Mercury is, wordt de distributie gedaan door Dot en Paramount waardoor de platen van de band in Europa op Dot of Stateside zijn. Er is nog wel een probleempje met de naam want Gary & The Knight Lites klinkt als een schreeuw uit het verleden. De heren vinden goedkeuring bij de naam The American Breed. De eerste single is niet echt een succes maar begin 1968 is het raak met 'Bend Me Shape Me'. Het is oorspronkelijk op de plaat gezet door The Models. The Models is niet zomaar een groepje dames, het zijn allemaal zingende modellen die regelmatig op de Vogue of Cosmopolitan mogen poseren. Amen Corner heeft al een flinke hit in Engeland met het nummer en zo neemt The American Breed haar versie op van 'Bend Me Shape Me'.

Er zijn nog een paar opvolgers en de band is verder druk met het maken van radiopromo's en en soundtracks (onder andere 'The Brain' in 1969). In 1969 komt Paulette McWilliams bij de groep en gaat American Breed uit een meer funky vaatje tappen. Op het laatst wordt de naam nog ingekort tot The Breed maar daarna is de koek op. Bassist Charles 'Chuck' Colbert en drummer Lee Graziano nemen het initiatief voor de nieuwe band. Gary Loizzo, de oorspronkelijke Breed-zanger, doet helemaal niet meer mee. Toetsenist Kevin Murphy en zangeres McWilliams maken pas vanaf 1969 deel uit van American Breed maar worden ook uitgenodigd voor de nieuwe band. Verder zijn het twee leden uit een andere band, Circus, die de bezetting compleet kunnen maken. In 1969 noemt de band zichzelf Smoke en even later wordt dat Ask Rufus. De laatste naam wordt in 1970 verder ingekort en dan ligt er ook een contract klaar bij Epic. Dat trekt het aanbod van een album in naar de matig verkopende debuutsingle 'Brand New Day' en dan vinden ook de eerste bezettingswisselingen plaats. De echtgenoot van McWilliams is goed bevriend met Hassan Khan. De laatste is dan weer getrouwd met Chaka. Chaka Khan is al een tijdje 'fan' van de groep en op aanraden van McWilliams mag ze toetreden. McWilliams zélf heeft het wel weer gezien in bij Rufus.

'Fast forward' naar de strubbelingen want die zijn altijd het meest sappig voor een verhaaltje. In 1974 is Chaka Khan gescheiden van haar eerste man en is ze een nieuw huwelijk aangegaan. Dat huwelijk valt niet in goede aarde bij de toenmalige Rufus-drummer en in 1977 komt het tot een handgemeen in de studio. De drummer wordt uit de band gezet en neemt nog twee anderen mee. Chaka kondigt rond dezelfde tijd aan dat ze als solo-artieste een contract heeft getekend bij Warner Bros. en doende is met een solo-debuut. En zo kom ik bij een 'foutje' in de 'Singles round-up' van gisteren want Chaka doet niet meer mee op de Week Spot. 'Numbers' is in 1979 het eerste album zonder Chaka. Tony Maiden en David 'Hawk' Wolinski nemen de leadzang voor hun rekening en krijgen bijval van de dames Helen Lowe en Maxayne. Uiteraard zullen deze zijn 'gescreend' om te klinken als Chaka Khan?

'Keep It Together' piekt net buiten de Hot 100 op nummer 109 maar doet desondanks nummer 16 in de R&B. De groep is in 1983 grotendeels in de vergetelheid geraakt en albums verkopen nauwelijks meer. De groep besluit afscheid te nemen met een 'big bang': Een live-opname voor een elpee in The Savoy welke eveneens zal worden gefilmd. Chaka wordt eveneens uitgenodigd en zegt toe. 'Ain't Nobody' wordt een grote hit, ook omdat het is gebruikt in de speelfilm 'Breakin'. Na 2001 zal de groep nog incidenteel bijeenkomen voor een reünie of een ceremoniële onderscheiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten