woensdag 22 augustus 2018

Week Spot: 9th Creation



Zo heb ik moeite om op schema te komen en op het volgende moment is het precies het tegenovergestelde. Over wat ik vandaag heb gedaan, ga ik later nog schrijven. Feit is dat de dag me vijftien singles heeft opgeleverd en dus... ga ik 'vooruit werken' met twee 'Singles round-ups' Dat levert vandaag drie berichten op: De Week Spot, 'Het zilveren goud' en de eerste 'Singles round-up' van deze maand. Met de Week Spot is het eveneens luxe. Ik heb meerdere platen die in aanmerking kunnen komen voor de Week Spot en ik moet gewoon een keuze maken. Dat heb ik gedaan op grond van de huidige beleving van het plaatje want qua schrijfvoer houdt het niet over met de nieuwe Week Spot. Ik ga hem evenwel toch aan jullie voorstellen: 'Sexy Girl' van 9th Creation uit 1975.

Het is trouwens ook helemaal niet nieuw dat ik in de vakantie een kort verhaaltje schrijf bij de Week Spot. Vaak is het een artiest of groep die ik reeds eerder onder de loep heb genomen als Week Spot. Deze week is het echter een 'nieuwe' naam. De naam 9th Creation 'rings a distant bell', om maar even internationaal te doen. Eigenlijk is het best logisch want 9th Creation wordt eerder in de hoek van de funk gedrukt en in soul-kringen fietsen ze daar met een grote bocht om heen. Toch zit ik helemaal op dezelfde lijn met Mark en die doet al flink wat 'voorwerk'. Hij gaat dwars door hokjes en lijntjes en als hij een nummer vindt dat hem goed in de oren klinkt? Dat is eveneens het geval bij 'Sexy Girl' van 9th Creation. Hij slaat daarbij de ballade op de a-kant over, wat op zichzelf best opvallend is. De aandacht gaat meteen uit naar 'Sexy Girl' en ik heb maar een minuut nodig om de plaat te reserveren.

Ik hou momenteel van jaren zeventig-soul met 'laidback grooves' en deze nemen steeds meer een plek in van de Blauwe Bak. Overigens ben ik een paar weken geleden tóch begonnen met het aanleggen van de 'ere-Blauwe Bak'. Het is de enige echte Blauwe Bak en hierin komen Northern Soul-stampers en -klassiekers te staan die ik tekort doe als ik ze in de algemene jaren zestig-bak parkeer. De Northern Soul, waarmee het is begonnen, verdwijnt dus stukje-bij-beetje uit de koffers en dit wordt méér jaren zeventig en minder voor de hand liggend. In de funk gaat het er over het algemeen iets 'smeriger' aan toe en ondanks een 'groove' om achterover te zakken in een hangmat, is het tekstueel van dik hout zaagt men planken. De zanger beschrijft zijn geliefde en gaat daarbij in op de details. Je zal in de soul niet snel een plaat tegenkomen waar de zanger toegeeft dat hij het zalig vindt om in haar borsten te knijpen. 9th Creation doet dat dus wel...

Alles wat bekend is over de groep is dat het in 1970 wordt opgericht in het Californische Stockton. Discogs vermeldt vervolgens een aantal leden (met links), maar de foto laat zien dat het slechts een handjevol is. Ik tel tien leden op de publiciteitsfoto. Degene rechts blaast net een bel van kauwgum en dus zal de foto van 1975 zijn. Het eerste album van 9th Creation heet 'Bubblegum' en zal door nog twee albums worden gevolgd. Met name 'Bubblegum' is zeer populair geworden in de hiphop voor de talrijke samples. 'Sexy Girl' is slechts eenmaal gebruikt voor een later nummer. De groep wordt in dezelfde hoek gestopt als de vroege Earth, Wind & Fire. Een band die de jazz binnen laat in de funk en daarmee een specifiek geluid creëert.

Veel meer valt niet te vertellen over 9th Creation. De plaat? De ideale soundtrack bij de huidige temperaturen. Ik heb zojuist Buienradar gekeken en deze heeft het over dalende temperaturen in het weekend. Het beetje regen schrikt me niet af. Ik weet zeker dat 'Sexy Girl' in de winter ook nog gaat smaken en dus is het een terechte Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten