dinsdag 21 augustus 2018

Driemaal is Sleenrecht



Ik weet het en ik schrijf het desondanks ieder jaar opnieuw: De vakantieverhalen zijn 'op'. Niet helemaal waar want als ik een beetje ga graven, kom ik vast nog wel een paar anekdotes tegen. Ik zat gisteravond te denken aan een bericht over de vakanties in Nunspeet. Het 'huiswerk' levert een nostalgische trip op naar de Veluwe en alras ben ik verzonken in de legende van 'het ronde huis'. Niet dat iets met de vakanties van doen heeft (Het Ronde Huis wordt in 1967 gesloopt en wij zijn pas tien jaar later voor het eerst in Nunspeet). Hierdoor kwam gisteravond niets terecht van publiceren en ook nu stel ik Nunspeet nog even uit. Ik moet morgen echt in actie komen want vandaag is een 'verloren' dag geweest. Ik ben enkel vanavond even op de fiets naar Havelte geweest en heb de rest van de dag gespendeerd aan de voorbereiding van 'Tuesday Night Music Club'. Het is bijna net een 'gewone' dinsdag. De fiets moet morgen echt naar de fietsenmaker. Ik verwacht niet dat hij de buitenbanden op voorraad heeft en de reparatie zal dan minimaal twee dagen in beslag nemen. Ik doe donderdagavond mijn laatste show op Wolfman Radio voor een week en als ik het financieel trek, ga ik vrijdag voor een paar dagen naar Sleen. Wáárom gaat iemand in Sleen vakantie vieren? Het is een vraag die ik regelmatig krijg en die ik vanavond hoop te kunnen uitleggen.

Eerst maar even terug naar het begin. Na de monstervakantiefietstocht van 2010 is me duidelijk geworden dat ik ietsje té oud ben geworden voor dit vertier. Ik heb een paar weken nodig om te herstellen van de vijftienhonderd kilometer. In 2013 begint voor mij de vakantie in de 'nieuwe stijl'. Gewoon met een tentje op een camping en vanuit die plek fiets- en wandeltochten ondernemen. Het eerste jaar is dat in De Steeg. In 2014 ga ik naar Slenaken. Bij zowel De Steeg als Slenaken betekent het dat ik eerst met de fiets in de trein moet en dat brengt kosten met zich mee. In de zomer van 2015 lijkt het in eerste instantie minder rooskleurig. Ik wíl desondanks vakantie vieren en denk stevig na over alternatieven die relatief weinig geld kosten. Het verblijf op de camping is tot daar aan toe, maar ik moet geen tientjes over de balk smijten voor wat betreft het openbaar vervoer. Ik speel even met het plan om de tent en slaapzak achterop de fiets te binden en in de buurt van Appelscha een camping te zoeken. Het staat me een beetje tegen. Appelscha is niet het voeteneind van mijn wereld en ik kom er regelmatig op de fiets vanuit Nijeveen of Steenwijk. Ik zou liever naar écht een onbekende omgeving gaan. Op een zekere avond fiets ik een stuk door het Drents-Friese Wold. Bij een fietsknooppunt nabij Wapserveen zie ik dat het plattegrondje nu de hele provincie Drenthe bevat. Ik speur over het kaartje en zie dan Emmen. Een omgeving waar ik niet tot nauwelijks bekend ben. Plots zie ik dat Sleen er redelijk 'groen' uit ziet. Thuis Google ik op Sleen en camping en het is geen verrassing dat ik uitkom op de site van Pieterom. Het is namelijk de enige camping in Sleen. De prijs is het bewijs? Ik kijk vol ongeloof naar de tarieven, maar toch ziet het er allemaal goed uit. Sleen is bovendien een kleine vijftig kilometer vanaf Nijeveen.

Als de vakantie meer in beeld komt, is er opeens ook wat meer geld te besteden. Ik besluit dan ook om met de fiets in de trein naar Emmen te gaan. Dat is nogal omslachtig: Eerst de fiets naar het station in Meppel brengen en de volgende dag bepakt en bezakt op de bus van Nijeveen naar Meppel. Met de fiets in de trein naar Zwolle en daar overstappen naar Emmen. De fiets wederom in de stalling op het station en eerst met de bus naar Sleen. Tent opbouwen en dan met de bus terug naar Emmen om de fiets naar de camping te halen. Als ik de Pioneer niet had gehad, zou ik het vast weer zo hebben gedaan, alleen past de ligfiets niet in de trein. Het eerste jaar sta ik met de tent onder de appelboom. Ik ben de enige tentkampeerder en kijk mijn ogen uit. Ik heb in 2010 alleen de camping- en gastenverblijf in Lottem meegemaakt waar de douches gratis zijn en waar altijd wc-papier hangt op de toiletten. Het is iets ontzettend lulligs. Je spaart al weken halve wc-rollen omdat een hele teveel plek in beslag neemt. Je moet steevast twee keer extra poepen ten opzichte van het thuisblijven en op het laatst is het papier op. Wc-rollen koop je alleen maar per vier of zes en daar heb je weer geen ruimte voor in de tassen. Je koopt dus op het laatst maar een pak, gebruikt een halve rol en laat vijf-en-een-halve rol achter op de camping. Een camping waar altijd papier hangt op de wc heeft voor mij een enorm pluspunt. Hetzelfde met douches. Geen omkijken naar twintig of vijftig centjes. De ambiance mag er ook zijn. De uitbater houdt wat kleinvee en dat vind ik best gezellig.

Het is me in 2015 zo goed bevallen dat ik in 2016 wederom naar Sleen ga. Nu met de Pioneer. Minstens zo omslachtig als de reis in 2015. Eerst op de fiets naar Sleen, met de bus (of trein) naar Uffelte, tent en tassen mee en in de bus of trein terug naar Sleen. Bus of trein? Ja, het maakt voor de reistijd helemaal niets uit. De overstap op de bus van Assen naar Sleen is gewoon hopeloos en je staat steeds een half uur (op zijn minst) te wachten. Ik begin de omgeving al beter te kennen en op een gegeven ogenblik ben ik wel een beetje klaar met 'altijd hetzelfde'. Ik kondig in 2016 dan ook aan volgend jaar ergens anders naartoe te willen, maar dat ik zeker terug kom! Als de vakantie dan weer dichterbij komt en als ik iedere keer in Sleen word overvallen door een vakantiegevoel, dan gaat het verlangen automatisch uit naar Sleen. Naar de camping met de gratis douches en de rollen wc-papier. Met een koelkast en magnetron voor de tentkampeerder. Met de geitjes, het konijn, de paarden en de Brahma-hanen. Ook al lijkt de omgeving als twee druppels water op dat van Uffelte. Het is het gevoel van 'even ergens anders zijn' en tegelijkertijd zo dichtbij huis. Niet alleen in kilometers maar ook in bijna identieke bossen en landwegen. Had ik al eens verteld dat ik een hekel heb aan reizen? Dat wil zeggen: Van A naar B. Als ik in B ben is het goed, maar de rit er tussenin. Sleen is voor mij dus de ideale B. Met bus en overstap is het twee-en-een-half uur en méér wens ik ook niet te reizen voor een vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten