woensdag 8 augustus 2018

Het zilveren goud: augustus 1993 deel II



Ik ben in augustus bijna drie maanden werkloos. Ik ga mezelf niet in zelfbeklag steken maar het valt niet altijd mee. In mijn geboortedorp hebben de inwoners al snel hun mening klaar en dat werkt nooit in mijn voordeel. Ik zal vast liever in Het Bolwerk rondhangen dan mijn handen uit de mouwen te steken gedurende de dag. Wie weet wat voor drugs er allemaal bij komt kijken? Ik heb in februari of maart van dit jaar één jointje gerookt en verder nog helemaal niets. Volgende week doe ik het een tweede keer. Wordt vervolgd! Nee, het is allerminst mijn keuze om rond huis te hangen maar het eenvoudige productiewerk is 'op' in de zomer van 1993. De kritiek van buitenaf knaagt aan me en veroorzaakt een tikkende tijdbom in mijn bovenkamer. Thuis lopen de spanningen ook geregeld op. Ik kan me vijfentwintig jaar later niet herinneren wat het voorval is geweest, maar wél dat ik op maandagochtend 2 augustus niet bepaald feestelijk het ouderlijk huis verlaat. Ik heb die dag uitgekozen om te gaan fietsen en heb meteen het keerpunt al in gedachten. Ik wil voor het eerst sinds december weer eens in Tuk kijken.

Ik weet niet of ik een kaartje heb bestudeerd, maar het is een feit dat ik aardig gericht op pad ga. Dat is later wel eens anders verlopen. Ik ga via Spannenburg en Follega en langs Lemmer naar Schoterzijl. Ik heb er al een hele tocht op zitten als ik daar ga pauzeren. Hoe het vervolgens gaat? Ik vermoed dat ik de dijk ben blijven volgen. Er staat me niets bij van Driewegsluis maar wel dat ik door Oldemarkt ben gekomen en via Paasloo en Basse naar Steenwijkerwold ben gefietst. In De Karre word ik herkend en hier word ik ook meteen uitgenodigd voor het aankomende Dicky Woodstock-festival. Het programma ziet er goed uit en toch weet ik dat dit niet zal kunnen meemaken. Financieel zit ik gewoon té krap op dit moment en ik zou ook nooit de goedkeuring krijgen van mijn ouders. Ik fiets terug over Wolvega en Heerenveen. Ik steek aan bij Sunshine Records voor de eerste twee singles. Op woensdag pak ik wederom de fiets en maak dan een hele lange dag. Eerst naar Workum voor de braderie waar ik de overige vijf singles koop. Dan zet ik koers naar Harlingen. Waarom? Geen flauw idee! Ik heb geen markt gezien en ik ken anno 1993 evenmin adresjes in Harlingen waar ik platen kan krijgen. Ik duik een café in en raak daar aan de praat met een iets ouder echtpaar. Het zijn toeristen. Het gesprek gaat al snel over muziek en daar praten we de héle middag over. Ik weet niet of ik mezelf heel erg heb opgedrongen, maar het is een feit dat ze me later ook nog mee uit eten nemen. Door de alcohol is iedere herinnering aan die middag verdampt, maar ik heb een prachtige middag gehad! Volgende week ga ik, zo gezegd, aan het 'groenvoer' en hier zijn de zeven singles van deze twee dagen in augustus 1993.

1485 Tokoloshe Man-John Kongos (NL, Ariola, 1971)
1486 Alright-Merlin (NL, CBS, 1974)
1487 Baby Don't Change Your Mind-Gladys Knight & The Pips (UK, Buddah, 1977)
1488 If I Can't Have You-Yvonne Elliman (NL, RSO, 1977)
1489 Eve Of Destruction-Barry McGuire (Duitsland, RCA Victor, 1965)
1491 Make It Easy On Yourself-The Walker Brothers (NL, Philips, 1966)
1492 Time Of The Season-The Zombies (NL, CBS, 1969)

1490 is andermaal een niet-bestaand nummer in de kaartenbak. Alleen McGuire en The Walker Brothers hebben geen fotohoes van de bovenstaande. Gladys Knight is 'gewoon' de Nederlandse persing met fotohoes, maar het label impliceert dat het echt in Engeland is geperst. Dat geldt overigens voor de meeste Gladys Knight-singles uit deze jaren. The Zombies heeft in 1993 al een zwaar leven achter de rug en deze vervang ik in 2010 door een beter exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten