woensdag 22 augustus 2018

Het zilveren goud: augustus 1993 deel IV



Vakantie is het vooruitzicht op het einde van de vakantie. Het klinkt gek, maar ik heb het zelf in 1993 en in enkele jaren daarna aan den lijve ondervonden. ,,Je hebt altijd vakantie", is dan net weer de opmerking die je als werkloze als zeer pijnlijk kan ervaren. Tot en met 1992 is de eerste schooldag het einde van de vakantie en maakt dat ik méér geniet van deze vrije tijd. In de jaren dat ik werkloos ben, is het einde van de vakantie als het rustiger wordt op de weg en je niet meer overal softijsjes kan krijgen. Toch heb ik in 1993 nog wel iets om naar uit te kijken: In september ga ik een beroepsoriëntatie-'cursus' doen van zeven weken. Ik kan het me een kwart eeuw later nauwelijks voorstellen. Het zal de tijdsgeest zijn geweest. Je laat werkloze jongeren zeven weken lang 'snuffelen' aan verschillende beroepsgroepen en het hele feest wordt gefinancierd door de gemeentelijke sociale dienst, het GAK en nog een aantal van die instanties. Ik heb afgelopen winter op Youtube een paar afleveringen van 'Dream School' gezien en eigenlijk doet het me daar nog het meeste aan denken. Maar goed, daarover volgende maand meer. Eerst nog maar even genieten van de vakantie in 1993. 'Heit' is alweer aan het werk en in Sneek wordt het nieuwe culturele seizoen geopend. Dit moet wel het einde van de vakantie zijn?

De kaartenbak van mijn singles is puur handwerk. Ik denk dat als ik de platen uit de afgelopen jaren 'Het zilveren goud' opnieuw zou tellen, dat we nog net niet op de 1500 uitkomen, maar deze week vier ik dan toch de 1500e single in mijn collectie. Omdat ik straks ook nog een 'Singles round-up' ga doen en verder niet heel veel is te vertellen over deze laatste week in 1993, ga ik maar meteen van start met de singles.

1499 Woodstock-Matthews' Southern Comfort (NL, Uni, 1970)
1500 Summertime Blues-Blue Cheer (NL, Philips, 1968)
1501 In A Gadda Da Vida-Iron Butterfly (Duitsland, Atlantic, 1970)

De bovenstaande drie en de twee Hendrix-singles van vorige week komen allemaal van 'De Marpleats', de antiekboerderij-annex-jukeboxwinkel in het landelijk gelegen Molkwerum. Het is dezelfde plek waar ik in 1997 mijn Vespa PK 50 S zal kopen. Alleen Iron Butterfly heeft in 1993 oorspronkelijk een hoesje. 'Summertime Blues' heb ik in de loop der jaren een aantal keren vervangen en heb ik nu wel met fotohoes. Matthews' Southern Comfort ben ik nooit anders tegen gekomen dan met een neutraal hoesje. De schijf verdient na een kwart eeuw overigens wel een 'upgrade'.

1502 Walking The Dog-Redwing (NL, Fantasy, 1973)
1503 The Hula Hoop Song-Georgia Gibbs (NL, Roulette, 1958)
1504 The Lonely One-Dave Mason (NL, CBS, 1974)
1505 Ramblin' Man-Allman Brothers Band (UK, Rolling Stone, flexi-disc, 1973)

De laatste vier van deze maand komen van het winkeltje aan de Scharnestraat in Sneek. Hier ben ik de afgelopen jaren al eens vaker geweest. Als Moody Blues-fan van dertien jaar oud ben ik in alle staten als ik zie dat op de eerste elpee van The Rolling Stones een nummer staat van ene 'R. Thomas'. Maar natuurlijk! Dat moet fluitist Ray Thomas van The Moody Blues zijn! Ik weet niet of ik in 1993 nog in de veronderstelling ben als ik deze single van Redwing koop, maar de 'R. Thomas' is natuurlijk Rufus Thomas. De Redwing-single is in 1993 de enige met een fotohoes. Van Dave Mason heb ik tien jaar later nog eens het fotohoesje op de kop getikt. Nummertje 1505 is een 'collector's item' met een dito prijskaartje. Het doet pijn in de portemonnee want we gaan zo'n flexidisc immers nooit draaien. Het is een promotie-plaatje van Capricorn Records dat werd uitgegeven met het Rolling Stone-magazine in 1973. Het plaatje doet anno 2018 bedragen tussen vijftig cent en drie Engelse ponden en dus is het niet bepaald een winstgevend investeringsobject geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten