vrijdag 2 februari 2018

Eretitel: 'I'm Free'



Ik ben zojuist wakker geworden van mijn schoonheidsslaapje met het nieuws dat Dennis Edwards is overleden. De zanger van The Tmeptations die in de jaren tachtig een grote hit heeft met 'Don't Look Any Further'. Toch moet ik bekennen dat ik té weinig met The Temptations heb om de man een extra bericht te gunnen op Soul-xotica. Het publiceren na 'Afterglow' is andermaal lastig geworden zodat ik deze verse maand weer met een achterstand begin. Toch gloort er hoop aan de toekomst voor wat betreft deze maand. De voorgaande jaren is het vrijwel uit het blote hoofd gegaan, maar ditmaal ga ik waarschijnlijk de online-database inzetten: Ik ben wel te porren voor een 'Weekplate'. Over precies een maand, vrijdag 2 maart, viert Soul-xotica haar achtste verjaardag. De 'Weekplate' is een week vooraf aan die dag, iedere dag een plaat in de schijnwerpers met een dag in de titel. Het staat me gelukkig 'vrij' om zoiets te organiseren, net zoals het een voorrecht is om de vrijheid te hebben om nu de 'Eretitel' te doen over de titel 'I'm Free'. In of na het weekend moet ik het 'verloren' bericht maar weer even inhalen?

3. Ray Parker Jr. (2006)
In 2016 is dit de extra keuze en ik zou nu de plaat op drie hebben gezet zonder te luisteren naar het nummer. Toch even op Youtube kijken en opeens herinner ik het me weer. De man van Raydio en van het thema van 'Ghostbusters' heeft in 2006 een uitstekend solo-album uitgebracht met dit bluesy 'I'm Free' als één van de uitschieters. Het heeft alle schijn van een autobiografisch nummer, hoewel er details in zitten die erg leuk rijmen. 'I once had a Porsche, lost it in a divorce', om maar eentje te noemen. Parker zingt het in ieder geval vol overtuiging, maar de overige titels maken dat ik niets anders kan doen dan dit nummer op de derde plek te zetten. Ik wil toch even benadrukken dat het iets minder het derde wiel is als dat ik op voorhand had verwacht. Het blijft een erg goed nummer!

2. The Rolling Stones (1965)
Ik leer het nummer in de zomer van 1990 kennen. Ik heb schoolvakantie en kan dus heerlijk de hele dinsdag naar de Vara luisteren. Op een gekke manier zijn maandag en dinsdag vrijwel inactieve dagen en kan ik veel radio luisteren en in geval van de dinsdag is dat geen bezwaar. De Avro op maandag heeft bijvoorbeeld weer Robin Albers op de maandagmiddag waar ik niet zoveel mee kan (hoewel ik achteraf gezien best eens een show had willen beluisteren uit die tijd). De Engelse band The Soup Dragons komt mee in de Madchester-rage en scoort, met name in Engeland, een grote hit met 'I'm Free'. Het blijkt een extra psychedelische cover van The Rolling Stones. Het wordt geen hit in ons land en ik hoor 'I'm Free' pas weer als ik in Engeland woon. In 2001 onderneem ik de 'Monstertocht' naar Mossley-en-terug op de fiets en tijdens die rit zal het origineel van The Stones een belangrijke rol gaan spelen. Het is nog even twijfelen of deze niet op nummer 1 thuishoort, maar besluit dan dat ik The Stones wellicht té vaak heb gehoord en dat The Who een streepje voor heeft op Jagger en consorten. De b-kant van 'Get Off Of My Cloud' staat vandaag op twee.

1. The Who (1969)
Bij de nummer 1 is ongeveer hetzelfde van toepassing. Ik maak in 1990 kennis met het nummer en ook dit zal een rol spelen tijdens de genoemde 'Monstertocht'. In 2011 heb ik deze uitgebreide fietstocht in de maanden januari en februari verwerkt tot een serie. Best interessant leesvoer, ook al hoop ik dat jullie me de meligheid van 'de redactie' kunnen vergeven. Iets van 'een stijl zoeken' en 'de plank mis slaan'. Als ik in de berichten 'thuis kom', ben ik ook meteen 'klaar' met de herinnering aan de 'Monstertocht'. Ik sluit die zomer erg definitief het boek door de fiets mee te geven aan het oud ijzer en een andere fiets te kopen. Terug naar The Who! Ik koop de single in mei of juni 1990, het is in ieder geval de 150e single volgens de kaartenbak. In de vroege ochtenduren van 13 februari 2011 vertrek ik voor de tocht 'Tuk-Manchester-Tuk' vanuit mijn toenmalige woonplaats en... het eerste album waar ik naar luister is 'Tommy' van The Who! Ik ben overigens erg 'laat' aan 'Tommy' gegaan. Ik ken 'I'm Free', 'Pinball Wizard', 'See Me Feel Me' en 'Overture' van de singles en 'We're Not Gonna Take It' van 'Woodstock', maar het is pas in 1999 dat ik het album voor de eerste maal krijg. Eind 2000 koop ik het album op geremasterde cd en met de 'Monstertocht' maak ik gebruik van een kopie van de cd op minidisc. Al een tijd niet meer integraal gedraaid en daar zou ik nu best voor in de sfeer zijn. Toch straks maar weer eens proberen te slapen want ik zou morgen post moeten lopen in Steenwijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten