zondag 4 februari 2018

Horizontaal zeven letters: Zondag 4 februari



Eind december is het ketting vervangen van de Pioneer samen met de tandwielen. Ik heb precies een jaar met dit ketting gedaan. Dat klinkt alsof het niet lang is, maar het is goed geweest voor bijna zevenduizend kilometer. Er zou iets mis zijn met de naaf in het achterwiel waardoor ik een versnelling 'mis'. Hij schakelt soms ongevraagd over als ik door een scherpe bocht ga, maar verder mis ik de zwaarste versnelling van de 24. Niet dat ik die heel vaak heb gebruikt in het verleden, maar toch... Een jaar geleden, een paar weken nadat het ketting is ververst, breekt een schakeltje af onderweg naar het werk. Dat is zo opgelost en nu wacht ik op hetzelfde. Met andere woorden: Ik ben een beetje huiverig om een héél eind te gaan fietsen. Ik heb de weersvooruitzichten al een tijdje in het vizier. Vandaag trekt me aan. Windkracht vier uit het noordoosten, nagenoeg droog maar met een lagere gevoelstemperatuur. Op dat laatste kan ik me erg goed wapenen, zolang er maar geen sprake is van ijzel of andere neerslag. Na een ritje op en neer naar Havelte ben ik om vier uur klaar voor een tochtje tegen de wind in. Ik heb de route meteen al in gedachten, het wordt een herhaling van de tocht zoals ik die pinkstermaandag heb gefietst. Bijna hetzelfde... Volgens de kilometerteller is het 45 kilometer en twee uren later ben ik weer thuis.

Ik fiets eerst door het dorp en steek bij het wegrestaurant de vaart over. Eerst het stukje dat ik vier weken geleden heb gelopen tot het 'nieuwe' fietspad. Ik duik daarna richting Wittelte en naar de rand van het Dwingelderveld. Even later ga ik de bossen in en richting knooppunt 83 bij de radiotelescoop van Dwingeloo. De verharde bospaden zijn opvallend schoon ondanks de stormen van de laatste tijd. Waar het onverhard is, is het meteen ook een natte bende maar gelukkig komt dat niet veel voor. Het is rustig op het Dwingelderveld en dus mag ik stevig door fietsen. De teller komt maar zelden onder de twintig kilometer en dat is tevens hoe ik dit stuk in twee uren kan doen. Er zit namelijk ook nog een (korte) rustpauze bij in. De Albert Heijn heeft de afgelopen week de Brabantse eierkoeken op de reclame gehad maar het is blijkbaar geen grote hit geweest in Havelte. De koeken gaan nu ook nog eens met 35 procent extra voordeel weg en dat is mijn hapje voor onderweg. De schotel komt al snel in het vizier en daar maak ik ook de bovenstaande foto. Een leuk geval van gezichtsbedrog. Als de bank van een normaal formaat was geweest, dan had ik een 'lowrider' gehad. Het zijn echter twee banken op elkaar, als een soort van tribune. Hulde aan Staatsbosbeheer of de gemeente! Het heeft alle bestaande banken vernieuwd en dat is op bepaalde plaatsen in het bos geen luxe. Een snelle scheut nicotine en dan weer op de fiets. Het is kwart voor vijf en ik wil over een uur uit de bossen zijn.

Op pinkstermaandag fiets ik bewust naar Lhee om in de bossen van Lheebroek te kijken. Vandaag heb ik alleen maar behoefte aan het verharde fietspad richting Pesse. Ik hoef dus alleen maar Spier aan te houden en hopen dat de paden elkaar kruisen. Dat blijkt het geval te zijn. Het feest kan beginnen! Nu heb ik de noordoostenwind in de rug en deze weg leent zich uitstekend ervoor om de Pioneer flink op de staart te trappen. Mijn oriëntatie is verbeterd ten opzichte van de vorige keer en nu weet ik waar ik uitkom. Dan moet ik gaan 'zoeken' naar dat andere fietspad, maar het is veruit het handigste om de knooppunten te onthouden. Zo heb ik dit vorig jaar eveneens gedaan. Het andere fietspad is het Commissaris Cramerpad. Het gaat in het begin vlak langs twee boerenbedrijven en bij de laatste zie ik een erg smerig deel op het betonpad. Ik kan twee dingen doen: Afremmen en voorzichtig doen of doldriest er doorheen jagen. Ik doe het laatste. Ik voel het achterwiel weg glijden, maar hou mezelf staande. Soms moet je een beetje risico nemen? Vevolgens gaat de route over Anholt en Engeland. Daar zal ik over twee maanden opnieuw zijn voor een fotosessie met de Pioneer. Boven Ruinen langs en over Ansen naar Rheebruggen? Nee, de klinkers lokken me niet aan en dus ga ik over de Madeweg en kom Uffelte weer binnen bij Frederikshaven. Dat is voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten