vrijdag 9 februari 2018

Eretitel: 'Baby It's You'



Januari en februari zijn doorgaans niet mijn beste maanden en januari is niet bepaald 'zonnig' geweest voor mij. Dat staat dan haaks op hoe ik me nu voel en dat is ook buiten mijn directe omgeving herkenbaar. Het koude droge zonnige winterweer doet me goed! De Pioneer lijkt sinds een week 'gewend' te zijn aan de nieuwe ketting waardoor ik nu niet meer zo angstig ben dat het zal gaan breken. Ik weet dat menigeen me zal verwensen, maar het mag van mij wel zo blijven tot half april! Financieel is het niet helemaal volgens het boekje gegaan, maar brengt wel als resultaat dat ik goed 'op de rit' ben. Mijn overtuigingskracht heeft ervoor gezorgd dat dit voorlopig ook even zo zal blijven! Ik ga niet meteen als een kip zonder kop platen kopen, maar heb vanmiddag Paypal de opdracht gegeven om de schade bij Mark in te lossen. Dit gaat weer eens via een uitgestelde bankbetaling waardoor het nog twee weken kan duren eer de platen in Uffelte zijn gearriveerd, maar jullie kunnen in principe drie soulvolle 'Singles round-up'-afleveringen tegemoet zien. Vandaag een dubbel bericht om ook hier 'op de rit' te blijven. Om te beginnen de 'Eretitel' met vandaag driemaal 'Baby It's You'.

3. Christopher Linman (2007)
Ik ben eerst al niet eens van plan om Christopher Linman te gaan bezoeken voor deze 'Eretitel'. De overige twee platen zijn zó sterk dat Linman daar niet bovenuit komt. Het is evengoed nog een zoektochtje want ik kan het nummer niet op Youtube vinden. Het staat uiteraard wel in de database waar ik mijn muziek vandaan haal. Het is precies wat ik ervan verwacht en achteraf kan ik het ook weer herinneren: Linman is een jazz-crooner in de stijl van Harry Connick Jr. Verwacht geen avontuur van de man. Nee, integendeel, het is zelfs dodelijk saai, maar goed... het maakt dat ik tot drie verschillende liedjes kom met dezelfde titel en daar gaat het per slot van rekening om.

2. A Group Called Smith (1969)
Op de tweede plek vinden we een nummer dat ik in verschillende uitvoeringen ken en alle keren even mooi vind. Toch valt de keuze op de rock-versie van A Group Called Smith. Ik ben zojuist dubbel stil geworden. Ten eerste kan ik niet de verleiding weerstaan om een optreden van A Group Called Smith in een Amerikaanse televisieshow uit 1969 nog eens te bekijken. Zoals gebruikelijk klinkt de single, maar ik zou wel eens willen weten hoe het in de studio heeft geklonken. Het tweede waarvan ik stil word, zijn de vele 'RIP'-commentaren onder de video. Gayle McCormick blijkt een jaar geleden te zijn overleden en ik heb dat helemaal gemist. Ze staat bij mij immers in de Blauwe Bak-koffer met 'It's A Crying Shame' dus een klein eerbetoon zou op zijn plek zijn geweest. Ik leer de versie van Smith kennen middels de film 'Deathproof' en een toenmalige collega op de Dyka is helemaal mesjogge van Tarantino-films en geeft me een paar weken later een gebrande kopie van de soundtrack-cd. Ik ken het écht niet als ik 'Deathproof' de eerste keer zie en blijf expres zitten tot de aftiteling van de muziek komt. O ja, naast 'Baby It's You' is 'Chick Habit' van April March dé grote verrassing uit de film. Smith mag op twee in deze aflevering van de 'Eretitel'.

1. Promises (1978)
Een belofte schept verwachtingen? De titel of de schrijver is me totaal ontschoten maar omstreeks 2000 vind ik bij een kringloopwinkel een soort van beknopte popencyclopedie. Het boek komt uit 1979 en Promises is daarmee één van de nieuwste namen in het boek. De schrijver heeft alle vertrouwen in een gouden toekomst voor het trio. Het verhaal begint met de belofte die de drie leden elkaar hebben gegeven: Ze zullen voor altijd bij elkaar blijven. Dat is snel geregeld want het zijn twee broers en een zus. Het boek verhaalt vervolgens over de bliksemstart van de single 'Baby It's You' en is twee alinea's verderop afgelopen. Eigenlijk maakt het niet uit of het boek in 1979, 1983 of 2018 is geschreven. Na vier alinea's stokt het verhaal. Promises gaat de geschiedenisboeken in als een 'eendagsvlieg' in de popmuziek, maar de plaat is eentje waar ik graag aan terug denk. Het is middels dit boek dat ik de single in 2003 in huis haal. In 2008 komt de Belgische persing ernaast. The Shirelles en The Beatles ten spijt, Promises mag vanavond de lijks aanvoeren in de 'Eretitel'. Volgende week ga ik een eeuwig durende liefde behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten