woensdag 21 februari 2018

Het zilveren goud: februari 1993 deel II



Tussen de Week Spot en 'Het zilveren goud' zitten een paar uren. Na het eerste bericht moet ik, op mijn vrije dag, toch even de neus buiten de deur steken en het weer is té mooi om binnen te blijven. Het is wel fris dankzij de noordoostenwind maar daar hebben we laagjes kleding voor. Het lijkt wel alsof sinds twee weken een traditie is geboren? Op woensdag boodschappen halen bij de Albert Heijn in Dwingeloo in plaats van Havelte? Wat mij betreft is het een 'blijvertje', hoewel de fietstocht van vandaag niet echt geslaagd is. Ik weet het eigenlijk wel op de driesprong na Ansen. Ik moet hier links ondanks dat de borden zeggen dat het een doodlopende weg is. Dat geldt namelijk alleen voor auto's. Ik ga echter rechtsaf en weet dan opeens waarom ik dit liever niet langs ga. Het paadje kronkelt mooi door het bos maar kent ook een paar gevaarlijke kuilen en een stukje met mul zand. Toch maar even doorzetten en dan? Linksaf kom ik op het fietspad uit naar Dwingeloo. Rechtsaf en daarna links brengt je bij de schaapskooi. Ook mooi! Daarna oversteken naar de schotel en via Lhee naar Dwingeloo! Er ligt op dat fietspad dwars door het Dwingelderveld een soort zand in plaats van de meer gebruikelijke schelpen. Zodra het nat wordt, verandert dit in 'blubber'. Je voelt de banden weg zuigen in het materiaal. Dat gaat hem niet worden! Terug over asfalt naar Witteveen en uiteindelijk een heel stuk terug fietsen door het bos (over verharde wegen) en zo naar Dwingeloo. Terug is wel een feestje! Ik ben in iets meer dan een kwartier van Dwingeloo naar Uffelte gefietst en dat gaat gepaard met idiote snelheden. Twee maanden met het nieuwe ketting en ik heb nu duizend kilometer gefietst. De kilometerstand staat op 12.300 kilometer totaal. Dan ga ik nu in sneltreinvaart terug naar deze maand in 1993.

Hoewel ik de zestien ruim ben gepasseerd, ben ik in februari 1993 nog altijd afhankelijk van de fiets. Dat gaat vaak met de walkman op. Naar de zuivelfabriek toe is het vaak nog donker en dan is fietsen met hoofdtelefoon op niet echt geschikt. Er is geen alternatief en dus doe ik het gewoon maar zodra ik aan de Solex en brommers begin, wordt het fietsen steeds meer een verplichting voor als de brommer het niet doet. Met de fiets ben je niet afhankelijk van spoorboekjes en wat dat betreft brengt het stalen ros me overal waar ik naartoe wil. We beginnen met, vermoedelijk, de eerste zaterdag in februari. Ik heb hierbij een herinnering dat zegt dat ik op dat moment nog steeds aan het werk ben op de kaasfabriek. Het is niet onwaarschijnlijk dat ik die maandagmorgen de wacht aangezegd heb gekregen. Het geld brandt me in de zak. Ik wil platen kopen, alleen... waar? Er is deze week geen vlooienmarkt in de Veemarkthal en het aanbod bij 'Golden Years' kan ik bijna dromen. Ik wil naar een andere plaats en 'verrast' worden door het aanbod. Het weer is niet echt vrolijk op deze zaterdag en zo wordt Bolsward ineens een optie. Wat heeft Bolsward? Weinig te bieden voor een vinyl-enthousiast als mij. Het krijgt pas in 1994 een kringloopwinkel en ik ontdek pas eind 1994 een piepklein antiekzaakje met een bescheiden stapeltje singles. Het enige andere in Bolsward is 'Music Palace'.

De blues 'leeft' in Bolsward. Het stadje heeft een bluescafé met regelmatige live-optredens. Helaas valt Bolsward net buiten de regio van het Sneeker Nieuwsblad en dus kan ik het niet mee pakken voor een recensie. Bolsward heeft in 1991 een eenmalig internationaal bluesfestival met Ten Years After als 'headliner'. Ik heb de poster later eens uit een bushokje gehaald en die heeft nog jaren aan de muur gehangen in Jutrijp. Eén van de meest vooraanstaande bands uit Bolsward is Curbstone Blues Company en dat heeft een directe link naar 'Music Palace'. De platen- en cd-zaak wordt namelijk gerund door de gebroeders Rosenau die ook actief zijn met Curbstone en de organisatie van het festival. Het heeft twee winkels: Eentje in 'hometown' Bolsward en de tweede in Sneek. Bij de laatste zal ik later deze maand ook nog een paar singles kopen. 'Music Palace' is er vroeg bij voor wat betreft de cd, hoewel het tot ver in 1993 zal duren voordat alle vinyl uit de winkels is verdwenen. In februari 1993 is Bolsward ook nog volop aan het 'stunten' met de singles en dat levert de volgende stapel op. In augustus ga ik nog eens écht 'boodschappen' doen als ze de titels uit de Old Gold-catalogus voor guldens en rijksdaalders weg doet.

1052 Brother Sagitarius-Hessel (NL, Polydor, 1990)
1053 She Likes Me-Eton Crop (NL, Torso, 1992)
1054 Gotta See Jane-R. Dean Taylor (US, Motown Yesteryears, 1968, re: 1973)
1055 Incredibly Red-Esther Tuely (NL, RCA, 1991)
1056 Into The Open-Daryll Ann (NL, Solid, 1992)
1057 Be My Downfall-Del Amitri (Duitsland, A&M, 1992)

Tot zover de eerste greep uit Bolsward. Alle bovenstaande singles hebben de fotohoes behalve R. Dean Taylor. Eigenlijk is 'Indiana Wants Me' de a-kant, maar omdat de single voor 'Gotta See Jane' nog immer in de reserve-Blauwe Bak staat, noem ik dit 'mijn' a-kant.

1058 See Her Again Tonight-Personnel (NL, Polydor, 1990)
1059 Hearts Run Dry-Gerry Rafferty (Duitsland, Polydor, 1988)
1060 Amazonia-Rumba Tres (NL, Red Bullet, 1990)
1061 What's In A Word-The Christians (Duitsland, Island, 1992)
1062 Someday-Concrete Blonde (Duitsland, IRS, 1992)

Alle singles zijn met fotohoes behalve Gerry Rafferty. Deze zit in een dicht blanco hoesje dat suggereert dat de plaat is uitgegeven als demo. Het is echter wel de reguliere single in het hoesje, maar vermoedelijk heeft Polydor dit gebruikt om exemplaren af te zetten van Rafferty's 'North And South'-album? De volgende twee komen van de vestiging in Sneek.

1079 You're The One-The Vogues (NL, ARC, 1965, re: 1982)
1080 Crawlin' King Snake-John Lee Hooker (US, Collectables, 1959, re: 1984)

The Vogues heeft 'Five O'Clock World' op de keerzijde en heeft een 'fotohoes'. Dat woord gebruik ik voor iedere hoes dat speciaal voor één single lijkt te zijn gemaakt. In geval van deze single staat er geen foto op, alleen de titels en de uitvoerende in dit geval. Hoe treffend om na het eerdere verhaal deze klassieker van John Lee Hooker te kopen bij 'Music Palace'? We gaan de naam in augustus opnieuw treffen in 'Het zilveren goud'! Tot slot de laatste vier singles van deze maand in 1993. De eerste komt bij het verzamelwinkeltje vandaan, de andere drie van 'Golden Years'. Alleen Cat Stevens heeft een fotohoesje.

1081 Tuesday's Dead-Cat Stevens (NL, Island, 1971)
1082 Me And Bobby McGee-Janis Joplin (NL, CBS, 1971)
1083 I Need Somebody-? & The Mysterians (NL, Cameo Parkway, 1967)
1084 If I Fell-The Beatles (NL, Parlophone, 1964)

Volgende maand heb ik 54 singles voor jullie in petto. Dat gaan waarschijnlijk vier afleveringen worden. In dat geval dus iedere woensdag van de volgende maand. Het gaat namelijk nóg drukker worden over een paar maanden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten