vrijdag 9 februari 2018

Hier en nu: Suzy



Ik heb het wel geprobeerd, maar kijken naar sport is niet aan mij besteed. Het is enkel met Europees of wereldkampioenschap voetbal dat ik kijk als Oranje moet spelen en goed in de race ligt. Als de Olympische spelen dit jaar in Havelte en omgeving wordt gehouden, zou ik nóg met een boog erom heen fietsen. Ieder zijn hobby maar ik ben liever zelf actief zonder toeschouwers dan dat ik aan de kant van de lijn naar iemand anders sta te kijken. Ik zal de komende tijd bar weinig zien van de Olympische Spelen buiten de enkele 'flits' middels het journaal (dat ik overigens ook maar één keer per week 'on demand' kijk). Verwacht de komende weken dus evenmin verhalen over de sportwedstrijden, het ontbreken van de Russen, de historische ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea en meer van dit alles. Het enige dat zal herinneren aan de Olympische winterspelen van 2018 is dit bericht en hopelijk met een blijvend resultaat. Volgens mij moet de openingsceremonie nog plaats hebben óf Suzy heeft voor mij al een medaille te pakken. De Olympische Spelen zou immers een prachtig opstapje zijn voor een Zuid-Koreaans popidool om in de rest van de wereld door te breken? Ik ga Suzy in ieder geval vandaag een handje helpen!

Mijn muziekhobby hangt van verschillende fascinaties aan elkaar vast. Zo heb ik ergens ook een zwak voor oriëntaalse popmuziek, ook al is het negen van de tien keren een zéér slap aftreksel van de Amerikaanse idolen. Ik ga een week geleden de lijst langs van nieuwe releases en zie dan dit (mini-)album van Suzy. Ik moet van mezelf altijd even luisteren maar vaak is het nadeel dat de titels niet in het Engels zijn geschreven. Dan kan je er nog niets mee op de radio. In het geval van het album 'Faces Of Love' heeft het twee of drie titels die in het Engels zijn geschreven en eentje daarvan is 'Sober'. Dat nummer probeer ik sinds een week aan de man/vrouw te krijgen middels mijn radioshows en is ook de aanleiding tot deze aflevering van 'Hier en nu'.

'Wereldberoemd in Steenwijkerwold en omgeving', is een lokaal begrip voor artiesten en bands die in een kleine regio (die van Steenwijkerwold) zalen en feesttenten weten te vullen en de cd's en platen moeiteloos kwijt raken, maar waar ze buiten Steenwijk nog nóóit van hebben gehoord. 'Steenwijkerwold' is wat dat betreft inwisselbaar want er zijn méér oorden in Nederland met lokale heldem-met-superster-status. Dan heb je ook nog delen in de wereld zoals Zuid-Korea waar men met een schuin oog kijkt naar het westerse entertainment, dat vertaalt naar een eigen interpretatie en het gevolg dat de ingezeten in zo'n geval massaal kiezen voor de imitatie uit eigen land. Of Bae Suzy groter is dan Madonna weet ik niet, maar wél dat ze een supersterstatus geniet in Zuid-Korea. Ze heeft onder andere een beeld van zichzelf in Madame Tussaud om maar iets te noemen.

In Korea wordt eerst de familienaam genoemd. In dit geval wordt ze op 10 oktober 1994 geboren als Bae Su-ji. Haar wieg staat in Buk-gu, het noordelijke deel van de stad Gwangju in Zuid-Korea. Haar eerste baantje is als model voor een webshop maar haar ambities strekken verder. Ze geeft zichzelf op voor een televisieshow als 'Starmaker' dat moet resulteren in een nieuwe tienergroep. Haar eerste auditie is succesvol maar sneuvelt in de daaropvolgende rondes. Ze wordt dan opgemerkt door een scout van JYP Entertainment dat talent zoekt voor een concurrerende groep. Suzy wordt gekoppeld aan Fei, Jia en Min en maakt zo in maart 2010 haar debuut met de groep 'miss A' (hierna Miss A zonder aanhalingstekens, maar het voorgaande is de officiële spellingswijze). Miss A tekent een contract met Samsung en de eerste 'single' hoort bij een commercial van het bedrijf: 'Love Again'. Min komt pas na 'Love Again' bij de groep en het kwartet doet voor het eerst van zich spreken op de hitparade middels het aanstekelijke 'Bad Girl Good Girl'. Hoewel Miss A nooit officiëel uit elkaar zal gaan, kent het in de daaropvolgende jaren enkele 'rustpauzes'. Eentje wordt benut om een doorbraak in Japan te bewerkstelligen. Ik ben er niet achter gekomen of dit zoden aan de dijk heeft gezet. In 2016 gaat Miss A weer even 'op slot' en gezien de carrière van Suzy zou het kunnen zijn dat het nu definitief is afgelopen. Suzy brengt in januari 2016 de single 'Dream' uit, een samenwerking met Baekhyun van de populaire Koreaanse band EXO. De plaat staat een week op nummer 1 in de Koreaanse downloads-hitparade. In september 2016 onthult ze haar wassen beeld in Madame Tussaud waarmee ze de eerste Koreaanse ster is met een evenbeeld in het museum. Een jaar geleden verschijnt haar album 'Yes? No?'. Kort na elkaar worden drie singles los gelaten op het publiek en het zijn alledrie monster-hits in Korea. Op 29 januari van dit kersverse jaar komt 'Faces Of Love' uit. Ik heb 'Sober' geadopteerd maar het is niet de 'leading track' van het album. Het klinkt echter net zo gelikt als de andere nummers en maakt voor mij daardoor evenveel kans.

Suzy is niet alleen een populaire zangeres. Ze heeft enkele televisie- en filmrollen gespeeld en het is met name de hoofdrol in 'Architecture 101' uit 2012 dat grote indruk maakt. Suzy wordt geroemd vanwege haar natuurlijke manier van toneelspelen. Het resulteert in een paar andere rollen. Ze presenteert verschillende programma's op televisie en is ze vooral een bekend gezicht uit het zogenaamde 'brand-endorsing'. Dat is iets typisch Koreaans. Leveranciers van diensten en fabrikanten van uiteenlopende producten laten Suzy en andere invloedrijke 'endorsers' graag opdraven om op een billboard-poster hun product aan te prijzen. Suzy wordt zo in verband gebracht met 'hardware' alsook suiker en zelfs een bank.

Wat zijn de kansen voor Suzy als artieste in de westerse wereld? Laat me realistisch blijven: Nihil. In Korea mogen ze tevreden zijn met een slappe imitatie van de Amerikaanse R&B en pop, maar wij hebben in ons eigen land daarvan genoeg voorbeelden. In 'Sober' (dat is ze niet, volgens de tekst!) klinkt Suzy als de half-onschuldige, half-stoute, zus van Dua Lipa. Compleet met enkele elektronische 'gimmicks' die alleen maar uit deze contreien komen. Ze fluistert bij tijd en wijle en het is met name dát dat mij zo innig verliefd maakt op het nummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten