dinsdag 27 februari 2018

Raddraaien: Bobby Bloom



Ik noem in het bericht over Alela Diane al even de vroege uitvoering van de Blauwe Bak met de dubieuze singles. Welnu, ik geloof dat 'Montego Bay' van Bobby Bloom eveneens deel heeft uitgemaakt van die eerste Blauwe Bak. Ik heb in 2007 en 2008 duidelijk nog geen kaas gegeten voor wat betreft Northern Soul en dat levert een verrassende bak op. Jammer dat ik geen lijsten heb bewaard van deze samenstellingen, het had zomaar nog eens een afwisselend radioprogramma kunnen opleveren? Hij heeft er nooit lang in gestaan want ik moet opbiechten dat ik altijd nogal een dubbel gevoel heb gehad bij dit plaatje van Bobby Bloom. Ik ben deze maand nauwelijks toe gekomen aan 'Raddraaien'. Nu mag het dan weer eens met de zeventigste single uit de huidige tweede jaren zeventig-bak. Dan kom ik uit bij dit 'Montego Bay' van Bobby Bloom en ik leer nu pas van het korte leven van Bloom. Een zeer terechte 'Raddraaier' dus!

Waar en wanneer? Ik heb het de afgelopen keren in 'Het zilveren goud' al geschreven: We krijgen het 'druk' de komende maanden. In 1991 koop ik, bijvoorbeeld, gedurende het jaar tweehonderd singles, maar in de zomer van 1993 koop ik soms tweehonderd in een paar maanden. Volgende maand gaan we voorbij de 1100 in 'Het zilveren goud', in juni zijn dat er 1300 en in augustus 1500. Bobby Bloom koop ik op dezelfde dag als de nummer 1300. Heeg wil 'iets' doen voor de toeristen en neemt een organisator van vlooienmarkten en braderieën in de arm. Het resultaat is een vlooienmarkt door de straten van het centrum van het Friese watersport-dorp. Ik tref iemand die een erg leuke handel 'new old stock' heeft. Ik koop bij hem een stapel exemplaren van 'Say You Love Me' van Moody Blues-bassist John Lodge. Qua overige handel is het allemaal erg onbekend en 'gokwerk' plus deze single van Bobby Bloom. Toegegeven, het is niet in de buurt gekomen van de top tien in ons land, maar toch steekt het een beetje schril af tegenover de andere platen. Ik leer pas vanavond waarom de plaat me waarschijnlijk lange tijd heeft tegen gestaan. Het klinkt me té gelikt en té vrolijk en dat heeft een goede reden!

Robert Bloom komt op 15 januari 1946 ter wereld in New York City. In de vroege jaren zestig maakt hij deel uit van een doowop-groep genaamd The Imaginations. In de tweede helft van dat decennium gaat hij zich toeleggen op het schrijven van liedjes. Hij deelt een schrijvers-credit in 'Mony Mony', de grote hit van Tommy James & The Shondells uit 1968. Met Jeff Barry schrijft hij het hummer 'Sunshine' voor The Archies. Zijn grote doorbraak volgt in 1969 als hij een contract krijgt bij Pepsi om een nieuwe commercial te schrijven om de frisdrank aan te prijzen. Bloom doet het middels een poppy liedje met een lichte calypso-ondergrond. We kennen decennia later allemaal het 'cola-gevoel' in de reclames. Het mag niemand voor het hoofd stoten en muzikaal moet iedereen het 'leuk' vinden. Bloom werkt de commercial later uit tot zijn grote hit 'Montego Bay' en dat zal ervoor gezorgd hebben waarom ik gemengde gevoelens heb gehad bij de single. De 'party-vibe' maakt dat ik het een tijdje in de Blauwe Bak heb gehad. De opvolger van 'Montego Bay' heet 'Heavy Makes You Happy' en zal succesvol worden vertolkt door The Staple Singers.

Sinds de meest recente slachtpartij laait de discussie weer op in de Verenigde Staten over het wapenbezit. Wapens hebben eveneens een grote rol gespeeld in de popmuziek. Vaak ongewild en door anderen bediend zoals bij Marvin Gaye en John Lennon. Kurt Cobain liet zelfs een afscheidsbrief achter voordat die zichzelf door het hoofd schoot. Arthur Lee van The Love wil een buurman afschrikken door een beweging met zijn geweer te maken en 'vergeet' daarbij dat het apparaat is geladen. Een wapen dient zo nu en dan ook schoongemaakt te worden en dat is een klusje waaraan Bloom op 28 februari 1974 begint. Ofwel, dat is één theorie. Vrienden en familie weten immers al jaren dat Bloom bij vlagen zeer depressief is en dat het niet onwaarschijnlijk is dat hij de hand aan zichzelf heeft gelegd. We gaan weer even terug naar de eerste theorie. Terwijl hij het wapentuig aan het poetsen is, haalt hij per ongeluk de trekker over. Het wapen is geladen en daarmee schiet hij zichzelf, per ongeluk, door het hoofd. Of is er opzet in het spel? Zijn familie wil zelfmoord in ieder geval uitsluiten en start een onderzoek dat op niets zal uitlopen. Een 'ongeluk' of zelfmoord blijft het meest aannemelijke en er is niemand anders betrokken geweest bij deze daad. Toch ontdekt Jeff Barry enige tijd later dat hij de enige is die is opgenomen in de wil van Bloom. De singer-songwriter is slechts 28 jaar oud geworden.

'Montego Bay' is de daaropvolgende jaren een populaire 'cover'. Freddie Notes & The Rudies neemt in 1970 een reggae-versie op voor Trojan, The Bar-Kays een jaar later een soul-uitvoering voor een album en doet James Last het op zijn manier op de elpee 'Happyning'. Sugar Cane heeft in 1978 een kleine Engelse hit met een disco-versie en Jon Stevens uit Nieuw-Zeeland heeft aldaar in 1980 een nummer 1-hit, In 1983 maakt The Allniters uit Australië een ska-cover en heeft Amazulu in 1986 een hit met het nummer. 'Montego Bay' vn Bobby Bloom bereikt in 1970 in Nederland een 21e plek op de Top 40.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten