zondag 11 februari 2018

Horizontaal zeven letters: 11 februari



Ik heb vorige week nog de angst uitgesproken dat het ketting kon breken, maar dat is sinds woensdag helemaal van de baan. Sterker nog: Het voelt soepeler aan dan ooit tevoren, ook al blijft de naaf een vervelend geval. Ik heb in het woonwerkverkeer alleen last van de naaf als ik 's avonds naar huis fiets. Het eerste stuk over het industrieterrein heeft een paar scherpe bochten waar de fiets ietsje over helt. Dan kun je er vergif op in nemen dat deze ineens in de 'juiste' versnelling terecht komt, maar dat is dan nét te zwaar. Vanmiddag heb ik twee momenten dat de originele versnelling in werking treedt. Op rechte stukken maar met stevige tegenwind. Ik geloof dat de operatie van de naaf 'moeilijk' gaat worden en dus kostbaar. Ik hoop toch dat ik dit binnenkort eens kan oplossen. Met de wind in de rug mis ik de originele derde versnelling. Na een redelijk 'rustige' periode heb ik het fietsplezier weer helemaal te pakken en vanmiddag heb ik andermaal 45 kilometer gefietst. Het eerdere ambitieuze plan moet de ijskast in vanwege de kou en tijdgebrek, maar dat gaat zeker nog eens gebeuren!

Het is raar maar waar: Bij stevige wind is het opeens aantrekkelijk voor mij om richting de polder te gaan. Zeker op de ligfiets is dit genieten met hoofdletters. Het plan is té ambitieus. Eerst eens het 'nieuwe fietspad' proberen, dan het tweede 'nieuwe fietspad' langs De Wieden naar Sint Jansklooster en dan wellicht over Belt-Schutsloot naar Zwartsluis en door de polders terug naar Meppel. Dat gaan we later nog eens doen! Eerst even in Havelte een klein boodschapje doen en dan meteen door over Veendijk naar Nijeveen. Ik fiets door de Julianastraat en maak een foto van mijn oude huisje. De eerste sloopwerkzaamheden zijn reeds uitgevoerd, de stapels bakstenen wachten nu op de dragline. Vervolgens over de rotonde en door Kolderveen naar het buurtschap Roekebosch. Een paar maanden geleden ben ik eens op een vrijdagmiddag omgefietst om tijd te doden. Ik heb dan post bezorgd in Steenwijk en moet straks in de sortering in Meppel. Ik fiets de Gasthuisdijk af en zie dan bij Roekebosch het nieuwe fietspad. Het is in 2016 geopend, vlak nadat ik Nijeveen heb verlaten. Het geeft me de indruk dat ik ergens achter Giethoorn uit kom, maar het stuurt me naar Wanneperveen. Een mooi betonpad door een stukje onontdekte Weerribben. Het blijft een fascinerend gebied! In Wanneperveen ben ik de harde wind meer dan zat en ben wel toe aan wind in de rug. Ik ken de omgeving vrij goed en weet de mooie wegen naar Meppel moeiteloos te vinden. Onderweg pauzeer ik even voor een scheutje nicotine en maak de bovenstaande foto. Tien minuten later arriveer ik in Meppel. Ik heb mijn zinnen gezet op Ruinerwold maar wil eerst even 'mooi' fietsen in Meppel.

Even een stukje industrieterrein en dan via het park Hesselingen naar het centrum. Middels een tunneltje onder het spoor door en dan de rand van Oosterboer langs. De weg naar Ruinerwold gaat hard! Ik heb wind in de rug en zit continu rond de dertig kilometer. Ter hoogte van de grasdrogerij linksaf het fietspaadje in. Stukjes fietspad, ruilverkavelingswegen en klein hoekje bos, maar bovenal wind in de rug op zeer rustige wegen. Dit is een prachtig stuk om de westenwind te 'vieren'. Ik ben om zes uur thuis in Uffelte en ben dan twee uren onderweg geweest. Niet zo mooi als vorige week zondag of woensdag, maar nog steeds een fijn stukje fietsplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten