zondag 25 februari 2018

Singles round-up: februari 4



Ik ben vanmiddag alleen even op het terras geweest voor een scheutje nicotine. Daar merk je op zichzelf niet zoveel van de oostenwind en in het zonnetje lijkt het best aangenaam. Toch lokt het me niet aan tot enige andere activiteit buiten het huis. Ik zal de komende week weer volop buiten zijn en zie al een beetje op tegen donderdag. Dat is voor mij een 'bezorgdag'. Met handschoenen wil het bezorgen niet bij mij. Ik moet de poststukken tegen mijn blote vingers voelen om er zeker van te zijn dat ik niet meerdere enveloppen bij iemand in de bus stop. Iedere keer handschoenen aan en uit lijkt me ook verre van ideaal. Met gevoelstemperaturen van min-vijftien met blote vingers lopen, lijkt me riskant. We zullen het zien! Ik moet niet verder achterop raken met Soul-xotica want het is een 'drukke' tijd. Ik heb vanavond te horen gekregen dat ik maandagavond 'From The Catacombs' ga presenteren en moet, vanwege de voorjaarsvakantie, disndag sorteren en direct daarna 'Tuesday Night Music Club' doen. 'Rokkenrol', zal ik maar zeggen. Vandaag het laatste deel van de 'Singles round-up' voor deze maand. Ik heb al een tijdje een nieuwe kringloop in Steenwijk op het oog. Ik weet niet of het platen heeft en of het interessant is, maar denk dat ik daar volgende maand eens een kijkje ga nemen!

* Sylvers- Diamonds Are Rare (US, Casablanca, 1978)
Ik moest eens tellen hoeveel platen ik in de afgelopen twee jaar van Mark heb gekocht. Hij heeft me eveneens geholpen bij de introductie tot artiesten en groepen die ik zonder zijn hulp over het hoofd had gezien. Ik had vóór 2016 wel eens gehoord van The Sylvers, maar nimmer serieus genomen. Het begint voor mij met 'Lovin' Me Back', een single die erg mysterieus op een gegeven moment blijft 'hangen'. Daardoor krijgt de plaat in eerste instantie niet de aandacht die het verdient. Dan toch maar eens drastisch schoonmaken en dat heeft resultaat. 'Lovin' Me Back' klinkt lekkerder dan ooit tevoren! Dan doet 'Diamonds Are Rare' haar intrede en mag ik stellen dat ik best een beetje 'fan' ben geworden. Hetzelfde geluid als 'Lovin' Me Back', een 'mellow' disco-plaatje dat smaakt naar meer! Niet zo goed als 'Lovin' Me Back' maar vooruit... deze komt uit de '5-4-3-2-1'-verkoop van Tweede Kerstdag en dus heb ik het plaatje goedkoop binnen gehaald.

* Anita Ward- Spoiled By Your Love (UK, TK, 1979)
Om met de deur in huis te vallen: Eigenlijk 'past' het fotomodel niet boven dit bericht. Ik vind een fotohoesje echter mooier dan een afbeelding van een platenlabel en kies voor deze Nederlandse single. Het gaat per slot van rekening om de b-kant: 'Spoiled By Your Love'. Toch heeft de Engelse persing (alsook de Amerikaanse) 'Make Believe Lovers' op de a-kant. Daarover kan ik kort zijn. Een heel erg slap aftreksel als je het vergelijkt met 'Ring My Bell', de voorganger van deze single. De focus ligt hem vanaf dag 1 op de keerzijde. Dat is mijlenver verwijderd van de grote hit en meer in de lijn van The Sylvers. Ingetogen en melodieus, het geluid dat ik vandaag de dag zo kan waarderen in de soul-hobby.

* Jean Wells- Love Is Just A Word (US, Sunshine, 1980)
Het tempo gaat zelfs nog een tandje omlaag met deze van Jean Wells. Een midtempo ballade zelfs. Ik kan achteraf bezien wel begrijpen waarom zoiets het nooit tot een hitparade-notering heeft geschopt. Het is het soort 'soul' dat vrij dominant aanwezig is in deze jaren en het is slechts een klein percentage dat een succes wordt. Doet helemaal niets af aan de kwaliteit van de 'verliezers'. Bij Wells kan het ook nog te wijten zijn aan de distributie. Het label vermeldt geen 'major', alleen dat de plaat is uitgegeven door Sunshine in Philadelphia. Een melodie om spontaan verliefd op te worden en ik hoop nog vele platen zoals deze te mogen toevoegen aan mijn koffers.

* Jackie Wilson- I've Learned About Life (US, Brunswick, 1975)
De single verschijnt pas in april 1977 op de markt maar de labels vermelden '1975' en dat hou ik dus maar aan. De disco heeft haar intrede gedaan en ook mijn persoonlijke 'King Of Soul' moet eraan geloven. Het zal niemand verrassen dat het Jackie goed 'past'. 'I've Learned About Life' kan moeiteloos bij de overige klassiekers van Wilson. Het is overigens de b-kant van 'Nobody But You' maar opnieuw ligt de focus op de b-kant. Het styreen is wel weer erg 'besmettelijk' en klinkt her en der al iets beschadigd. Maar snel op tape vastleggen!

* Betty Wright- Cryin' In My Sleep (US, Alston, 1972)
Het concept is al zo oud als de weg naar Rome en toch gebruik ik vaak een voorbeeld uit 1997. Wie herinnert zich Aqua nog? Het had een grote hit met 'Barbie Girl' en de opvolger was dezelfde deun met andere woorden. 'Doctor Jones' ging 'Barbie Girl' achterna op de hitparade en toen was het meteen afgelopen voor de groep. Deze procedure wordt al decennia lang geprobeerd en soms lukt het om tweemaal te scoren met hetzelfde liedje. Betty Wright heeft in 1971 een grote hit met 'Clean Up Woman' en dat heeft een opvolger nodig. Betty komt vervolgens met 'Is It You Girls?' dat naadloos past op de grote hit. Verder is het niet interessant. Op de b-kant doet ze 'Cryin' In My Sleep'. Wright is over het algemeen bekend door haar meer uptempo liedjes, maar ik ben de ballad-kant erg gaan waarderen. In 'Cryin' In My Sleep' komt het Wright andermaal uit de tenen en zo mag ik het horen! Woensdag mag ik bepalen hoe de top tien van deze vier 'Single round-up'-afleveringen eruit mag zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten