dinsdag 6 februari 2018

Nóg eens een keertje overdoen?



Ik lig nog altijd een bericht achter op schema en dat moet zijn hersteld voordat ik aan de Week Spot begin. Ja, ik weet het, ik leg mezelf zware disciplines op bij de uitvoering van Soul-xotica, maar hierover kan ik niet in discussie gaan met mezelf. Regels zijn regels! Waar gaan we nu eens over schrijven? Nee, ik heb op zichzelf aan inspiratie niet genoeg en mocht het eens opdrogen, dan kan ik altijd nog een aflevering doen van 'Raddraaien'. Ik wil vanavond iets 'anders' doen en zo ontstaat afgelopen nacht het idee. Soul-xotica bestaat bijna acht jaar en heeft een archief van bijna drieduizend berichten. Waarom maak ik niet eens een hink-stap-sprongetje in de berichten. Ik weet niet of ik dit vaker zal doen en of het enige regelmaat zal krijgen, maar het eerste gevoel is goed. De 'vraag' is: Wat hebben we in bijna acht jaar Soul-xotica op de bewuste dag gedaan? Vandaag kijk ik naar de berichten die ik op 6 februari heb gepubliceerd. Gewoon voor de lol!

Wat zal ik acht jaar geleden hebben gedaan? Ik begin pas op 2 maart met Soul-xotica en dus heb ik daar geen pasklaar antwoord op. Het zal wellicht rond de tijd zijn geweest dat ik nog steeds 'iets anders' met mijn leven wil en nog steeds 'zoek' naar iets dat mijn alcoholische hobby kan vervangen. Ik krijg van een vriendin de oude sportschoenen van haar zoon, die ook maat 48 heeft, en zal een zondagmiddag pretenderen dat ik een hardloper ben geworden. Het is van korte duur. Ook zoek ik op dat moment nog hulp om mijn bovenkamer 'op orde' te brengen tot zover dat nodig is en het nog enige zin heeft. Ik ben nog niet aan het werk want dat valt samen met de start van Soul-xotica. 2010 had ik kunnen overslaan, maar doe het bij deze toch even. Het volgende jaar heeft Soul-xotica een 'vorm' gekregen, maar niet eentje waarover ik zelf heel gelukkig ben. En toch... het is een beetje moeilijk lezen en toch kan ik met enige genegenheid terug kijken op deze periode. Een blog vormen rond een fictieve redactie is een blog-vorm maar toch heeft Soul-xotica de meligheid niet nodig. Op 6 februari 2011 publiceer ik de vijfde 'Schijf van 5' dat ditmaal over zussen gaat. Met 'de redactie' in een prominente rol (en ook ik 'snap' zeven jaar later de humor niet) maar mét 'You And Your Sister' van This Mortal Coil als ultieme 'zuster'-plaat. Als ik nu zo'n 'Schijf' zou doen, staat deze wederom bovenaan!

In 2012 doe ik een kleine 'serie' van platen uit de Blauwe Bak die daar niet thuis horen. Ik kan het me écht niet meer herinneren. Of toch wel? Er staat me iets van bij dat een paar rare snuiters een beetje per ongeluk in de Blauwe Bak zijn gekomen na mijn optreden in het Steenwijker café op nieuwjaarsdag. Het is de tijd waarin ik moet inpakken om de oversteek naar Nijeveen te maken en kan me voorstellen dat een paar favorieten zo tijdelijk bij de Blauwe Bak-singles heeft gestaan. Wat heeft 'This World Of Water' van New Musik anders met Northern Soul of Motown van doen? Juist, helemaal niks. Het is één van de platen welke 'niets met soul van doen heeft, maar dicht bij me staan' zoals ik het in 2012 verwoord. Voordat deze weer in de 'gewone' bakken komen te staan (en dat zal in april het geval zijn geweest), neem ik de aandacht voor een paar titels. In 2013 valt deze datum eveneens op een dinsdag en dus een bericht over de Week Spot? Nee, het is een 'Singles round-up' met vermelding van de Week Spot. Dat is 'Does Anybody Love Me' van Joyce Kennedy, maar ik heb blijkbaar een paar maanden eerder uitvoerig over Kennedy geschreven in 'Uit de jeukdoos'. Ik zie dat ik een dag eerder heb gepubliceerd met betrekking tot de dood van Reg Presley van The Troggs. Dat zou in dit 'post-Bowie'-tijdperk vast goed zijn geweest voor aandacht op sociale media en op televisie en radio. In 2013 is het echter 'gewoon' een oude rocker die is overleden. Met andere woorden: We zijn een beetje doorgeschoten in dat laatste, maar ik doe daar nét zo hard aan mee?

In 2014 publiceer ik niet op de dag zelf, maar doe twee berichten op de volgende dag. Het eerste bericht heet 'Nog een keertje overdoen' en heeft dan ook dit hoesje van Britney Spears als foto. De aanleiding is een advertentie op Facebook van een radiostation dat de Top 40 van februari 1999 gaat uitzenden. Het brengt bij mij de herinneringen boven aan 'de eerste keer'. Terwijl Nederland te maken heeft met een voorjaarsstorm krijgen we in Mossley vrij onverwacht een flinke witte deken. Het overrompelt me een beetje. Ik loop die middag door de druilerige regen naar Uppermill en na emmers bier door de sneeuw terug naar Mossley. Onderweg pik ik Radio 10 uit de lucht op de walkman-radio. Had ik al vermeld dat het vandaag precies zes jaar geleden is dat ik de 'Tune Of The Week' heb geïntroduceerd. Nee, niet op Soul-xotica, maar op Facebook. Vandaar dat ik het in 2012 ook gewoon over New Musik kan hebben. In 2015 schrijf ik alsnog de Week Spot-berichten die ik in in 2012 niet heb gepubliceerd en op deze dag trap ik af met de allereerste: 'Stop And Get A Hold On Myself' van Gladys Knight & The Pips. Eigenlijk ontstaat het pas op donderdag 8 februari en eigenlijk is het een aankondiging van een huidige favoriet zonder dat ik de inspiratie heb voor een betere introductie. De dinsdag erop schrijf ik opnieuw 'Tune of the week' bij een liedje en vanaf dat moment gaat het ergens op lijken.

Op 6 februari 2016 doe ik samen met een radio-collega de 'Northern Soul Allnighter' op Wolfman Radio. Dat zorgt ervoor dat ik het volledige weekend niet aan publiceren toe kom. Ik pak de draad op met een aflevering van 'Raddraaien' met een single van Neil Sedaka dat ik de vorige zomer in Sleen heb gekocht. Ook hier borrelt meteen een gevoel omhoog dat het mogelijk maakt om die tijd helemaal uit te tekenen. Vervolgens is het een jaar geleden dat de Amerikaanse componist en producent David Axelrod is overleden. Hem neem ik op de 'Dodenrit'. Voor het geval ik over een paar jaar dit nóg eens wil doen met deze datum: Vandaag is een pyjama- en kimono-dag geweest. Er staat vanmiddag iemand van de gemeente aan de deur om me persoonlijk een brief te overhandigen mét excuses. De gemeente heeft een 'fout' gemaakt die mij niet heel hard 'treft' en het is eenvoudig voor mij om de excuses te aanvaarden. Dan snel weer naar binnen om de radioshow voor te bereiden. Dat is alle activiteit van deze dag geweest, morgen zou ik het drukker moeten krijgen. O ja, zojuist ook een single via Discogs besteld en betaald. Een plaatje dat ik in 2017 nog niet ken en dat in korte tijd is uitgegroeid tot een héle grote 'hit'. Het wordt gegarandeerd de Week Spot, ook al kan dat een paar weken duren. Vooralsnog hou ik de platenlabels aan en deze is op Josie...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten