donderdag 22 februari 2018

Eretitel: 'Back Home'



Ik wil niet meteen weer achterop schema komen te liggen en dus schrijf ik nog even snel een 'Eretitel' voor het slapen gaan. Ik heb vijf minuten geleden de 'stream' terug gegeven en dat 'sloopt' me doorgaans op vrijdagavond. Om de schade te beperken, zou ik het liefste meteen gaan slapen. Toch heb ik deze week een erg eenvoudige 'Eretitel'. Ik hoef niet eerst Youtube op om de platen te herinneren. Dat ik de nummer drie niet meteen kan na zingen, is geen enkel probleem. Ik heb deze 'Listen Carefully' tweemaal gebruikt. De eerste keer is op 1 mei 2016 tijdens de 'Housewarming', een paar weken later (28 juni) herhaal ik deze in 'Tuesday Night Music Club'. Van de nummers 1 en 2 zal ik immers nóóit genoeg krijgen en de derde is een leuk plaagstootje voor de Engelsen. Ik ga vanavond driemaal 'Back Home'.

3. England World Cup Squad (1970)
Het is dezelfde overmoed die Oranje ook vaak parten speelt. Eén wereldcup betekent nog niet dat de volgende in de achterzak is. Je hebt te maken met een ander elftal, vaak ook met (vrij) onervaren spelers en je moet maar afwachten of dezelfde chemie van vier jaar ervoor een feit wordt. In Engeland is men in 1970 goed gemutst. Het is in 1966 wereldkampioen voetbal geworden en gaat vol optimisme in 1970 naar Mexico. Ook is dan al een single opgenomen. 'Back Home' komt uit de pen van broodschrijvers Bill Martin en Phil Coultier en het stoomt door naar de eerste plek van de hitparade. Hoewel? De Engelse Top 50 wordt aangestuurd door de BBC en je mag twijfels hebben bij dit succes. The Moody Blues heeft op dat moment de single 'Question' uit en volgens schrijver John Lodge vertellen de verkoopresultaten van hun single een heel ander verhaal. 'Question' blijft evenwel steken op nummer twee achter 'Back Home'. Zoals bij veel voetbal-platen kan hier ook gerust gesteld worden dat er geen zangtalenten zijn verloren aan de voetballers. De wedstrijden in Mexico lopen ook niet als gepland. Het begint eerst met een incident waarbij de Engelse 'captain' wordt beschuldigd van diefstal, maar ook de houding van team en trainer staat de lokale media niet aan. Brazilië is al té sterk in de eerste ronde en daarmee zet het verval voor Engeland in. Ze kunnen vóór de finale 'Back Home'.

2. Golden Earring (1970)
Zondag 1 mei 2016. De dag van de 'Housewarming' op Wolfman Radio, de eerste show vanuit Uffelte. Het is schitterend weer. Ik zet de achterdeur wagenwijd open en ga koffie drinken in de tuin. Wolfman-collega Nicole draait intussen lekkere stokoude reggae. Als zij om één uur 'vrij' is, schakelt de jukebox aan en begint met... 'Back Home' van Golden Earring. Daar zit ik dan! In het zonnetje op het terras van mijn 'droomhuis' terwijl Golden Earring uit de speakers klinkt. Als Uffelte een soundtrack krijgt, staat deze er zeker op. Toch niet op nummer 1? Nee, daar staat een plaat nóg crucialer is geweest in mijn leven, amar het had weinig gescheeld of de Earring had bovenaan gestaan.

1. Cuby + Blizzards (1966)
Zondag 20 september 2009. De vorige avond heb ik de fietstocht 'bedacht' en vandaag ga ik hem uitvoeren. Keerpunt wordt Grolloo en het borstbeeld van Harry Muskee. Ik zou het liefste willen luisteren naar 'Back Home' en dus ga ik het muziekforum op en vraag of iemand een link kan delen van het nummer. Die middag zie ik dat een forum-vriend heeft gereageerd en ik haal het forse bestand binnen op de Nokia. Zo kan ik enkele malen in de buurt van Grolloo naar het nummer luisteren. Op de terugweg ga ik slag over de kop en dat resulteert in de legendarische hersenschudding. Sindsdien kan Cuby alleen maar op nummer 1 in een 'Eretitel' met betrekking tot 'Back Home'.

Volgende week zijn we een heel eind van huis. Ik laat mezelf dan driemaal de ruimte in schieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten