zondag 3 september 2017

Vergelijkend weeronderzoek



De laatste dag van de vakantie. Eentje waar ik een paar dagen naar heb uitgekeken. Niet dat ik zó graag weer aan de arbeid wil maar bovenal vanwege het voorspelde weer en de ideeën voor een fietstocht. Welnu, de fiets is in de schuur gebleven. Ik heb vanmiddag enige tijd achter huis gezeten, heerlijk in het zonnetje. Dat is wellicht ook de beste afsluiter van de vakantie want hij is een stuk minder actief geweest dan de voorgaande vakanties. Toen ging het voornamelijk om kilometers vreten op de fiets en nu weet ik niet eens hoeveel ik per dag heb gefietst, laat staan gedurende de hele week. Uitrusten en opladen voor een jaar, dat is datgene dat ik zocht in Sleen en daar ben ik goed in geslaagd! Ik heb op dit moment nog altijd recht op twee weken vakantie en die ga ik voor oud en nieuw ook nog nemen. Nu is de pret eventjes voorbij en het zomerweer lijkt momenteel dezelfde conclusie te trekken.

Dit vergelijkend weeronderzoek wil ik nog vóór de vakantie doen, maar dan komt het er niet van. Feit wil dat dit de vijfde achtereenvolgende zomer is dat in hetzelfde tijdsbestek met vakantie ga en dat het altijd mooi weer is. Ja, okay, het lokale regenrecord in Limburg (2014) daar gelaten. De laatste dinsdag van die vakantie is wel erg bar te noemen maar de overige dagen heb ik best goed weer gehad. Het begint allemaal niet heel erg bewust. Ik wil sowieso buiten de schoolvakantie mijn verlof hebben en dat heeft vooral te maken met de tijd dat ik nog aan fietsvakanties doe. Als je bepakt en bezakt honderd kilometer hebt gefietst, wil je rust hebben op je nachtverblijf. En zeker niet op het veldje naast het springkussen zoals me dat in 2009 op een camping bij Winterswijk is overkomen. Bovendien ben ik in 2013 laat met het indienen van mijn vakantie. Ook al had ik nog zo graag vrij willen hebben in de schoolvakantie, dan had dat waarschijnlijk al niet meer gekund. Hoewel de fietsvakanties sinds 2010 van de baan zijn, ben ik in die jaren altijd precies in de bouwvak onderweg.

Mijn eerste vakanties zijn in 2006 en 2007 en dan vertrek ik de week na Dicky Woodstock. Dat is het eerste weekend van augustus. Ik ga niet eerder omdat ik als vrijwilliger wil helpen op het Stonehenge-festival (laatste zaterdag van juli) en omdat daarmee kaartjes zijn te verdienen voor Woodstock, hou ik ook dat weekend vrij. In 2008 word ik door een misverstand uitgeroosterd voor Stonehenge en dan vertrek ik die zaterdag voor de eerste 'grote' fietsvakantie. In 2009 en 2010 herhaal ik dat recept. Qua weer is 2006 erg wisselvallig. Eigenlijk is alleen de zaterdag aangenaam warm, verder toch nog ietsje te fris voor korte mouwen en een paar ronduit regenachtige dagen. Waaronder de dag dat ik richting huis ga. In 2007 is het weer iets beter. De vakantie van 2008 is om door een ringetje te halen buiten de felle onweersbui in Veere en de regen op de laatste dag. In 2009 is het schitterend buiten een verregende zondag die ik maar doorbreng in een museum in Nijmegen. De 'uit-en-thuis'-fietstocht van 2010 is doorgaans ook mooi op felle buien in Brabant na. Dan komt 2011...

Mijn fiets is 'op' en ik kan niet op korte termijn een goede vervanger permitteren. De fietsvakantie komt dus op de tocht te staan. Verder weet ik het ook niet. Eind juli en begin augustus heeft het weinig weg van zomer in 2011. Soms ronduit guur en iedere dag veel regen. De fietsvakantie was vast niet door gegaan. Ik heb toen op een gegeven moment erover nagedacht een 'last minute' te boeken naar Spanje, maar dat blijft bij een plan. In september wil ik dan alsnog vakantie vieren in Duitsland en dan wordt in Keulen mijn pinpas ingeslikt. Einde oefening! In 2012 denk ik zelfs niet eens aan vakantie en dat hoeft ook niet: Ik zit dan zeven maanden thuis en heb zeeën van tijd om fietstochten te maken. In 2013 ben ik volop aan het werk en dan is het vooral mijn moeder die erop aandringt om even een pauze te nemen. Het moet op budget en zo herinner ik de camping in De Steeg. Zaterdagavond is het regenachtig en ook de zondag begint druilerig. Ik heb de lange broek niet aangeraakt in die dagen. In 2014 ga ik naar Limburg en dat kent slechts een paar hele korte momenten van zomerse hitte. Verder is het vooral erg wisselvallig, om nog maar te zwijgen van de regen die ik tussen maandagmiddag en woensdagmorgen krijg te verduren.

In 2015 ga ik de eerste keer naar Sleen en tref prachtig weer. Het regent alleen als ik dinsdagmorgen mijn fiets naar het station in Emmen breng. In 2016 hebben we twee zeer zware onweersbuien op zaterdagavond maar verder is het dan ook aangenaam. De derde keer in Sleen heb ik slechts eenmaal de lange broek aan gehad en dat is als ik eens in de nacht naar de wc moet. Voorwaarde is wel dat ik om tien uur mijn benen in de slaapzak moet hebben, maar daar kan ik mee leven. Jullie kunnen vast wel raden welke weken ik volgend jaar vakantie heb en op welke dagen Soul-xotica even 'dicht' zal zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten