donderdag 21 september 2017

Eretitel: 'All Night Long'



Een hele nacht doorhalen. Hoe heb ik het ooit voor elkaar gekregen? Zitten er zoveel opwekkende bestandsdelen in bier en andere alcoholische versnaperingen? Nog steeds sla ik wel eens een nacht over, alleen moet ik dat nu de volgende dag bezuren. Eén keer een nacht opblijven, gaat wellicht nog wel lukken. Driemaal een nacht opblijven, betekent dat ik een week nodig heb om te herstellen van de schade. Dat is precies genoeg want volgende week heb ik weer een volgende titel als de 'Eretitel' en dus staat niets me in de weg om vandaag drie maal 'All Night Long' te doen.

3. Demi Lovato ft. Timbaland & Missy Elliott (2011)
Volgens de Youtube-video is het nimmer uitgebracht als single en dat verbaast me. Nu ik nog eens naar het lijstje kijk, denk ik ook dat dit het 'extraatje' is geweest in de aflevering van 'Listen Carefully', maar nog steeds klinkt het nummer wel als een hit in mijn oren. Dat kan met de dames en heren producenten te maken hebben. Zowel Lovato als Timbaland en Missy Elliott hebben immers ruime ervaring in het vervaardigen van een hitgevoelig radio-deuntje. Hoewel ik weinig op heb met de nummer twee uit deze 'Eretitel', beschouw ik de 'All Night Long' van Lovato en haar gevolg toch wel als typisch 'wegwerp' en plaats ik deze evenwel op de derde plek. De nummer 1 staat vast, maar de onderste twee plaatsen zouden voortdurend stuivertje kunnen wisselen.

2. Lionel Richie (1983)
De eerste keer? Dat kan ik me nog erg goed herinneren! Het is de herfstvakantie van 1983. Ik ben die morgen met moeder naar de plaatselijke Rabobank geweest. Dat heeft in de herfstvakantie een kadootje liggen voor kinderen die geld storten op hun bankrekening. Het is een traditie waar ik altijd erg naar uit kijk. Het liefste zou ik uren willen wikken en wegen voor de tafel met speelgoed, maar moeders heeft meer te doen en dus moet ik altijd snel een keuze maken. Het is altijd een speelgoedautootje. Ik weet op dit moment niet herinneren welke. Bij ons komt overdag de televisie niet aan, behalve op woensdagmiddag ten tijde van 'De Film Van Ome Willem'. Ook in de herfstvakantie wordt geen uitzondering gemaakt en je vraagt er niet eens om. Bij andere gezinnen is het wat eenvoudiger. Soms zijn de kinderen alleen thuis en staat de tv al snel aan. Deze middag ben ik bij Jeroen over de vloer en hier mag de televisie aan. Het is tijd voor Toppop met Ad Visser en hij presenteert de video van de nieuwste van Lionel Richie. De plaat neemt me direct terug naar deze troosteloze herfstvakantie in 1983 en misschien is dat de reden waarom ik niet veel van het nummer of van Richie's solo-werk moet hebben. Hij heeft het aan Demi Lovato te danken dat die vandaag op twee mag.

1. Rainbow (1979)
Het is iets dat me al in de jaren negentig opvalt. Hardrock is in de jaren zeventig vooral bedoelt om onschuldige oren te teisteren en als jongere een 'statement' te maken. De techniek ontwikkelt zich echter voort en in 1982 klinkt een 'heavy' plaat van Led Zeppelin opeens als gemiddelde powerpop uit die tijd. In veel gevallen verliezen de nummers de 'hardheid' en zonder die schil blijven bijna-perfecte popsongs over. Het concept van 'couplet-refrein-couplet-refrein-brug-refrein' dat al sinds The Beatles wordt gehanteerd. Door de elektrische gitaren ontstaat een stevige melodie. Het is al lang niet meer heavy voor de jeugd van tegenwoordig, maar het zijn sterke melodieuze popsongs geworden. Zoiets is eveneens het geval met 'All Night Long' van Rainbow. Je kan je kwalijk voorstellen dat dit ooit het territorium is geweest van spijkerjasjes-met-badges, studs en lange wapperende haren. Het is een nummer dat door de jaren heen alleen maar beter is geworden! In geval van Rainbow mag het voor mij de meest ultieme 'All Night Long' heten.

De 'Eretitel' opgeven? Ik zou niet weten waarom, maar wellicht dat ik het volgende week toch driemaal ga opgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten