vrijdag 29 september 2017

Raddraaien: Adamo



Als ik met deze serie 'Raddraaien' begin, zijn er net verkiezingen. Het is in eerste instantie voor de grap dat ik de weddenschap aan ga om deze serie te voltooien voordat er een nieuwe regering heeft plaats genomen. In mijn stoutste dromen niet durven denken dat dit waarschijnlijk de waarheid gaat worden. De heren van het 'Formatievlog' hebben het al voorzichtig over november als mogelijke maand. Tegen die tijd ben ik klaar met deze serie 'Raddraaien', dat is wel zeker! Vandaag een korte aflevering, want ik moet straks gaan slapen om morgen fit aan de slag te kunnen. Ik mag het vandaag hebben over de veertiende single uit de eerste jaren zestig-bak en op deze positie vinden we 'Le Neon' van Adamo (1967).

Waar en wanneer? Dat moet een fancy-fair zijn geweest in de Sneker Veemarkthal, ik schat in 1995. Het is, geloof ik, de enige single van Adamo in het aanbod, maar het is een geval van de verkeerde plaat of het verkeerde hoesje. De single zit verpakt in het hoesje van 'Ensemble', eveneens uit 1967, maar van deze single is geen spoor te bekennen op de markt. Het is nog de tijd dat ik een zwak heb voor zulke 'oude' singles en ik letterlijk alles koop wat los en vast zit. Inmiddels is de verzamelwoede voor wat betreft Adamo flink bekoeld. Afgelopen zaterdag heb ik nog singles van de man laten liggen, ook al heb ik 'Tombe La Neige' niet met fotohoes in de bakken staan. Ik heb een flinke collectie van de Italiaanse Belg, maar of ik ze ooit ga draaien? 'Another Love Affair' mag nog wel eens een rondje draven, maar de Franstalige dingen blijven liggen. Ik moet 'Le Neon' daarvoor opzoeken op Youtube, want er staat me helemaal niets van de single bij. De enige Adamo die ik nog wel zoek is 'Inch Allah', maar dan houdt het snel op.

Dank je wel, 'Raddraaien'! Het is wederom door deze serie dat ik plaatjes 'ontdek' welke ik al jaren in de bakken heb staan. Ik heb zojuist 'Le Neon' even opgezocht op Youtube en wat blijkt? Eén van de leukste Franstalige Adamo-singles die ik heb gehoord. Deze moet ik binnenkort beslist eens afstoffen! De Adamo-verzameling begint in 1990 vrij onschuldig als ik 'Quand Les Roses' tegenkom op de vlooienmarkt. Ook al in een verkeerd hoesje. Toch schroom ik aanvankelijk een jaar voordat ik de plaat aan de collectie toevoeg. Rond dezelfde tijd ben ik ook geinteresseerd geraakt in 'Vous Permettez Monsieur' en deze vind ik in de zomer van 1991. De fancy-fair van 1992 levert nog meer Adamo op en dan is het einde zoek? Ik koop alles dat ik van hem tegen kom, maar het is vooral de taalbarrière dat mijn enthousiasme in de weg staat. Ik ken namelijk geen woord Frans, maar ook buiten dat zijn de ballades me meestal té zoet. Bob Dylan voorziet al jaren van tevoren dat de tijden gaan veranderen en 1967 is wel het jaar bij uitstek van verandering in de muziek. Veel gevestigde artiesten moeten dan de keuze maken: Doorgaan op oude voet en steeds minder in de schijnwerpers óf een andere weg in slaan en eentje dat niet gegarandeerd succes oplevert. Middels 'Le Neon' verlaat Adamo zijn vertrouwde geluid en het is niet bepaald een grote hit. Toch doet het zijn loopbaan geen schade aan want de zanger is nog immer de meest succesvolle Belgische artiest aller tijden. Geen Brel of Clouseau dat in de buurt komt.

Tachtig miljoen albums en twintig miljoen singles. Daarvoor moet ik nog even een paar jaar sparen. Het is de opbrengst van ruim een halve eeuw platen van Salvatore Adamo. Zijn meest recente album is een jaar oud en voorlopig is dat nog niet het laatste dat we van de zanger vernemen. Op 1 november staan maar liefst 74 kaarsjes op de taart. Zijn vader is vanuit Italië naar België getrokken om in de mijnen aan het werk te gaan, maar zijn ouders willen voorkomen dat de jonge Salvatore in dit werk zal belanden. Het wordt beloond met een gedegen opleiding, maar vanaf zijn zeventiende timmert Adamo aan de weg als zanger. Pas vanaf 1970 gaat hij eveneens de liedjes schrijven. Misschien straks toch nog even naar boven om de plaat te zoeken? Nee, ik denk dat ik een etage lager blijf. Ik ga slapen, morgen op deze plek de 'Eindstreep' van deze maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten