dinsdag 30 maart 2010

de toren van Babel


Als Baldwin had Boudewijn het in 1967 al eens geprobeerd met 'Land At Rainbow's End', een Engelse vertaling van 'Ken Je Dat Land', maar het bracht niet het beoogde internationale succes. In 1968 was de term 'supergroep' ontstaan: Een band samengesteld uit zwaargewichten uit diverse muziekrichtingen. Boudewijn De Groot formeerde in 1968 The Tower met ondermeer een gast uit The Jumping Jewels en Eelco Gelling van Cuby & The Blizzards.

Volledige artistieke vrijheid was een privilege die veel van deze supergroepen zichzelf toeëigenden. Het moest immers een smeltkroes worden van alle creativiteit die in de muzikanten huisde. Vaak bleek zo'n groep niet groot genoeg voor de ego's, met als gevolg dat de meeste even snel verdwenen als dat ze waren gekomen.

The Tower was geen uitzondering. Binnen een paar maanden was het feest alweer uit. Het was vooral het feest van Boudewijn, in 'In Your Life' weerklinkt de spanning. Het is een vrij repetitief geheel. Even voor het refreintje mag de piano beginnen met pingelen en mag Eelco van zich laten horen. Maar als het volgende couplet begint, moeten deze zich weer stilhouden. Tot het laatste couplet waarin Eelco helemaal loos gaat. Ik kan me niet voorstellen dat Boudewijn het daar mee eens was.

Terwijl de b-kant vele malen beter is! Hoewel ik de single al sinds 1991 heb, hoor ik 'Slow Motion Mind' pas in 1999 voor het eerst. In Engeland! Bij de BBC in het befaamde radioprogramma 'Sound Of The Sixties'. Vreemd? Nee hoor. Engeland heeft deze freakbeat-klassieker al jaren geleden ontdekt. Nu Nederland nog! De tekst is van Linda Van Dyck en is vast niet geschreven bij een kopje thee en een kaakje. Het orgel, dat in 'In Your Life' nog erg conservatief klinkt, 'freakt' als een wildebras en Eelco krijgt alle ruimte voor één van zijn wildste gitaarsoli ooit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten