vrijdag 26 maart 2010

de schoone slaapster


Een 'sleeper' is een term uit de muziekindustrie voor een plaat die gedurende een lange tijd een constante verkoop heeft, maar dusdanig mondjesmaat, dat het geen hit wordt. Dat het vinyl zélf ook kan slapen, bewijst Assembled Multitude. Vanaf 1991 doe ik regelmatig 'boodschappen' bij Deja Vu in Leeuwarden, die ooit 'Voorheen 'T Keldertje' heette. Zijn standaardprijs voor een fijne jaren zestig-single was altijd drie gulden vijftig.

Toch had hij ze ook wel duurder. Zoals deze van Assembled Multitude die vijf gulden moest kosten. Ik was qua vinyl toen vaste klant bij platenzaak-annex-coffeeshop Sunrise Records in Sneek, waar ze een bak met singles voor vijf gulden per stuk hadden staan, waarvan iedere week er ééntje naar Jutrijp verhuisde. Ik kreeg toen zes gulden zakgeld in de week, genoeg voor zo'n single en eentje uit de gulden-bak. Er was daar voor vijf gulden nog genoeg te wensen en dus bleef Assembled Multitude in Leeuwarden.

De daaropvolgende jaren bleef ik de single tegenkomen bij Deja Vu, onder de A en steeds het exemplaar met de vijf op een wit stickertje. Inmiddels was de euro ingevoerd en was in de veronderstelling dat die nu vijf euro zou moeten kosten. Vorig jaar februari wist ik het zeker: Nu zou ik na 17 jaar eindelijk Assembled Multitude kopen. Teleurstelling: De eigenaar had de singles A tot en met I in één partij verkocht!

Deja Vu gaat ermee stoppen en houdt uitverkoop. Alle singles gaan voor een euro. Tot mijn grote vreugde blijkt het vakje van The Who nog intact te zijn. Solowerk van Roger Daltrey, 'See Me Feel Me' (die ik al duizend keer heb), een verfomfaaide 'Substitute' en... 'Overture From Tommy' van Assembled Multitude! Mét het vijf gulden-stickertje...

Na twintig jaar diepe slaap mag ik haar wakker kussen. De dynamische momenten klinken niet altijd even zuiver, maar een 'nugget' is het wel! Net iets vlotter dan die van The Who.

Nieuwjaarsdag draaide ik plaatjes in 'T Pandje. De radio stond aan toen ik de boel aan het scherpstellen was. De kroegklaas keek me wazig aan toen ik hem vroeg of hij de schuif meteen na de reclame om 17.03 uur wilde openzetten. Het ging volgens plan en Assembled Multitude schalde door de zaak. Na drie andere singles vroeg iemand wanneer ik nu eens ging draaien? Geslaagde grap! Ze dachten dat ze naar de Top 2000 luisterden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten