dinsdag 17 juli 2018

Week Spot: Anderson Brothers



Mijn gebeden lijken niet te worden verhoord. Vanochtend merk ik opeens dat de verwachte regen een hele bocht om Uffelte maakt en bovendien bestaat de kans dat de temperaturen nóg hoger gaan uitvallen. Ik overweeg dan maar in de koelkast te gaan wonen. Het is enerzijds de behoefte aan slaap en aan de andere kant de technologie, maar mijn eerdere plannen voor 'Do The 45' tijdens de zomermaanden zijn op de tocht komen te staan. Vorig jaar heb ik de serie nog uitvoeriger gedaan. Toen ging het eerste deel over de jaren negentig en het tweede deel over 2000 tot en met 2010 en vervolgens een show met platen uit 2011. Dit jaar wil ik de jaren negentig tot en met 2011 in één show vatten en vervolgens verder met 2012. Anderhalve week geleden kom ik laat terug van een dag bezorgen en ben ik erg slaapbehoeftig. Ik word uren later wakker als ik al bijna tegen het einde van de officiële tijd van 'Do The 45' hoor te zijn. Dan maar beginnen met 2012? Vervolgens hebben we server-problemen en moest ik zaterdag dan met 2013 beginnen. Nee, ik doe het niet. Omdat Pat Stallworth en Bettye Swann deel zouden uitmaken van de 'line-up' van 2013 besluit ik opeens om het anders aan te pakken. Ik draai komende zaterdag drie uren lang 'soulful, groovy and funky' singles die oorspronkelijk in 1974 zijn uitgebracht. Qua Week Spot betekent het dat ik niet ver in de archieven hoef te duiken. Het is deze recente aanwinst van de Anderson Brothers: 'I Can See Him Loving You'.

Het zal eveneens in 2013 zijn geweest dat ik 'I Can See Him Loving You' op waarde ga schatten. Ik ken het liedje al geruime tijd dankzij de 'Northern Soul Jukebox' en kan me heugen dat ik de plaat nog wel eens in een vroege 'Floorfillers' heb gedraaid. Ik ga er dan zelf vanuit dat de single van omstreeks 1979-80 is en feitelijk heb ik dat zo vol gehouden tot een week geleden. Tevens schat ik de plaat in als 'blue-eyed soul' zonder dat ik me kan heugen dat ik dit heb opgezocht. Een verkeerde afslag op het internet en je komt namelijk bij een heel ander duo met deze naam. Over 'onze' Anderson Brothers is zeer weinig bekend en dus zal ik moeten improviseren. De plaat groeit door de jaren heen en in 2018 draai ik het klassieke 'She'll Come Running Back' van Mel Britt om voor deze plaat van Anderson Brothers. Toch moet ik benadrukken dat weer typisch zo'n fijne 'double-sider' is van Goldmine. Niet alleen twee knallers van nummers maar ook met een gezamenlijke waarde van enkele duizenden euro's.

De verkeerde afslag zou de argeloze internet-speurder naar Stefan kunnen sturen. Stefan Anderson is zijn volledige naam. In 1968 speelt hij al met broer Joe in een band in Louisiana en verhuist daarop naar Mississippi voor een korte solo-carrière. In 1978 is hij terug met broer Joe en maakt voor DJM een softrock-album. Hun broer Roger Dean Anderson brengt in 2009 een album uit. Google brengt je dan tevens bij een website die doodleuk vermeldt dat Stefan en Joe 'I Can See Him Loving You' heeft gemaakt voor het GSF-label en dat deze plaat populair is in de Northern Soul. Stefan krijgt ook de beschrijving van 'blue-eyed-soul' mee en dat klinkt allemaal geloofwaardig. Ook 45cat schuift beide duo's op een pagina, maar u begrijpt het al? Dennis en Bobby Anderson is een duo uit New Jersey dat slechts één plaatje maakt voor het GSF-label. GSF bestaat van 1971 tot en met 1975 en wordt nauwlettend in de gaten gehouden in de Northern Soul-beweging in Engeland. 'Halos Are For Angels' van Blanche Carter (1972) is al een kraker in de Northern Soul-discotheken en wordt spoedig gevolgd door Anderson Brothers. Het origineel is niet aan te slepen en zo ontstaat binnen een paar maanden de behoefte aan een bootleg. Jaren lang bedienen de dj's zich van 'carvers' en reproducties als Goldmine in 1997 met haar 'Sevens'-serie begint. Hoewel heruitgaven in een groot deel van de 'scene' niet serieus worden genomen, zijn de 'Goldmine Sevens' inmiddels verzamelstukken geworden.

Over het duo van Dennis en Bobby is verder niet zoveel bekend, behalve dat Dennis tegenwoordig zingt bij The Coasters. Ik zie trouwens net dat 'I Can See Him Loving You' dit jaar nog opnieuw is uitgebracht in combinatie met een ander gewild plaatje uit de GSF-catalogus: 'Can't Live Without You' van Connie Laverne. Geen onaardig nummer maar het weegt niet op tegen de klassieker van Mel Britt. Ik heb ongeveer evenveel betaald voor de Goldmine bij Mark als dat de nieuwe heruitgave moet kosten. Mark is goedkoop! Ik heb de Goldmine voor hogere prijzen zien gaan! Helaas is de serie rond 2004 ter ziele gegaan en houdt Goldmine zich niet meer bezig met vinylsingles. ,,Nu weet ik niet meer", schreven we op de lagere school aan het einde van een verhaal in de schoolkrant en vandaag ben ik geneigd hetzelfde te doen. Er is helaas niet meer informatie voorhanden. Morgen gaan we op vakantie naar Denemarken in 'Het zilveren goud'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten