dinsdag 14 mei 2024

Week Spot: Robert Chini


'Too much, too soon'? Ik krijg last van jaloezie als ik hoor dat het in het zuiden des lands koeler zal zijn met kans op regen en onweer. Na een paar dagen zesentwintig graden is het mij alweer genoeg, maar helaas... Morgen wordt weer precies zo'n dag als gisteren en maandag. Zesentwintig graden met, gelukkig, een vrij stevige wind uit het zuidoosten om iets van verkoeling te brengen. Bovendien beginnen de symptomen van hooikoorts op te spelen bij mij. Het zijn vooral de prikkende ogen en tegen het einde van de dag een paar proestbuien. Vandaag heb ik het laatste deel van een mailing weg gelopen in Steenwijk. Ik ben daar de vrijdagmiddag al zoet mee geweest en ik hoop dat het morgen verder een 'rustige' dag wordt. De Week Spot stem ik nog wel even af op het huidige weerbeeld. Ik zoek een lekker ontspannen plaatje als de Week Spot deze week en hoef daarvoor niet lang te dubben. De eer gaat deze week naar Robert Chini en zijn 'Doin' It All For You'. Oorspronkelijk in 1979 op de band gezet maar niet uitgebracht tot een paar maanden geleden.

'Keeney'. Dat is de manier waarop je de achternaam van deze man moet uitspreken. Robert wordt geboren in het zuiden van Californië en komt uit een muzikaal nest. Ik zie dat hij in 2022 gitaar heeft gespeeld op een cd waar het werkelijk stikt van de Chini's. Robert leert in eerste instantie drummen als hij vijf jaar oud is. Kort daarop begint hij ook te rommelen met gitaren en keyboards en tegenwoordig staat hij te boek als multi-instrumentalist. Je kan hem boeken voor studio-opnames of als begeleidend gitarist tijdens een tournee. Hoewel hij ook zélf liedjes schrijft en opneemt, komt het nooit tot een fysieke plaat van zijn eigen hand. Dan besluit het CQQL-label Robert eens een kans te geven en dat brengt twee opnames van hem uit de jaren zeventig. De b-kant stamt uit 1976 terwijl hij 'Doin' It All For You' in 1979 aan de magneetband toevertrouwd.

Robert Chini werkt intensief samen met England Dan & John Ford Coley, het duo dat we binnenkort gaan tegenkomen in de 'Honderd achteruit' zodra de storm van de 'Singles round-up' is geluwd. 'Doin' zou zomaar een hit hebben kunnen geweest maar de timing voor de nieuwe uitgave is ook perfect. In de alternatieve disco-dj-scene is momenteel een hype rondom de zogenaamde 'Yacht Rock'. 'Too slow to disco', is de beschrijving die de dj's geven. Het zijn platen van lieden als Kenny Loggins en Jackson Browne welke een zekere 'groove' hebben maar verder vooral heel erg pop en rock zijn. Het is de muziek die je wilt horen als je in de jaren zeventig met een jacht op de oceaan dobbert. Het is ooit bedacht als een denigrerende term net zoals 'shoegaze', maar het is een eigen leven gaan leiden. Anno 2024 hoef je je als dj plots niet meer te schamen om een heuse 'Yacht Rock'-klassieker in je koffers te hebben.

'Doin' It All For You' is een héérlijk ontspannen nummer en ideaal voor deze temperaturen. Je hoeft niet midden op een zwetende dansvloer te staan, je kan gewoon achterover gaan liggen in een hangmat en een beetje op de groove mee wiegen. Chini is bijna vijftig jaar onderweg op zijn muzikale reis en de bands en artiesten waarmee hij heeft gewerkt, liegen er niet om. Ik zie Joe Walsh en The Eagles maar ook Jefferson Starship, Avril Lavigne, Seal en Air Supply om er een bonte slamix van te maken. Komende vrijdag heeft hij bijvoorbeeld nog een optreden met Chini & Camberos in San Diego. Dat betekent in principe dat hij zaterdag naar zijn eigen plaatje kan luisteren als ik het in 'Do The 45' draai als de kersverse Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten