maandag 6 mei 2024

Diagonaal zeven letters: Maandag 6 mei


Het plan is aardig snel ontstaan. Ik heb de afgelopen dagen de Buienradar meerdere malen geraadpleegd en voor vandaag ziet het er aardig uit. Een graadje of achttien, geen kans op neerslag en wind uit het oosten. Dat het uiteindelijk twintig graden zou worden, is een leuke bijkomstigheid. Niet alleen wil ik een blokje fietsen, ook wil ik de nieuwe zomerjas eens mee naar buiten nemen. Zoals ik al eerder heb geschreven kan deze niet tegen neerslag en dus moet ik héél zeker zijn dat het niet gaat regenen. Vanmiddag kijk ik opnieuw op Buienradar en, nee, daarvoor hoef ik niet bang te zijn. De buien bewegen zich over het zuiden en geen vuiltje aan de lucht in het noorden des lands. Zo stap ik rond een uurtje of drie op de fiets. Aanvankelijk zonder weinig concrete plannen. Of toch stiekem een plannetje? Ik meen dat ik dampvloeistof nodig ben, maar dat kan ik morgen ook gewoon in Steenwijk halen. Ik zou natuurlijk altijd een flesje kunnen halen in Diever, maar dan opnieuw... Mijn ervaringen bij die Primera zijn niet schokkend. Ik ga in eerste instantie wel richting Diever voor de vloeistof maar wijk onderweg al af. De camera is thuis gebleven en ik denk dat het tochtje wel in de inleiding past voor een 'Singles round-up'. Maar nee, daar is de tocht té 'speciaal' voor en dus stel ik de singles een dagje uit.

Ik wil dus lekker 'shinen' in mijn jas. Dat zal ongetwijfeld zijn gelukt. Maar of het bedekken van de armen nu heel erg nodig is geweest? Ik kom onderweg veel mensen tegen op korte mouwen, pas tegen de Friese grens aan hebben vooral oudere mensen een jas aan. Ik verbeeld me dat het buiten op de vlakte toch nog wel fris kan zijn aan de armen. Over het algemeen kan ik beter tegen kou aan de knieën dan aan de armen. Ik heb het niet koud gehad en mezelf evenmin kapot lopen zweten. Zolang ik de jas maar ietwat los heb, is het prima uit te houden. Het eerste stuk is gesneden koek. Via de Postweg naar Wittelte en bij binnenkomst van Oldendiever rechtsaf het fietspad af en, als het ware, langs Diever. Toch ga ik heel even terug Diever in omdat ik wat proviand in de tas wil hebben. Ik heb eerst het plan om de tocht van een paar weken geleden nog eens opnieuw te doen maar dat was ook dit keer niet gelukt. In plaats daarvan fiets ik Diever uit richting Oude Willem. Bij het beroemde knooppunt 67 rechtsaf richting Hoogersmilde. Ik heb even het plan om richting Hoogersmilde te gaan maar zie dan dat het fietspad is afgesloten. Aha! Dat is dus het fietspad waar ik een paar weken geleden niet in kon vanwege de wateroverlast. Ik heb toen nog net het ven kunnen bereiken. Hoewel ik in de bossen richting Appelscha ga, heb ik dan al besloten niet zó ver te gaan. Nee, ik wil richting Zorgvlied en Doldersum om ergens bij Vledder uit te komen. Bij knooppunt 67 heb ik al gepoogd een koek te eten maar daar krijg ik teveel bezoek van gevleugelde vrienden die mee willen eten. Later in het bos, tegen de Friese grens aan, is een prachtige open plek. Daar kan ik ongestoord genieten van een pakje karnemelk en een suikerwafel. Ook mijn eerste sigaartje van de dag. Muzikaal word ik hier onderhouden door de vogeltjes. Ik meen dat ik een paar drupjes voel en kijk omhoog. Er schuift wel een donker wolkje over, maar het mag geen betekenis hebben.

Het is maandag en dus zal die wel niet open zijn? Ik heb mezelf een ijsje beloofd in Zorgvlied maar inderdaad... de ijsboer heeft op maandag een vrije dag. Ik duik de bossen in richting Doldersum. Hee! Dan kom ik langs de camping met de uitspanning! Ja, dat klopt. Ik ben hier in een heel grijs verleden nog eens dronken als een tor vandaan gekomen en toen was het opeens een héél avontuur om in Steenwijk te komen. De laatste keer dat ik hier op het terras heb gezeten, is ook memorabel. Het is dan augustus 2022 en ik ben vanaf mijn werk in Tuk over Oldeberkoop gefietst en het Drents-Friese Wold in. Ik twijfel dan of ik hier mijn maaltijd zal nuttigen maar zie er vanaf. Eenmaal thuis krijg ik telefoon van mijn zus. Moeder is dan met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel ik me deze middag een ijsje heb beloofd, ga ik toch maar een kopje koffie. Op één been kun je niet staan maar de klok zegt dat het vijf uur is. Ik moest maar weer in de benen. Hoewel ik niet dagelijks in deze omgeving kom, is ook dit stuk gesneden koek voor mij. Via Doldersum binnendoor langs Vledder en via ruilverkavelingswegen naar Wapserveen. Bij het café de weg oversteken. Nu voor de variatie niet Uffelte aan houden maar richting de Van Helomaweg. Ik moet immers nog boodschappen halen in Havelte. Bij de toegangsweg naar de hunebedden rook ik mijn derde sigaartje van de middag. In Havelte haal ik de ingrediënten voor de maaltijd van vanavond en ben om kwart voor zeven thuis. Ik ben niet moe maar het voelt alsof ik iets ben verbrand in mijn gezicht.

De foto is geleend van Google en toont één van de vele toegangswegen tot Zorgvlied, niet noodzakelijkerwijs een weg die ik heb gefietst. Ik denk dat ik dit in 2022 ben langsgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten