dinsdag 7 mei 2024

Week Spot: Jigsaw


Zoals jullie ongetwijfeld hebben kunnen opmerken in 'Van het concert des levens' vormen de vakanties steevast een hoogtepunt van een persoonlijk jaar. Een paar dagen er tussenuit of, zoals meer recent, een paar weken ontzettend veel fietsen maakt dat ik er een jaar op vooruit kan. Op momenten dat de winter té koud is, warm ik me aan de herinnering van de laatste vakantie. Vanavond mag ik dat ook een beetje doen. Het is namelijk de eerste dag van mijn vakantie in 2023. Ik haal de huurfiets uit Havelte die ik later die week volledig zal betalen en in mijn bezit houden. Om eerst even goed te wennen aan de fiets heb ik een tochtje naar Emmeloord in gedachten. Op en neer naar Emmeloord is het plan. Dat wordt achteraf gezien nog een flinke bocht om naar huis toe maar ook dat draagt bij aan de fijne herinneringen die ik heb aan de afgelopen vakantie. In Emmeloord koop ik flink wat singles waaronder een single van Jigsaw die ik nog niet heb. Thuis hoor ik meteen de kwaliteit van het nummer maar het valt te wijten aan het feit dat de single 'off-centre' is dat hij in de Gele Bak terecht komt. Afgelopen zaterdag arriveren de singles van Albert en tot mijn tevredenheid zit daar een upgrade bij van de single. En dan weet ik het zeker: De oude blijft in de Gele Bak en de 'nieuwe' komt met stip in de Blauwe Bak. Weet je wat? Ik maak hem ook meteen tot Week Spot. Dat is dus 'If I Have To Go Away' van Jigsaw uit 1977.

Een aantal vragen met 'Wat als' als eerste woorden. Wat als Des Dyer een andere huidskleur had gehad? Dan zou 'If I Have To Go Away' een klassieker zijn geworden in het 'sweet soul'-genre. Dat is nu lastig voor te stellen. Maar ook... wat als Jigsaw een Chinn en Chapman of Mickie Most was tegengekomen? Want ook als popband is het naar mijn mening té ondergewaardeerd gebleven. Jigsaw is een voorbeeld van een 'allround' band met in de vroege jaren zeventig zelfs een beruchte podiumact. Jigsaw komt voor het eerst bijeen in 1966 in het Engelse Coventry. Het is opvallend dat band steeds een zingende drummer heeft, iets dat maar sporadisch voorkomt. Dave 'Biffo' Beech is de eerste zingende drummer. Verder bestaat de groep uit Clive Scott (toetsen en zang), Barrie Bernard (basgitaar), Tony Campbell (gitaar), Tony Britnell (saxofoon) en Kevin 'Beppy' Mahon (tenorsaxofoon). Campbell, Mahon en Beech hebben reeds samen gespeeld in The Mighty Avengers. Campbell komt met de naam naar aanleiding van The Jigsaw Club, een nachtclub in Manchester. Bernard heeft ervaring met Pinkerton's Assorted Colours en Britnell heeft gewerkt met The Fortunes.

In eerste instantie opereert de groep vooral in het bluesrock-genre. In 1967 verlaat Beech de drumkruk en laat ook de microfoon staan. Des Dyer neemt plaats in de band en blijkt ook beide goed te beheersen. De eerste singles zijn een feit maar doen erg weinig. Ik heb zelf 'Lollipop And Goody Man' uit 1970 in de verzameling. In 1970 verschijnt het debuutalbum van Jigsaw genaamd 'Letherslade Farm'. De titel komt van de schuilplek van de daders van 'The Great Train Robbery Of 1963'. Bij deze overval op een trein van Royal Mail waarbij 2,61 miljoen Britse ponden buit wordt gemaakt. Het album zélf is een satire op de muziekbusiness en wordt gekenmerkt door korte 'interviews' tussen de nummers door. 'Jesu, Joy Of Man's Desiring' verschijnt als single van het album maar is andermaal een flop. In 1970 begeleidt Jigsaw ook Arthur Conley voor een Engelse tournee hoewel Mahon het voor gezien houdt. In 1974 vormen Scott en Dyer een songschrijversduo en 'Who Do You Think You Are' vloeit uit hun pen. Het nummer wordt opgenomen door Candlewick Green en is een grote hit. Voor Jigsaw zélf willen de zaken niet echt vlotten en in 1974 zegt platenmaatschappij Basf hen de wacht aan.

Scott, Dyer en Jigsaw-manager Chas Peate richten dan het Splash-label op. In 1975 gaat de band aan het werk met Richard Hewson (Richard Anthony Hewson, The Rah Band is één van zijn projecten). Er moet een soundtrack komen voor de film 'The Man From Hong Kong' en dat wordt 'Sky High'. Het zal de grootste hit worden uit de loopbaan van Jigsaw. In Engeland piekt het op nummer 9 en in Amerika zelfs op 3. In Nederland doet de single nummer 22 aan. Het succes is echter van korte duur en alleen onze Week Spot zal een hele kleine hit worden. Het doet 36 in Engeland, 93 in Amerika en 26 in ons land. Al met al is het dus 'obscuur' genoeg voor wat meer waardering in de soul-scene maar dan moet toch eens iemand eraan toegeven. Laat mij dan de eerste zijn.

Jigsaw maakt in 1981 de laatste originele elpee welke alleen in Amerika wordt uitgebracht. In 1983 verschijnt de laatste single van de band op het Splash-label. Daarna houdt Jigsaw op met bestaan hoewel Scott en Dyer samen verder gaan als songschrijvers voor onder andere Boyzone. Des Dyer doet tweemaal mee aan het Eurovisie Songfestival, de eerste keer in 1983 met zijn nieuwe groep Casablanca. Ook maakt Dyer deel uit van het koortje in Scott Fitzgeralds' 'Go' in 1988. In de midden jaren negentig neemt Jigsaw een aantal oude hits opnieuw op voor een complilatie-album. Clive Scott is op 10 mei 2009 overleden en Dyer gebruikt sindsdien de naam Jigsaw voor enkele solo-activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten