maandag 13 mei 2024

Diagonaal zeven letters: Maandag 13 mei


Maandag fietsdag. Ik kan me een aantal jaren herinneren dat de maandag inderdaad vaak een fietsdag is. Vorig jaar heb ik vooral de maandagen in september benut voor een buitenactiviteit maar eveneens in 2021 of 2022. Ik ben zaterdag vanuit het werk nog een leuk bochtje om gefietst naar huis en ben zondag even helemaal 'op'. Vandaag ziet het er niet onaardig uit volgens de Buienradar. De pittige regen- en onweersbui zou slechts 0,1 millimeter opleveren waarna de temperatuur niet zou zakken, dus daar blijf ik niet voor binnen. Ik geloof dat ik de bui zelfs ben ontweken. Ik weet niet zeker of Uffelte iets van regen heeft mee gekregen maar op de terugweg zie ik dat de bui over Ruinen is getrokken. Het is een vrij ontspannen fietstocht hoewel ik een paar keer héél snel heb gefietst. Het loopt op een bepaald moment namelijk een beetje uit de klauwen, maar de eerste ambitie zou daar ook op uit zijn gedraaid. Ik weet wel zeker dat ik dubbel en dwars over de kilometers van vorige week ben gegaan, maar het fietst nu eenmaal een stuk lekkerder zonder de afleiding van een kilometerteller. Omdat de camera bijna stuk is, heb ik hem een heel eind in de lucht gegooid met de zelfontspanner aan. Daarna is die in het water gevallen, maar op zijn minst heb ik nu wel een fraaie luchtfoto boven dit bericht...

Ik geloof dat het om en nabij half drie is als ik klaar ben om op de pedalen te stappen. De wind is zuidelijk met soms een beetje zuidoostelijk en dus moeten we die kant op! Het is wederom van dat weer waar je het beste een beetje tegen- of zijwind kan hebben om het draaglijk te maken. Het zuidoosten. Dan denk ik meteen in de richting van Ruinen en Echten. Zuidwolde ligt ook al snel in de planning maar dan word ik opeens heel erg ambitieus. Dedemsvaart? Of toch maar niet? Ik fiets vanaf Uffelte over Rheebruggen naar Ansen en binnendoor naar Ruinen. Bij de buurtsuper haal ik een pakje drinken en een paar broodjes. Het boterhammetje thuis ben ik inmiddels al 'vergeten'. Ik fiets het paadje door de weilanden naar Hees, de plek waar ik in 2020 in eerste instantie wil kamperen. De kans op storm doet me besluiten iets anders te gaan doen en dus ga ik vakantie vieren in Warnsveld. Ik fiets nu echter rechtstreeks naar de Echtenseweg en steek de N375 over naar de Ruinerweg. Vlak voor Echten drink ik op een bankje mijn flesje leeg en kauw de broodjes weg. Achter Echten moet ik de eerste keuzes maken. Gaan we langs het strand van Nijstad of toch maar binnendoor naar Zuidwolde? Het wordt het laatste waarbij ik een nieuw paadje ontdek. Ik kan me niet voorstellen dat ik deze over het hoofd heb gezien in de afgelopen jaren. Of zou het werkelijk een nieuw fietspad zijn? Ach, het maakt niet uit. Ik weet het nu en dit is voor herhaling vatbaar. Je komt via Lubbinge en Steenbergen Zuidwolde binnenfietsen. Ik haal bij de Primera een doosje sigaren maar sla voor de rest de Jumbo en de Plus over. Ik kan immers wel een boodschapje halen in Dedemsvaart?

Juist, Dedemsvaart ligt inmiddels in de planning. Ik kan via Linde gaan maar dat heb ik al zo vaak gefietst. Ik besluit dan eerst maar richting Vuile Riete te gaan, de weg die ik vorig jaar heb gefietst op de woensdag van Almelo. Maar dan zie ik opeens Kerkenveld en Alteveer op de handwijzers staan en... daar ben ik nog niet geweest. Ja okay, ik ben er misschien vorig jaar doorheen gefietst op de terugweg vanuit Dalen, maar dan valt het duister in en wil ik zo snel mogelijk voorbij Hoogeveen zijn. Ik kom Alteveer binnen en fiets ineens het noorden in. Dat komt niet goed! Ofwel, dan knal ik tegen Hoogeveen aan en daar is het me nog té vroeg voor. Dan zie ik een heel klein paadje oostelijk de landerijen in. Het Kremersdijkje. Als je het alsmaar blijft volgen en een paar keer een weg oversteekt, kom je uit in Hollandscheveld. In het buurtschap Zuideropgaande. Dan heb ik inmiddels iets gezien op de paddenstoelen dat mijn nieuwsgierigheid trekt. Wat is toch Schoonhoven? Een plek om te ontspannen als je afgaat op de icoontjes. Ik besluit het eens te gaan checken. Kijk nog eens naar de foto hierboven en jullie hebben het antwoord. Het Drentse Schoonhoven is een grote zwemplas omringd door bossen. Ik ga nog een stuk het oosten in en intussen begint de lucht iets te betrekken. Ik meen dat ik drie hele kleine drupjes heb gevoeld maar verder ben ik de regen ontweken. Bij Nieuwlande wordt het dan echt de hoogste tijd om eens het noorden in te gaan. Uiteraard wil ik niet over Hoogeveen en het liefste een beetje toeristisch. Ik passeer Geesbrug en dat maakt dat het vakantiegevoel erg reëel wordt. Een kilometer of vijftien door fietsen en je zit in Sleen.

Hoewel de tocht nog altijd prachtig is, wordt het wel een beetje gesneden koek vanaf dit moment. Ik zal om Hoogeveen richting Pesse willen gaan en dat kan het eenvoudigst via Nieuw Balinge. Ik fiets dan bijna identiek de route die ik in de zomer van 2022 op de maandag heb gedaan. Het moment dat ik bij Gees voel dat een wc-bezoek hoog op het verlanglijstje staat. Alle horeca die ik tegen kom is dicht en dus moet ik zo snel mogelijk zien om in Uffelte te komen. Ik heb het toen gehaald! Vanuit Nieuw Balinge de Haarweg op naar het golfterrein Martensplek. Het kanaal oversteken en verder op de Haarweg. Kijk je op een open stuk naar rechts dan zie je de VAM-berg. De Kerkweg op en dan de Kremboong door het gehucht Zwartschaap. Via de Oostering naar Pesse. Tot mijn grote verrassing is de Plus nog open. Het is kwart voor zeven. Ik ga het niet meer redden om vóór acht uur in Dwingeloo of Havelte te zijn en heb al besloten thuis een pizza te bestellen. Bij de Plus haal ik een klein hapje, een pak karnemelk en chocolaatjes voor nu. Ik wil eerst nog wel richting Dwingelerveld maar fiets verkeerd en kom uit op de Leeuwte richting Ruinen. Daar nuttig ik de karnemelk en de donuts op een bankje en zet verder koers naar huis. Dat gaat over Anholt naar Engeland. Voor Ruinen duik meteen het fietspad op langs de molen en fiets daarna rechtstreeks over Ansen en via Rheebruggen weer naar huis. Ik ben klokslag acht uur thuis en bestel meteen een pizza. Die maak ik een uur later burgemeester. Het is me weer een fraai ritje geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten