dinsdag 13 september 2022

Week Spot: Bobby Harden & The Soulful Saints


Ongemerkt één van de duurste singles van dit jaar hoewel dat nooit echt de bedoeling is geweest. Sinds dat ik met de Northern Soul-hobby ben begonnen, eind 2011, bestel ik mijn platen via het internet vanuit Engeland en Amerika. Is het wel eens mis gegaan in die tien jaar? Natuurlijk. Dan schiet de single van Carolyn Leacock & The Outfit te binnen welke buitensporig lang onderweg is geweest. Gelukkig heb ik geen stennis gemaakt met de dealer want met hem heb ik later nog een paar maal erg leuke zaken gedaan. Het geldt voor nog een aantal platen. Sommige zijn een paar weken tot maximaal twee maanden onderweg. Ze komen altijd aan hoewel ik er ditmaal een hard hoofd in heb. Ik maak pas in juni kennis met 'Feels So Good' terwijl het dan al een paar maanden de 'talk of the town' is in bepaalde hoeken van de soul. Niet de hoek waar ik me bevind en het is bijkans onmogelijk om het volledige spectrum in de gaten te houden. De plaat is erg moeilijk verkrijgbaar in Europa. Er zijn een paar Engelse dealers die de plaat hebben maar de prijsverschillen zijn groot. Ik zie hem op Discogs bij een dealer waar ik al vaker nieuwe soul-releases heb gekocht. Omdat het altijd goed gaat (...) kies ik voor de voordeligste verzendoptie. Dat is zonder track en trace. De dealer heeft me een scan van het verzendbewijs toegestuurd maar ik weet inmiddels dat hij me niet zou belazeren. Hoewel ik voor twee van de drie singles bij een nieuwe bestelling nog aanvullende invoerrechten heb moeten betalen, heb ik nimmer het verzoek gekregen voor het eerste pakket. Of het ligt nog in Den Haag of er is voor die tijd al iets mis gegaan. Mijn tweede exemplaar van Bobby Harden komt helemaal uit Ottawa. De prijs is laag, de verzendkosten billijk en ik gok maar erop dat ik niet te veel extra 'customs' hoef te betalen. Dat is nul om precies te zijn. Nu moest het maar de Week Spot worden: 'Feels So Good' van Bobby Harden & The Soulful Saints uit 2022.

Meteen een naamsverwarring uit de weg ruimen. 'Onze' Bobby Harden is een jongeman uit Youngstown in Ohio welke al jaren bekend staat als de 'Soul Man From New York' omdat hij daar is gaan wonen. Er is ook nog een Bobby Harden in de country. Deze maakt in de jaren zestig zijn eerste platen en is lid van The Harden Trio. Deze Bobby is in 2006 overleden. Twee verschillende Bobby Harden's dus! De Bobby Harden uit New York komt oorspronkelijk uit Youngstown. Dat is eveneens de roots van The O'Jays en Bobby Womack. Aan zijn cv te zien kan Bobby een flinke boterham verdienen met de muziek, hoewel hij het allemaal in eigen beheer houdt. Hij is het beste bekend als leadzanger van The Original Blues Brothers Band waar hij het podium deelt met legendarische muzikanten als Steve Cropper en 'Blue Lou' Marini. Sinds enige jaren laat hij zich begeleiden door The Soul Purpose Band en daarmee fungeert hij als support act voor grootheden als Solomon Burke en Bettye Lavette. Harden heeft twee albums gemaakt: 'River Of Soul' in 2015 en 'Soul Purpose' in 2019. In 2022 komt een samenwerking tot stand met Dala Records en dat geeft Bobby zijn eerste plaat welke wereldwijd verkrijgbaar is. The Soulful Saints is de huisband van Dala Records.

Het is niet lastig om te begrijpen waarom 'Feels So Good' zo goed wordt ontvangen in de wereld van de moderne soul. Het klinkt als de betere crossover uit de vroege jaren zeventig. Een nummer met een positieve 'vibe', iets dat zo goed kan worden gebruikt in het huidige landschap. Ik noem hem in de vorige alinea een 'jongeman' in vergelijking met de countryzanger. Toch draait Harden al een tijdje mee in de muziek. Solomon Burke is bijvoorbeeld in 2010 overleden, maar ook wordt genoemd dat hij heeft gezongen bij de inauguratie van Obama. Dat laatste is dan weer in 2008. Maar omdat Harden zijn solo-werk uitsluitend in eigen beheer heeft gedaan, kan de rest van de wereld nu kennis maken met zijn talent. De wereldwijde distributie van 'Feels So Good' wordt geregeld door de mensen van het roemruchte Daptone-label. Nu ik me niet langer hoef te binden aan thema's moest dit meteen maar de Week Spot worden. Ik zal deze en de andere nieuwe aanwinsten binnenkort bekend maken in de 'Singles round-up'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten