donderdag 22 september 2022

Week Spot: Black Smoke Band


De vergissing lijkt snel gemaakt. Het Epsilon-platenlabel specialiseert zich immers in 'hard-to-find' en vergeten pareltjes uit de soul en de funk. Met name vorig jaar hebben ze veel onuitgebracht werk voor het eerst een release gegeven. Ik maak in begin 2020 kennis met Yann als hij 'Shardarp' van Nobody's Children uitbrengt op zijn Twilight-label. Ik ken het nummer van de voormalige leadzanger El' Willie welke in 2018 een release heeft gehad op Cannonball. Recent heeft Epsilon ook een plaat van Keni Lewis een nieuwe uitgave gegeven. Deze single is in 1969 ook al verkrijgbaar als single. Ik heb, geloof ik, bij aanschaf niet het hele verhaal gelezen van Black Smoke Band want ik heb de plaat de afgelopen weken in 'Do The 45' (en ik geloof ook in de 'Singles round-up') als een onuitgebrachte opname. Welnu, de foto boven dit bericht is van een originele single uit 1977. Een plaat die nog niet is aangeboden op Discogs maar die hele rare prijzen gaat doen als je kijkt naar de vraag. Black Smoke Band maakt twee singles waarvan 'I'll Keep Searching' de laatste is en een 'culthit' onder meer progressieve soul- en funk-dj's. Mag ik mezelf ook daartoe rekenen? Feit is dat ik wel soep lust van het nummer en dus mag 'I'll Keep Searching' deze week de Week Spot zijn.

Black Smoke Band is een kwintet uit Dunn in North Carolina. De stad is verantwoordelijk voor veel aangename soul-geluiden in de jaren zestig en zeventig en in een ideale wereld zou ook Black Smoke Band daarin hebben bijgedragen. Helaas. De mannen werken zich een slag in de rondte maar het succes blijft mijlenver verwijderd van de muzikanten. De band bestaat uit de volgende hoofdrolspelers: Norwell McNeill (leadzang en tekstschrijver), Bobby Moore (basgitaar), James Jacobs (gitaar), Joe McLaughlin (toetsen) en Ronnie Brewington (drums). Toetsenist Joe is de meest kapitaalkrachtige van de groep en betaalt voor de apparatuur en de studiotijd om de platen op te nemen. In 1977 bezoekt de groep de studio van Arthur Smith in Charlotte en legt daar de hand aan vier opnames welke als twee singles verschijnen. De eerste is 'Starting My Life All Over Again' en dat is een oorstrelend soul-nummer. Het funky 'Skateboard' staat in schril contrast maar laat wel de veelzijdigheid van de band zien. 'I'll Keep Searching' is zo gezegd de tweede en laatste plaat van Black Smoke Band. Beide singles worden in eigen beheer uitgegeven en worden vooral tijdens optredens verkocht. Anno 2022 zijn deze singles zeer schaars geworden.

Drummer Ronnie Brewington is ons inmiddels ontvallen maar de overige vier leden zijn al een halve eeuw actief in de scene van North Carolina. Bobby Moore speelt zelfs nog een tijdje bij Kool & The Gang. Black Smoke Band gaat in 1978 uiteen maar Norwell en Bobby blijven nauw contact houden. Joe opent een platenstudio en heeft een fantastisch archief aangelegd van lokale opnames, zowel van vóór Black Smoke Band als in de jaren erna. De twee singles worden al vrij snel ontdekt door de dj's in Engeland die voortdurend op zoek zijn naar de originele persingen. Yann heeft besloten om de tweede single van een heruitgave te voorzien, hopelijk gebeurt het ook nog eens met de debuutsingle van Black Smoke Band. Dan sta ik vooraan om een exemplaar te bestellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten