zondag 25 september 2022

Diagonaal drie letters: Zondag 25 september


Oeps. Ik lig opeens een heel eind achterop schema, maar het goede nieuws is dat ik aan inspiratie niet tekort kom in de komende dagen. De maand is bijna voorbij en de singles van Mark zijn nog altijd niet binnen. Ik vermoed dat de 'Singles round-ups' met deze platen naar volgende maand schuiven. Vrijdag zou ik de 'Eindstreep' moeten doen maar zonder de singles van Mark is er weinig af te strepen. Alleen de twee die ik in Dwingeloo heb gekocht en misschien een paar nieuwe singles. Zo ontstaat gedurende de zaterdag het idee om in Meppel te gaan kijken. Meppel heeft iedere laatste zondag van de maand koopzondag en ik weet dat het platenzaakje aan het Prinsenplein open moet zijn. Alleen... hoe gaan we er naartoe? Ik heb nog genoeg krediet op mijn ov-kaart staan om met de bus te gaan. Het weer lijkt niet onaardig maar de fiets die ik momenteel heb is niet van het soort waarmee je voor je lol uit fietsen gaat. Zo stap ik tegen drie uur op de bus in Uffelte en laat me zo naar Meppel vervoeren. In Havelte maak ik me even zorgen als ik via een andere passagier verneem dat de vorige bus is uitgevallen. Laten we toch hopen dat dit me terug niet gaat gebeuren? De bussen rijden op zondag om het anderhalf uur dus even wachten is geen welkome optie.

In het uiterste begin dat ik in Steenwijk werk, fiets ik op een vrijdagmiddag naar Meppel om het platenzaakje te bezoeken. Sindsdien lijkt het steeds lastiger te combineren. Of ik ben laat klaar in Steenwijk of een straffe wind houdt me tegen. Ik maak me even zorgen als ik het Prinsenplein op loop. Zit-ie er nog wel? Jaaaa... gelukkig! Toch is er veel veranderd voor mijn gevoel. Dat blijkt later want de winkel is vier maanden geleden een pand opgeschoven. De voormalige bakkerszaak is nu een grand café en de platenhandelaar zit in een voormalig pand van een acupunctuurbeoefenaar. Ik stap echter binnen met een rare vraag. Ik wil even een single lenen zodat ik het juiste formaat bakjes kan uitzoeken bij Xenos. Ik pak willekeurig de voorste plaat uit de bak op de toonbank. Het zegt me bij een vluchtige blik helemaal niks. Als ik nog eens kijk, blijkt het 'Something's Jumpin' In Your Shirt' van Malcolm McLaren te zijn. Die is op voorhand al verkocht! Ik ga door alle singles en gelukkig worden dat er steeds minder. Ik geloof dat ik met een half uurtje alle singles wel heb gezien. Ik heb totaal achtentwintig en ze mogen samen voor dertig euro. Deze achtentwintig plus de twee uit Dwingeloo krijgen jullie de komende dagen in vier of vijf afleveringen.

Het is tegen vier uur als Meppel begint leeg te stromen. De winkels zijn officieel nog een uur open maar ook onze platenvriend heeft er genoeg van. Ik heb een uur te doden en laat weten dat ik op mijn gemak naar het station ga lopen en wellicht een drankje doe bij LaPorte. 'Oh, daar hebben ze live-muziek', laat de handelaar weten. Euh nee... daar zit ik nu net niet op te wachten. Ik sta in de winkelstraat nog wat te dubben en dan weet ik het opeens: Het wappiecafé! Het is een snackbar welke wordt bestierd door een zeer activistische dame. Ik ben er eerder dit jaar geweest na afloop van een lichtjestocht. De enige plek waar je altijd zonder mondkapje naar binnen mag, waar contant geld zeer wordt gewaardeerd en waar de Andere Krant het leesvoer op de tafels is. Daar steek ik aan voor een cappuccino en een broodje kroket en wacht op de bus. Ik sta op tijd bij de bushalte aan de Knopperslaan en gelukkig rijdt de bus gewoon. Even na vijven ben ik weer thuis in Uffelte. Op de foto het resultaat van de boodschappen: Vier mandjes en achtentwintig singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten