donderdag 1 september 2022

Uffelter vergezichten: Donderdag 1 september


Het plan staat nog altijd voor vandaag en nog steeds durf ik het niet hardop uit te spreken. Ik heb net de show gedaan en wil na het publiceren meteen plat want ik wil een beetje vroeg op pad. Wellicht té ambitieus want ook de kilometers van vandaag zitten nog flink in de benen. Vandaag is er sprake van een 'laatbloeier'. Een fietstocht met één boodschapje welke aldoor blijft groeien en op een bepaald moment ook niet geheel vrijwillig. De 'Topper' is een echte topper gebleken want het fietst héérlijk licht en snel. En ik heb vandaag flink de sokken erin. Het boodschapje is eenvoudig: Ik heb een nieuwe pet nodig. Ik heb een pet van het bedrijf maar deze is erg vuil geworden de laatste weken en bovendien wil ik niet voortdurend reclame maken voor de zaak in mijn vrije tijd. Het plan is om Dwingeloo te kijken voor zo'n hoofddeksel en dan nog een eindje eraan vast te breien. Dat wordt een eindje... Ik start echter pas rond een uurtje of drie maar dat geeft niets. Ik heb de show al helemaal voorbereid en heb alle tijd van de wereld. Het is een 'normaal' ritje voor mij naar Dwingeloo hoewel ik dat best eens mag toelichten want het is een schitterende route! Toch begin ik vandaag met het verhaal in Dwingeloo.

Niet dat ik voor een pet naar een kringloopwinkel zou gaan, maar nu ik er toch ben? De Siepel heeft wederom zeer weinig singles. 'The Logical Song' van Supertramp lijkt wel leuk maar de prijs bevalt me niet. Die is vast goedkoper te krijgen dan vijf euro? Ofwel: De man van de prijsjes heeft te lang in de zon gezeten. We wensen hem beterschap! Ik heb hier ooit nog 'Piccolo Man' van The Friends mét fotohoesje voor een euro gekocht. Het kán dus wel! Ik kijk ook even bij de 'nieuwe' en verwacht weer dezelfde elpees. Het heeft nu ook een handjevol singles en ik koop de eerste twee van deze maand. Toch verwacht ik niet dat we die in de 'Eindstreep' of de Gele Bak Top 100 gaan tegenkomen. Ik hoop van niet! Dan maar eens aan de Brink kijken. Ik heb de hoop bijna opgegeven als ik een drogisterij zie. Deze heeft petjes aan een rek hangen. Ach vooruit dan! Een groene met klittenband achter maar wel het 'snapback' model dat ik zoek. De paardenstaart kan dan tussen riempje en pet naar buiten. Dan begint de fietstocht en eigenlijk heb ik geen plan. Ik ga maar wat fietsen. Eerst naar Lhee en dan zie ik de uitnodiging tot een fietspad. Het gaat vlak langs het autokerkhof van één van de deelnemers in de serie 'Typisch Dwingeloo'. Het is jaren na de televisieserie maar vader en zoon zijn nog niet ver opgeschoten met de opruiming. Het fietspad is degene met de bulten die ik wel vaker heb gefietst. Dan steek ik de weg over naar Lheebroek en het fietsen gaat vanzelf. Het viaduct over naar de buitenste rand van Beilen. Beilen heeft overigens al wel een tijdje op het lijstje gestaan. In het centrum fiets ik resoluut naar de Albert Heijn voor twee bekers ijskoffie en koekjes. Terug bij het bordje van de fietsrouteknooppunten besluit ik dat ik wel even door wil naar Westerbork.

Als we er dan tóch zijn? Orvelte is slechts een paar kilometer verderop. Ik had wellicht nog wel verder willen gaan, ware het niet dat een tochtje naar Emmen en omgeving eveneens in de planning ligt. Ik wil dus weg blijven van Meppen en omgeving. Ik ga van de knooppunten af en fiets naar Witteveen. Van daaruit fiets ik via Ballinge en Garminge naar Mantinge. Het plan is om daar richting Drijber te gaan maar de weg is afgezet. Ik word als het ware gedwongen door te fietsen naar Nieuw Balinge. Daar heb ik het al snel gezien: Ik kan helemaal afzakken tot aan Hoogeveen. Ik heb namelijk boodschapjes nodig voor het eten en ben nooit voor acht uur in Ruinen, Dwingeloo of Havelte. Via Nieuweroord en Noorscheschut ga ik naar het centrum van Hoogeveen. Ik had gewoon even moeten vragen, maar... ik ben eigenwijs als altijd. Ik vind geen supermarkt en fiets dan maar naar Fluitenberg. Als ik op de klok kijk is het acht uur. Ik maak mezelf even lekker met een warme hap in Ruinen maar weet even verderop dat dit tevergeefs is. Met mijn verjaardag zijn ze al aan het opruimen want volgens mij gaat de zaak om acht uur dicht. Dat blijkt zo te zijn. Bij Ruinen kan het licht aan en zo vervolg ik mijn weg via Ansen en Rheebruggen. Even twijfel ik nog of ik chinees zal halen in Havelte, maar nee... laat maar! De energie is er voldoende. Ik besluit een uurtje plat te gaan voordat ik met de radio begin en dan pas merk ik hoe zeer het in de benen zit. En dat wil straks dan vier uren slapen en dan een hele dag fietsen? Verstandig worden hebben we andermaal uitgesteld tot volgend jaar!

(De foto is genomen vlak voor Orvelte waar ik eindelijk een bankje heb gevonden om mijn ijskoffie te drinken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten