maandag 26 september 2022

Singles round-up: september 2


Werk aan de winkel! Ik heb besloten de dertig singles in vier afleveringen te doen. Twee edities met acht singles en twee met zeven. Zonder te spieken geloof ik dat ik in principe nog tweemaal 'Het zilveren goud' zou moeten doen deze maand, maar deze twee ga ik combineren tot één bericht. Augustus 1997 is daarmee dan afgesloten en dan kan ik volgende maand de platen van september doen. In oktober 1997 koop ik immers geen singles of... niet dat ik me vijfentwintig jaar later weet te herinneren. 'Het zilveren goud' blijft desondanks doorgaan met verhaaltjes zonder platen. Ik trap deze eerste aflevering van de 'Singles round-up' af met acht singles die ik gisteren heb gekocht in Meppel. Veiligheidsriemen vast, helm op, apparatuur aan en gaan met de banaan!

* Adam & The Ants- Kings Of The Wild Frontier (UK, CBS, 1980)
Een lekkere start van deze maandagmiddag. Ik krijg immers altijd een goed humeur als ik de olijke meneer Mier hoor. Oef, even de 'gain' naar beneden. Het intro begint zacht maar dan vallen de burundi drums in en wil je het volume wel zachter zetten. Het is een heerlijke 'feelgood'-stamper maar dat wist ik ook stiekem wel. Hoewel ik niet meteen een deuntje wist te verbinden bij de titel was al wel duidelijk dat ik deze moest kennen. Laat het dan ook nog eens de Engelse persing zijn met fotohoes en een puike staat en mijn dag is gemaakt!

* The Adventures- Send My Heart (Duitsland, Chrysalis, 1984)
'Broken Land' is al decennia lang een favoriet in mijn huis en ik moet bekennen dat ik 'Send My Heart' niet ken. Als ik de plaat opzet begint er wel iets in de verte te dagen. Maar ik kan ook zomaar in de war zijn met de muziek die op dinsdag voorbijkomt als de Vara haar uitzendingen heeft op Hilversum 3. Aan 'Send My Heart' kan ik wel wennen. Fijn plaatje!

* The Bee Gees- Saw A New Morning (Duitsland, RSO, 1972)
Dan een vreugdekreet! The Moody Blues is de aanzet geweest, maar feitelijk begint mijn verzamelen pas echt als ik in de zomer van 1989 wil proberen de platen van The Bee Gees compleet te krijgen. Ik heb geluk want in 1989-90 vind je de platen op iedere straathoek en twee gulden is de maximale prijs. In de loop der jaren vul ik de verzameling aan met singles die nog ontbreken, maar... er zijn in het 'Hitdossier' twee singles die 'onmogelijk' zijn. Het zijn twee tipparade-noteringen van de gebroeders: 'Saw A New Morning' en 'Mr. Natural'. De laatste blijft voorlopig even op mijn verlanglijstje maar 'Saw A New Morning' is binnen! Muzikaal kan het me op zich niet zoveel schelen, maar dan is daar de volgende verrassing. Het is zonder meer één van de beste Bee Gees-singles uit de vroege jaren zeventig. Het orkest is aanwezig maar daarnaast ook een 'groove' en dat wil in die tijd wel eens ontbreken. Lekker nummer!

* Bronski Beat- Hit That Perfect Beat (NL, London, 1985)
Bronski Beat zonder Jimmy Somerville zou als The Rolling Stones zonder Mick Jagger moeten zijn, maar dat blijkt toch anders te liggen. Vergelijk het met de latere platen van The Doors als Jim Morrison hen reeds is ontvallen. De creatieve spil is namelijk niet de zanger maar de band en hoewel het niet zo 'instant' is als 'Smalltown Boy' of 'Why' kunnen de mannen zelf ook goed uit de voeten. 'Hit That Perfect Beat' is daarvan een fraai voorbeeld.

* China Crisis- Tragedy & Mystery (NL, Virgin, 1983)
* China Crisis- Hanna Hanna (Duitsland, Virgin, 1984)
Buiten twee exemplaren van 'Christian' (Engelse en Duitse) en 'Wishful Thinking' heb ik nog altijd veel te weinig in huis van China Crisis. O ja, ik heb het lege fotohoesje van 'King In A Catholic Style'. In geval van 'Tragedy' weet ik zeker dat ik hem in die tijd wel moet hebben gehoord, maar het is geen blijvende herinnering. Tot 1992 is China Crisis vooral een 'naam' en dat krijgt met de aanschaf van 'Wishful Thinking' handen en voeten. Door de jaren heen ga ik China Crisis steeds beter waarderen. 'Tragedy' is een blijvertje maar ben vooral benieuwd naar 'Hanna Hanna'. Ik ken de titel maar de plaat is een mysterie voor mij. Ik ken de groep voornamelijk van het meer 'moody' werk en dit is erg uptempo. Het is niet slecht maar ook niet verbazingwekkend dat het nooit is blijven 'hangen'. 'Tragedy' is de winnaar van vandaag.

* The Dream Academy- The Love Parade (Duitsland, Reprise, 1986)
Er schieten van allerhande ideeën door mijn hoofd als ik dit plaatje opzet. Ik kan namelijk een boek schrijven over mijn leven met The Dream Academy en vooruit... dat ga ik binnenkort ook doen. Misschien wel in het volgende bericht want ik heb nu de juiste inspiratie. Over 'The Love Parade' kan ik kort zijn, het is niet mijn kop thee en ik herinner de band dan ook vooral om 'de grote hit' welke gedurende de jaren steeds een belangrijke rol heeft gespeeld. Wordt vervolgd!

* Dr. Hook- Sharing The Night Together (NL, Capitol, 1978)
Ach, hier hoef ik nok niet veel woorden aan vuil te maken. Het ontbreekt nog altijd ind e verzameling en voor een euro met fotohoes ben ik vlug bereid. Deze aflevering publiceren en dan verder met 'Een leven met The Dream Academy'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten