vrijdag 9 september 2022

Uffelter vergezichten: Vrijdag 9 september


De eerste vierentwintig uur is tegenwoordig kosteloos in de fietsenstalling van de NS. Ik heb geen flauw idee wat het kost om langer dan een dag te stallen. Ach vooruit, dat zou zomaar nog eens kunnen! Voor een euro en tien cent ga ik niet lopen klooien met een kettingslot met de kans dat je de fiets met dubbelgevouwen wielen terug vind. Niet alleen de kosten van de stalling lopen op per dag dat ik wacht, maar ook de huur van het ros. Ik had hem oorspronkelijk woensdag moeten terugbrengen. Ik heb maandag al besloten hem in ieder geval tot en met donderdag te houden en misschien ook nog vrijdag. Dan komt er een kink in de kabel en even een einde aan de fietsavonturen. Omdat ik best wel even comfortabel en snel naar Steenwijk wil, laat ik ze woensdag weten de fiets een dag extra te houden. Dat heeft me uiteindelijk twee dagen gekost maar ook dat is niet anders. Vandaag lijk ik aanvankelijk een 'handicap' te hebben. Naar verluid staakt het openbaar vervoer in onder andere Drenthe, maar in Steenwijk geeft het de gewone bustijden aan en ik heb later op de middag een busritje van Havelte naar huis gehad. De heenweg is per benenwagen en dat levert niet alleen een foto op maar ook een verhaaltje over een stuk dat 'normaal' moet zijn geworden maar dat nóóit gaat vervelen!

Ik heb geen spectaculaire nacht gehad en ach... eigenlijk heb ik die ook niet nodig na de vele slaap van gisteren. Het is rond het middaguur dat ik in actie kom. Eerst heb ik nog staan dralen bij mijn garderobe. Temperatuur van rond de achttien graden en er worden een paar buien verwacht. Lange broek of korte broek. Ik ga voor het laatste en heb het geen seconde koud gehad. Ik had evenmin enorm lopen zweten in een lange broek. Het is typisch zo'n dag waarop de keuze bij jezelf ligt. T-shirt met bodywarmer als bovenkleding, de laatste vooral om bergruimte te hebben voor portemonnee, sleutels en rookwaar. Ja, ook dat laatste. Het moet per slot van rekening niet té sportief lijken. Ik loop de Dorpsstraat af en heb dan meteen al een keuze. Nee, deze heb ik gisteren al genomen. Ik ga rechtdoor. Vlak voor Westeinde de Holtingerweg op. Op de Studentenkampweg linksaf en langs de schaapskooi. Het is niet korter maar loopt wel prachtig. Ik kan me herinneren dat ik op de eerste zondag van de vakantie in 2016 hier heb gelopen en mijn ogen heb uit gekeken. Woon ik hier slechts een paar kilometer vandaan? Het zandpad heet vlak na de schaapskooi overigens even de Studentenkampweg. Dat is een héle lange straat want die loopt uiteindelijk door tot achter Wapserveen. Daarna heet dit het Leemkuilenpad en komt halverwege de Hunebeddenweg weer uit. Met de fiets is het een feestje om langs de Hunebeddenweg naar beneden te vliegen, lopend is het ietsje minder geslaagd. Langs de hunebedden en dan de Van Helomaweg oversteken. Dat is dan weer de doorgaande weg van Havelte naar Frederiksoord.

Vervolgens ga ik op het fietspad. Ja, ik had het graag een andere naam willen geven, maar, in tegenstelling tot Holtinge, zijn ze niet scheutig met de namen aan deze kant. Het is dan ook niet echt nodig want echte knooppunten heb je niet tussen de Van Helomaweg en Kallenkote. Na een paar kilometer bots je tegen de Johannes Postkazerne op. Hier heb ik ook de bovenstaande foto gemaakt. Het schelpenpad langs de hekken ligt er al jaren. Ik kan me herinneren dat ik in 1996 na afloop van Woodstock een eindje heb gereden op de Solex en hier langs ben gekomen. In 2022 is er meer actie op het terrein. Er worden met name de afgelopen weken geregeld schietoefeningen gedaan op het afgebakende terrein. Als ze 'buiten oefenen' is het fietspad afgesloten. Ik kijk intussen op de bordjes op de paaltjes want ik ben nieuwsgierig. Voorbij de kazerne richting Kallenkote schijnt een voetpad te liggen langs het hek van de kazerne. Uiteraard verboden voor fietsen en dus ben ik er nog nooit geweest. De route wil me dan eerst een stuk terug richting Het Schier hebben en dat zie ik niet zitten. Ik vervolg het fietstpad als ik opmerk dat vlak voor Kallenkote het voetpad linksaf gaat. Ik verwacht uit te komen bij het monument van de 'random' geëxecuteerde burgers tegen het einde van de oorlog. Want ja... je loopt te midden van oorlogsgeschiedenis in deze omgeving.

Als de Duitsers de zin hadden gekregen en wij een provincie of deelstaat van het Duitse rijk waren geweest, dan was Uffelte nu waarschijnlijk een start- of landingsbaan geweest. De Duitsers hebben in Havelte de nationale luchthaven in gedachten. Er wordt gebouwd aan de Fliegerhorst maar het wordt opgemerkt door Engelsen en Amerikanen. Tegen het einde van de oorlog worden de barakken in het Uffelter Binnenveld opgeblazen en dat vormt de hedendaagse vennetjes met een unieke flora en fauna. De stenen die zijn bedoeld voor de luchthaven gaan na de oorlog naar Rotterdam om de gebombardeerde stad gedeeltelijk op te bouwen. Het eerder genoemde hunebed is tweemaal verplaatst. De eerste keer in de oorlog omdat de Duitsers dat stuk nodig hebben als landingsbaan. Later verhuist de stapel stenen naar de huidige plek, dichter bij de oorspronkelijke plek waar nu de Van Helomaweg loopt. En dan is er nog Darp... Er moet een buurtschap verdwijnen. Omdat de Duitsers goed beseffen dat ze de lokale bevolking maar beter te vriend kunnen houden, wordt aangeboden iets verderop een nieuw dorp te bouwen. Darp heeft nog niet lang geleden haar 75-jarig bestaan gevierd. Overigens moet ik toegeven dat het bovenstaande 'top of my head' is want eigenlijk heb ik nooit veel interesse gehad in oorlogsgeschiedenis. Feit is wel dat de bezetter over het algemeen een goede naam heeft in de regio tot één van de laatste maanden. Dan worden een aantal mensen 'uitgeloot' en samen gebracht op een veld nabij Kallenkote waar ze koelbloedig worden neergeschoten. Het is de enige actie van de Duitsers welke 75 jaar later nog steeds vragen oproept, want de uitgekozen mensen hebben niets maar dan ook niets gemeen met elkaar.

Ik kom niet bij het monument maar zwaar wel weer af naar de doorgaande straat in Kallenkote. Hoewel de Maargieshoeve wel open is en ik even zin heb aan koffie, loop ik toch door. Het is een zorgboerderij met klein restaurantje en een boerderijwinkel. Hoe dichter bij Steenwijk, hoe meer de luchten gaan dreigen. In de buurt van de kazerne heb ik zowaar nog zon gehad. Niet verwacht, toch gekomen! Ik kan nu saai het Oerthepad af gaan en het spoor volgen, maar...? In eerste instantie zal het het voetpad tussen spoor en begraafplaats worden naar de Wiezeboom en vanuit daar binnendoor naar het Oerthepad. Dan herinner ik me het losloopgebied voor honden waar ik zo nieuwsgierig naar ben. Inderdaad: Het loopt aan de rand van de Gagels 2, de woonwijk die omstreeks 2000 is verrezen. Je loopt parallel aan de A32. Ik denk even dat ik bij de 'bult' aan de Oostermeentherand uitkom, maar nee... het is de flauwe bocht. Ik loop over de Oostercluft (in 2010 mijn allereerste postwijk!) en haal bij de Albert Heijn op Het Schar iets te eten en te drinken. Daar kom ik tegenwoordig meerdere malen per week. Via Het Schar en Dieptol loop ik langs het woonwagenkamp naar het spoor. Tenslotte de Eesveenseweg oversteken en dan loop je recht aan op het station. Ik ben dik drie uren onderweg geweest maar ik heb het dan ook redelijk rustig aan gedaan!

Dan is het plan om nog naar Meppel te gaan. Nee, dat doe ik wellicht morgen als ik er zin in heb. Nu fiets ik naar Havelte via Havelterberg en Darp en lever de fiets in. Ik heb dan juist een bus zien rijden in Havelte. Ik besluit 9292 even te informeren. Ik wil namelijk niet met een volle boodschappentas naar Uffelte lopen (en ben ook best moe van de wandeling!). Het schijnt dat veel buschauffeurs niet zoveel op hebben met de stakingen en dus gewoon hun ritten rijden. Ik haal boodschappen en stap even voor half vijf op de bus naar huis. Maandag belooft een prachtige dag te worden, dus wie weet? Een extra 'Uffelter vergezicht' met de postfiets? Zondag ga ik W. treffen in Steenwijk. Als we gaan wandelen, zal ik daar ook een foto van maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten