maandag 5 september 2022

Uffelter vergezichten: Maandag 5 september


Het hoeft nog geen traditie te zijn maar het is me vorig jaar erg bevallen. In 2021 ben ik op de maandag met de elektrische fiets naar Emmen gegaan. Buiten de fraaie tocht en een goed excuus om even in Sleen te kijken, is het bezoek aan Mijn Kraam in Emmen de hoofdmoot. Het levert me dan ook een fraaie partij singles op. Ik hoef dus niet zo nodig op het internet te kijken of ze toevallig nieuwe openingstijden hanteren en kan dus op de dolle roes naar Emmen? Het is een laatbloeier vandaag. Ik ben al wel erg vroeg uit bed maar ben niet op gang te krijgen. Ik zet royaal koffie om mee te nemen in de thermoskan maar uiteindelijk drink ik de pot thuis leeg. Om 13.00 uur moest ik dan toch echt in actie komen. Emmen is dan al een onzekere factor en misschien ga ik ook wel alleen in de omgeving van Sleen fietsen. Ik heb evenwel de 'makkelijk doorfietsen'-route in me opgenomen en hanteer deze de heenweg grotendeels. Ik sla alleen het eerste stuk over van Rheebruggen en Ansen. Ik ga pas bij Oldengaerde het bospad in en even later zet ik koers naar de radiotelescoop van Dwingeloo. Het is niet korter maar fietst een stuk meer rechttoe rechtaan naar Spier toe. Ik weet even later ook weer waarom ik deze weg liever niet langs ga. Van de schaapskooi tot bijna aan de Van Der Valk aan toe is het fietspad erg slecht begaanbaar. Dan het viaduct over en zo fiets ik het eigenlijke dorp Spier binnen.

Ik zet even muziek aan want het vooruitzicht is nogal 'saai'. In Wijster gaat de koptelefoon alweer af als ik een paar (duur betaalde!) boodschapjes haal bij de dorpswinkel. Ten behoeve van de karnemelk zoek ik nu naarstig naar een bankje. Dat wil de eerste zes kilometer niet op mijn spoor komen. Een bankje is reeds bezet en in het bos vóór Mantinge geef ik de hoop op. Ik plaats mijn achterwerk op de grond. Even later zie ik wel twee bankjes niet ver vanaf waar ik heb gezeten, maar goed... De karnemelk smaakt als vanouds en de peperdure broodjes zijn ook snel een herinnering. Ik heb dan al een paar maal getwijfeld of ik niet gewoon een route door het bos zou gaan fietsen, maar uiteindelijk stap ik weer op en zet verder koers naar Emmen. Dat gaat via Aalden, Meppen en Zweeloo. Het is een drie-eenheid voor mij en ik kan ze nooit uit elkaar houden. De dorpen gaan naadloos in elkaar over. Onderweg naar Noord-Sleen lonkt de toren van Sleen maar ik blijf rechtuit kijken naar Westenesch en uiteindelijk Emmen. Ik zie het al als ik de straat binnen fiets. Mijn Kraam zit potdicht. Het is niet langer op maandag open. Jammer! Ik trakteer mezelf op een dikke milkshake. Ik wil ergens nog wel eens naar het park in Emmen maar daar heb ik vandaag even niet de moed voor. Ik moet weg uit Emmen! Ik fiets dan via Diphoorn naar Sleen. Ook daar ben ik snel klaar. Een paar boodschapjes bij de Albert Heijn inclusief een ijskoud pak frisdrank. Ik fiets langs de camping waar het opvallend druk is voor de tijd van het jaar. Ik fiets een stuk naar Oosterhesselen dat ik in het eerste jaar in tegengestelde richting heb gefietst. Een prachtige route! De weg oversteken naar Gees en dan zie ik een bankje. Daar verdwijnt de frisdrank achter mijn kiezen.

Intussen heb ik al een paar maal op het bordje gekeken. Ik zou braaf de knooppunten kunnen volgen, maar... volgens mij is er een mooie route welke niet op het kaartje staat. Daarmee ga je dwars door het bos en kom je uit in Nieuw Balinge. Dat gaan we doen! Het is niet héél acuut, maar ik 'voel' iets als ik in Gees ben. Ik zal binnen afzienbare tijd plaats moeten nemen op een toiletpot, maar dat gaat op maandag niet lukken tussen Gees en Uffelte want de meeste horecazaken zijn dicht. Om zo weinig mogelijk 'last' te hebben, ga ik non-stop fietsen. Dat vinden mijn kuitspieren dan weer niet zo fijn. Als ik bijna in Uffelte ben, begint de kuitspier in het linkerbeen erg vervelend te doen, maar... er is goed nieuws voor dat lichaamsdeel. Morgen hebben we een rustdag in verband met de radioshow. Zoals het nu lijkt, ga ik de huur van de fiets een paar dagen verlengen. Vanaf Nieuw Balinge ga ik dwars door de natuur naar Tiendeveen en Zwartschaap en door naar Pesse. Daar wijk ik weer af van de knooppunten en ga binnendoor naar Anholt en Engeland. Ik tik de buitenste rand aan van Ruinen en ga dan via Ansen terug naar huis. De linkerknie is een beetje vervelend en hoewel ik meteen plaats neem in het kleinste kamertje heeft dit me onderweg wel eens meer 'geplaagd'. Vandaag is goed geweest voor honderd kilometer. Ik ben niet extreem moe vandaag maar ik voel wel ietsje lusteloos. Morgen dus lekker opladen voor een knaller op woensdag. Morgen kunnen jullie de nieuwe Week Spot verwachten.

De foto is genomen op het fietspad vlak voor Aalden met op de achtergrond de Jantina Hellingmolen. Ik wil het stalen ros ook vereeuwigen. De zon schijnt uitbundig hoewel de foto een beetje donker oogt. Ook zonder flits licht mijn achterlicht op, maar deze is uit tijdens het fietsen. Enfin, het moest toch maar dit plaatje worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten