donderdag 17 mei 2018

Week Spot: Anita Ward



Werk aan de winkel! Niet alleen lig ik een paar berichten achterop schema, ook heb ik genoeg om over te schrijven de komende weken. Ik ben helemaal niet van plan om platen te kopen als ik vanmiddag de kringloop in Havelte binnen stap. Buiten de vangst van april 2016 is het altijd huilen-met-de-pet-op en ik kijk vluchtig in de richting van de platen. Dan zie ik dat de singles-bak voller is dan normaal. De eerste driekwart is de meuk die er al jaren staat. Dan wordt het opeens allemaal erg interessant en voor dat ik het weet, heb ik twintig singles uitgezocht. Dat gaat het volgende in houden voor Soul-xotica. Ik sla 'Het zilveren goud' even over en wil proberen na de Week Spot nog zeven singles van de partij van Albert te behandelen. Carrie Cleveland gaat bij de twintig van de kringloop en dat maakt nog drie extra afleveringen van de 'Singles round-up'. Wie had gedacht dat ik deze maand de 'Eindstreep' kon doen met 67 singles? Maar nu eerst de Week Spot die is blijven liggen. Op Soul-xotica, want het is bij mij al een paar weken bekend dat deze de Week Spot mag worden in deze week. Het is het nummer 'Spoiled By Your Love' van Anita Ward uit 1978. Dat moet een belletje doen rinkelen?

Komende zaterdag maak ik de labels af die met een S beginnen, alles dat na Stax komt. Vervolgens hoop ik de T klaar te krijgen. Wellicht dat Twinight even buiten de boot valt. Toch heb ik sinds een week opeens een tweede kandidaat. Deze van Jean Wells komt zaterdag eveneens voorbij (die is op het Sunshine-label) maar zal voorlopig even moeten wachten als Week Spot. Dat gaat deze week een single worden die in Engeland en Europa op het TK-label is uitgebracht. Het wordt ten onrechte gezien als de opvolger van 'Ring My Bell', terwijl Amerika de single al vóór 'Ring My Bell' krijgt. Anita Ward wordt geboren op 20 december 1956 in Memphis, Tennessee. Over haar loopbaan vóór 'Ring My Bell' is niet zoveel bekend. Ze tekent in 1978 een contract bij Juana Records, de platenmaatschappij van Frederick Knight. Knight heeft in 1972 een grote hit gehad met 'I've Been Lonely For So Long'. De plaat staat bij mij in de Blauwe Bak dankzij het fraaie 'Lean On Me' op de b-kant. Knight werkt in het begin met de piepjonge Stacy Lattisaw welke in 1980 een grote hit zal hebben met 'Jump To The Beat'. Omdat ze nog maar een kind is, heeft Knight een liedje voor haar in petto dat gaat over het telefonische contact tussen tienermeisjes. In 1978 moet je dan thuis zijn en heb je zo'n grote ivoren hoorn aan je oor. Heeft dus niks te maken met twee meisjes die elk op een schommel zitten en lachen om de app-jes die ze naar elkaar sturen. Voor u gespot in Meppel! Toch zal deze plaat van Lattisaw er nooit komen en Knight vent het uit naar een nieuwe zangeres die hij zojuist heeft getekend. Anita Ward is al in de twintig en vindt 'Ring My Bell' té kinderachtig. Knight herschrijft de tekst en Ward neemt het met tegenzin op. Haar humeur klaart op als de plaat naar de top van de hitparade schiet. Enkele critici horen een seksuele lading in de tekst maar dat wordt door zowel Ward als Knight stellig ontkend.

'Ring My Bell' verschijnt pas in april 1978, tien maanden eerder brengt Juana de eerste single van Ward uit in Amerika. Dat heeft het stijlvolle 'Spoiled By Your Love' als a-kant en 'Make Believe Lovers' op de keerzijde. Dat laatste nummer zal eveneens de b-kant worden van de 12"-single van 'Ring My Bell'. Hoewel 'Ring My Bell' voor eeuwig een disco-klassieker zal blijven, zijn op een bepaald moment de dagen op de hitparade geteld voor het nummer. Amerika brengt 'Don't Drop Your Love' uit dat het beduidend minder doet dan 'Ring My Bell', maar desondanks een hitje wordt. De Juana-platen worden in Europa op de markt gebracht door TK en dat kiest voor 'Make Believe Lovers' als de opvolger. Beide singles hebben echter 'Spoiled By Your Love' op de b-kant. Wijlen Errol Brown van Hot Chocolate mag de singles recenseren in 'Blues & Soul' van 31 juli 1979 en hij gunt de single slechts een 3. ,,Het zal vast en zeker een hit worden in Amerika, maar de Engelse markt is genadeloos", besluit hij zijn rede. Volgens Brown ontbreekt op beide kanten de 'vernieuwende' elementen van 'Ring My Bell' en dat is niet zo gek als je bedenkt dat de nummers een jaar eerder zijn opgenomen. Voor 'Spoiled By Your Love' geldt dan eveneens hetzelfde als 'I Will Survive' van Gloria Gaynor. Veel disco-singles uit die tijd hebben op de a-kant een spektakel dat niet zelden 'over the top' is en een beduidend rustige b-kant. Bij Gaynor is 'I Will Survive' de b-kant van het uitbundige 'Substitute' en de reden dat het een hit is geworden is juist omdat het zo 'back-to-basics' is. Het is precies datgene dat me zo bevalt aan 'Spoiled By Your Love'. Jazeker, je kan erop dansen, maar de discolampen hoeven geen overuren te maken.

Het enige succes dat Ward in de volgende decennia zal hebben is met de 'revivals' van 'Ring My Bell'. Het nummer wordt een fiks aantal keren geremixed. Ze krijgt al in 1980 ruzie met Knight en zal tot 1989 weinig van zich laten horen. In dat jaar maakt ze een album voor Virgin, maar is ook net aan kinderen begonnen. Pas in 2011 horen we dat Ward bezig is met een nieuw album, maar vooralsnog hebben we alleen een single gezien. Verder toert ze nog volop langs festivals om met generatie-genoten de disco-hits van weleer af te stoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten