zondag 27 mei 2018

Singles round-up: mei 8



Ik verneem in 2014 voor het eerst van een kringloopwinkel in Havelte. Ik weet nog dat ik de eerste keer vijf keer voorbij ben gefietst en helemaal aan de andere kant van het dorp heb moeten vragen wáár de kringloopwinkel zat. Uiteindelijk is er eentje die me het weet aan te wijzen. Dat schoolgebouwtje? Dat staat al jaren leeg en daar raak je aan gewend. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om even naar rechts te kijken, maar daar zit de kringloopwinkel van Havelte. Ik hoop dat ik niet te ver van de waarheid af zit, maar het voelt aan alles alsof het op een flinke subsidie kan rekenen en dat het vooral een dagbesteding is die door de gemeente in stand wordt gehouden. De prijzen zijn er naar! In Havelte kun je voor een tientje nog met twee volle boodschappentassen de winkel verlaten. Dan hebben we het over het klein spul, qua kleding zijn ze weer een beetje 'over-the-top'. Een héél gewoon en tweedehands leren jasje is flink aan de prijs, om nog maar te zwijgen van overhemden en dergelijke. Nee, even sneupen is leuk, maar de prijskaartjes schrikken af. De platen is eigenlijk al vier jaar hetzelfde liedje. Bakken vol elpees waarvan de voorste het ergste doen vermoeden. Qua singles hebben ze zo nu en dan een leuk 'partijtje', zoals de jaren zestig die ik heb gekocht op de dag dat ik de sleutel van Uffelte kreeg. Anderhalve week geleden ga ik zonder doel naar de kringloop en merk dan op dat de singles-bak voller is dan anders. Het resulteert in 20 singles die ik voor vijftien euro mag meenemen. Carrie Cleveland maakt het tot 21 en dat zijn de laatste drie afleveringen van de 'Singles round-up' van deze maand.

* Carrie Cleveland- Love Will Set You Free (UK, Late Night Tales, 1980, re: 2014)
De Week Spot van deze week komt niet van de kringloop, maar ik begin er vandaag wel mee. Er is iets 'raars' aan de hand. Ik ben gisteren met een collega-verzamelaar erachter gekomen dat deze Discogs-verkoper de singles aan de lopende band aanbiedt. Hij heeft schijnbaar een goede naam in de verzamelaarswereld en de theorie leeft dat hij een partij promo's heeft gekregen van de platenmaatschappij of bij de platenperserij vandaan. Zelf zet ik daar mijn vraagtekens bij, want het is immers een 'bonus' die geen promotie nodig heeft. Ik zeg het voorzichtig, maar ik denk dat het een vervalsing is. Hoe dan ook: Ik heb geen seconde berouw en ben blij dat ik deze op vinyl heb. Voor de omschrijving geef ik hem het voordeel van de twijfel.

* Dario Baldan & Caterina Caselli- Amico E (Duitsland, CGD, 1983)
Het is me een keer gebeurd! Ik sta in een snackbar en gooi verveeld een gulden in een fruitautomaat. Twee keer drukken en plots gaan alle lampjes branden en zie ik dat ik 200 punten heb verdiend. Een gulden inleg, vijftig cent verspeeld en vijftig gulden rijker. Gokken in de kringloopwinkel is ooi zoiets. Ik ken deze titel uit het 'Hitdossier' en ik wil hem wel proberen. Een miskoop? Euh...? Een volmondig 'JA'. Wat een verschrikkelijke plaat is dit! Snel archiveren dat ding.

* Angelo Branduardi- Gulliver (Duitsland, Musiza, 1980)
Een plaatje dat ook al langer op me ligt te wachten en nu toch maar eens gegokt. Alles klinkt als muziek in de oren na Dario Baldan en zijn kornuiten, maar toch zie ik niet in dat ik 'Gulliver' ga grijs draaien. Ik zal het toch een paar keer moeten doen komende maand want ik heb op dit moment iets van 120 kandidaten voor de Gele Bak Top 100 in juli. De kans dat-ie in de Top 100 móet, is dus aanwezig.

* Bros- Are You Mine (UK, Columbia, 1991)
Ik wil op twintig singles uitkomen en dus gaat deze mee. Het is echter niet het sterkste nummer dat ik heb gehoord van Bros, maar vooruit maar!

* Jo Ann Campbell- I'm The Girl From Wolverton Mountain (NL, Columbia, 1962)
Een vreemd geval... De single is wel bekend als een Nederlandse ABC-Paramount, maar niet als deze groene Columbia. De naam zegt me iets in de verte, maar zet het in eerste instantie weg als Engelse folk. Helemaal mis! Jo Ann Campbell is een redelijk populaire Amerikaanse zangeres. Met de a-kant kan ik niet zoveel, de b-kant is zeer prettige 'girlgroup'-pop. Niet essentieel, maar leuk genoeg voor een zondagavond.

* Ralph Carter- Extra Extra (Frankrijk, Mercury, 1975)
Bij de aanblik van het hoesje weet ik eigenlijk wel genoeg. Dit gaat niks worden! Dat blijkt ook het geval: Een heel erg doorsnee disco-deuntje dt me niet kan bekoren.

* Cynthia Clay- Lonely Without You (België, Pink Elephant, 1975)
Dit plaatje is maar onder één noemer te vangen: Curieus. Ik heb nog nooit van de film 'Verbrande Brug' gehoord. Wikipedia kan me evenmin helpen. 'Lonely Without You' is een klein drama, maar is beter te kauwen dan de b-kant. Daar heeft ene R.V.H. Groenewoud aan mee geschreven. De biografieën van Raymond zwijgen over zijn medewerking aan deze single, maar het kan ook uit schaamte zijn. Het is namelijk té erg voor woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten