vrijdag 18 mei 2018

Het zilveren goud: mei 1993 deel III



Volgens mijn berekening heb ik in mei 1993 in totaal 79 singles gekocht. Hoewel ik het met de grootst mogelijke zorg heb geprobeerd te reconstrueren, kan het zijn dat ik ergens een foutje maak en dat singles uit mei in juni zijn terecht gekomen of andersom. Ik ga uit van de huidige berekening en dat levert 79 singles op. Er zijn vijf woensdagen in mei 2018 en ik ben enthousiast begonnen met steeds zestien singles en moet nog altijd eentje doen van vijftien. Die doe ik vanavond omdat ik daarna snel aan de slag wil met de 'herindeling' van de singles. Vandaag begin ik waar ik vorige week ben gebleven: Op de bank bij Henk en zijn 'dubbele' (of niet-interessante) singles. Vervolgens neem ik weer eens een kijkje bij zwager Klaas van 'Golden Years' en ga ik terug naar Franeker voor wat 'oudjes'. En de laatsten zou ik vandaag precies vijfentwintig jaar geleden hebben gekocht. Dit met dank aan een herinnering die mijn broer gisteren deelde op Facebook. Laten we snel van start gaan!

Franeker is lange tijd 'het einde van de wereld' voor mij. Mijn wereld bestaat dan namelijk uit plaatsen waar ik op de fiets kan komen. Het moet te doen zijn in een middag vanaf huis. Noordelijker dan Franeker kom ik praktisch nooit op de fiets. Ik kom in eerste instantie vaak zoeken naar iets dat al lang niet meer bestaat. Ik heb in de vroege jaren negentig een boek uit 1971 met een inventarisatie van alle molens in Friesland. Het is een 'sport' om deze molens te vinden. Toch is het aanbod al lang niet meer actueel. Volgens dat boek zou in Franeker een karkas moeten staan van een houtzaagmolen. Let wel: Het is 1990-91 en je hebt nog geen Google of ander handig gereedschap. Het is dus een kwestie van op de dolle roes ergens naartoe fietsen en blijven zoeken. In Franeker is het allemaal tevergeefs. Ik leer een paar jaar later dat de houtzager in 1973 tot de grond toe is afgebrand. Er staat nu nieuwbouw en in de buurt van de locatie vind ik op de dag na hemelvaartsdag in 1993 een winkeltje met platen. Straks meer daarover. Laten we eerst beginnen met de singles die ik op zaterdagmiddag 15 mei heb uitgezocht bij Henk in Sneek.

1221 Had Enough-James Gang (US, ABC, 1972)
1222 Mr. Soft-Cockney Rebel (UK, EMI, 1974)
1223 Never Been To Spain-Three Dog Night (NL, Probe, 1972)
1224 Amateur Hour-Sparks (NL, Island, 1974)
1225 Nightingale-George Cash (NL, Philips, 1969)

De laatste drie hebben fotohoesjes en dat is logisch omdat Engelse en Amerikaanse singles zelden met specifieke hoesjes worden geleverd in die tijd. Van George Cash vind ik vrij snel een tweede exemplaar. In de zomer van 1994 sta ik geregeld met een kennis op vlooienmarkten en braderieën met een bakje 'dubbele' singles. Het is de tijd dat Veronica nog regeert op de woensdag op Hilversum 2 en dat wicht komt nog iedere zomer ongevraagd naar je toe! Will Luikenga is dan, volgens mij, al vertrokken bij Veronica en laat Adje Bouman zich bijstaan door Albert West. Dat duo heeft de podiumwagen verlaten en gaat de markt over voor interviews. Ik schiet meteen Ad Bouman aan zodra ik hem zie. Ik dirigeer hem naar mijn handeltje en toon hem de George Cash-single. ,,Ik koop hem van je", bromt hij. ,,Ik heb per slot van rekening nog geld tegoed van de mannen". Natuurlijk slaat dat helemaal nergens op want de aankoop gaat dat geld van een kwart eeuw eerder echt niet terug bezorgen. Het blijft radio en dus 'bladert' Ad voor de radio door mijn bak en merkt op dat ik alle singles voor vijf gulden heb, behalve die van Albert West voor een kwartje. Ik denk dat het ook de enige plaat is die ik deze dag heb verkocht...

1226A Magic-Pilot (NL, EMI, 1975)
1226B Band On The Run-Paul McCartney & Wings (NL, Apple, 1974)
1227 Deliver Your Children-Wings (UK, Capitol, 1978)
1228 This Wheel's On Fire-Julie Driscoll & Brian Auger Trinity (Duitsland, Polydor, 1968, re: 1981)
1229 Polk Salad Annie-Tony Joe White (Duitsland, Warner Bros., 1969, re: 1978)

De kaartenbak is nog handwerk in mei 1993 en foutjes als bij de nummer 1226 komen regelmatig voor. Ik heb deze weken echter mijn eerste échte computer in huis staan. Eén van mijn collega's bij het hoveniersbedrijf is een dorpsgenoot en die vertelt opeens over de 'compacte' computer die hij op zolder heeft staan. Zijn vrouw werkt voor een verzekeringsmaatschappij en ze konden de oude machientjes voor weinig overnemen. Het is groter dan een laptop, maar het behoeft bovenal een speciaal soort schijfjes. Gewone floppydisks eet het niet. Uiteraard is het apparaat grondig schoongemaakt, maar zonder opstart-schijfjes begin je niks. Later die maand vind ik het telefoonnummer van de toenmalige importeur. Jammer maar helaas, hij heeft vorige maand net de hele voorraad mee gegeven aan het grof vuil, ik had ze anders gratis mogen hebben. Het apparaat gaat weer terug naar de collega en ik keer terug naar de typemachine. Pilot komt waarschijnlijk nog bij Henk vandaan. De Wings-singles komen van 'Golden Years'. De laatste twee zijn van het winkeltje dat vermoedelijk tegenover de oude houtzaagmolen van Franeker heeft gestaan. De laatste drie hebben fotohoesje. De single van Julie Driscoll mis ik sinds jaar en dag en deze moest ik toch maar eens anders gaan zoeken. Dan bij voorkeur ook gewoon de originele uit 1968. Tony Joe White is helaas eens gesneuveld bij een optreden. 'Polk Salad Annie' zou ik ook nog wel eens 'origineel' willen hebben. Tóch nog iets van een zoeklijst?

1230 Kom Van Dat Dak Af-Peter & Zijn Rockets (NL, Philips, 1960, re: 1979)
1231 Rain In May-Max Werner (NL, CNR, 1981)
1232 In Dulci Jubilo-Mike Oldfield (NL, Virgin, 1976)
1233 Ride On Baby-Chris Farlowe (NL, Stateside, 1966)
1234 Dancing And Drinking-Plastic People (NL, RCA Victor, 1970)

Max Werner, Mike Oldfield en Plastic People hebben fotohoesjes. Chris Farlowe zie je sowieso niet vaak en al helemaal niet voor een gulden. Je hoort me dus niet zeuren. Peter Koelewijn mag mee omdat 'Marijke' de b-kant is en hij staat eigenlijk ook onder die titel in de kaartenbak. Volgende week een verslag van vier dagen in mei 1993. Eerst het vervolg van de platen van 'T Allegaartje in Franeker, vervolgens een rommelmarkt-vangst in Sneek en tenslotte de eerste twee van een partij in Lemmer. Meer dan zestien singles in het tijdsbestek van nog geen week... Het lijkt 2018 wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten