donderdag 10 mei 2018

Eretitel: 'Don't Forget To Remember'



We zijn weer thuis! Het is in eerste instantie tot ergernis dat de versnelling steeds 'terug slaat' naar de 'oude' derde versnelling, maar heb de route er voor aangepast. Niet de gebruikelijke tocht over Driewegsluis en Echtenerbrug naar Jutrijp, maar een stuk waar ik soms goed kan 'knallen'. Dan maakt het opeens niets meer uit om iets zwaarder te fietsen, want ik heb de wind in de rug en op lange kale stukken gaat het héérlijk. Ik fiets dus over Wolvega, Heerenveen, Joure en Sneek. Feitelijk dezelfde route als dat je gewoonlijk met de auto rijdt. Ook voor het eerst over Joure in de nieuwe situatie. De laatste keer, een week na aanschaf van de Pioneer, ligt de rotonde er nog en zijn ze druk bezig met de aanleg van de nieuwe wegen. Het scheelt wel een kilometer met de fiets! Vanmiddag ben ik weer opgestapt en wederom wind in de rug. De naaf is blijkbaar gevoelig voor het weer want nu slaat het niet terug en dat is even best jammer. Ik ga over Lemmer de Grietenijdijk langs naar Schoterzijl. Met de tweede versnelling zit ik gemiddeld op vijfendertig, met de zware versnelling had ik over de veertig gekund. In Havelte heb ik chinees gehaald en ben om zeven uur thuis in Uffelte. Net 'Afterglow' afgesloten en dan nu even de 'Eretitel'. Straks naar bed want ik ga morgen, voor de variatie, eens bezorgen in Meppel. Ik begin echter niet eerder dan twaalf uur, anders wordt het me té bont. De titel van vanavond is 'Don't Forget To Remember'.

3. Puressence (2007)
Is dit een goed moment om te memoreren dat het Bono's verjaardag is? Ik vond het maandag wel grappig, op onze Hemelvaartsdag. ,,The trouble with God is that he thinks he's Bono". Tóch is U2 niet helemaal misplaatst bij deze derde plek in de 'Eretitel'. Ik werd ooit eens gevraagd om een jury van een bandjeswedstrijd plaats te nemen en de organisator noemde daarbij een treffend voorbeeld: ,,Dat U2 niet je smaak is, wil nog niet zeggen dat het een slechte band is". Hij wilde hiermee aangeven dat we ons niet moesten laten leiden door persoonlijke voorkeuren en 'professioneel' de bands moesten beoordelen. Tuurlijk... U2 is geen 'slechte' band en dat is Coldplay evenmin. Toch vind ik ze beide zó saai dat ik nog liever kijk naar een slak die de weg oversteekt. Puressence is zo'n band in de categorie van 'als je Coldplay leuk vindt, probeer dit eens'. Het is zonder meer goede muziek gemaakt handen en hersens, maar het weigert me ergens te 'raken'. Toch wil ik Puressence bedanken voor deze titel zodat ik 'Don't Forget To Remember' kan gebruiken voor de 'Eretitel'.

2. The Bee Gees (1969)
De gebroeders Gibb zijn hofleveranciers in deze rubriek. Het gebruikt vaak eenvoudige woorden als titels en daarin zijn ze blijkbaar niet uniek. 'Don't Forget To Remember' is maar liefst vier woorden en dat is eentje minder dan 'For Whom The Bell Tolls', maar toch is het één van de langere titels die ik kwijt kan in deze rubriek. Het mag bekend zijn dat mijn platen verzamelen in 1989 een beetje met The Bee Gees is begonnen en deze single is de 43e plaat in mijn collectie. Toch heb ik nooit echt veel gehad met dit nummer en ook de b-kant, 'The Lord', heeft geen overuren gemaakt op de draaitafel. Dat is dan ook de reden waarom we deze niet op de eerste plek terug vinden. Volgende keer beter!

1. The Greater Experience (1970)
Ik leer het nummer aanvankelijk kennen middels de 'Northern Soul Jukebox' en dat is niet vreemd! De plaat is een enorme 'hit' geweest in Engeland in de Northern-'scene'. Uiteraard met bootlegs voor het publiek want de eerste persing van deze single is slechts in een oplage van vijfhonderd. Hij is tegenwoordig in iedere variant prijzig want het is zo'n nummer dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Northern Soul is een hutspot van stijlen en Greater Experience past in het straatje van Spiral Starecase ('More Today Than Yesterday') en World Column ('So Is The Sun'). Het is een poppy variant van de 'brassrock' van Chicago en Blood, Sweat & Tears, maar het is de 'groove' die maakt dat Northern-dansers als veertig jaar helemaal 'los' gaan op het nummer. Persoonlijk krijg ik altijd een goed humeur bij het intro en dat maakt dat het op 1 mag in deze 'Eretitel'. Ik heb het nooit op vinyl kunnen vinden, maar dan opnieuw: Ik ga hier evenmin kapitalen in investeren.

Volgende week ga ik géén 'Eretitel' doen, maar komt hier wel een aflevering te staan. Ik ga het volgende week aan de duivel overlaten. Hij mag via mij zijn aflevering van de 'Eretitel' samenstellen. Ik ben nu al benieuwd hoe dat gaat uitpakken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten