dinsdag 17 mei 2016

Week Spot: Sonji Clay



Hoewel ik de recente aankopen van Mark later deze week aan jullie wil voorstellen, krijgen jullie vandaag een voorproefje. De Week Spot van deze week is namelijk één van de zeven singles welke zaterdag is bezorgd. Een plaatje dat bijna een dag op de site heeft gestaan van Mark met vooral verbaasde gezichten alom. Iedereen lijkt de single al te hebben en verbaast zich erover waarom niemand toehapt om dit erg leuke plaatje in de koffers te halen. Ik kijk niet meer dagelijks op zijn pagina en 'haal' de schade drie keer in de week in. Ik heb verschillende keren geboden op deze single als die in een veiling van mijn maat in Chicago was, maar daar gaat dit plaatje grif over de twintig dollar voor vaak matig vinyl. Deze kost tien pond en heeft een beduidend rustiger leven achter de boeg. Vandaag presenteer ik jullie een zangeres die het beste bekend is als ex-vrouw en zelfs nog een deel van zijn naam draagt in haar latere loopbaan: Sonji Clay met 'Nobody' (1968).

Over de achtergrond van Sonji Roi is weinig bekend. We weten alleen dat ze in 1964 als serveerster werkt in een cocktail-bar. Het is maar goed dat Philip Oakey daar niet rond hing, want anders was ze lid geworden van Human League? Naast het serveren van drankjes staat ze ongetwijfeld ook geregeld op het podium. Het is Herbert Muhammed die haar voorstelt aan haar nieuwe man. Die kennen we over het algemeen beter als Muhammed Ali, maar gebruikt dan nog zijn oorspronkelijke naam: Cassius Marcellus Clay Jr. Dan hebben we het natuurlijk over 'The Greatest', de legendarische boks-kampioen. Het is liefde op het eerste gezicht tussen Clay en de bloedmooie Sonja Roi en het stel trouwt een maand later op 14 augustus 1964. Clay is dan al flink geïnteresseerd in de Islam, alleen wordt hij vanwege zijn professie aanvankelijk tegengehouden door 'Nation Of Islam'. Het is pas eind 1964 als hij lid mag worden van de geloofsbeweging. Dat zet druk op het huwelijk van Cassius en Sonji. Hij wil graag dat zijn echtgenote de kleding-wetten respecteert en dat is iets dat Sonji te ver gaat. Op 10 januari 1966 is de echtscheiding een feit. Muhammed Ali zal nog driemaal trouwen en wordt negenmaal vader.

Sonji is als Sonji Clay, de echtgenote van, een bekend gezicht geworden en ze besluit haar zangcarrière voort te zetten onder die naam. Overigens met weinig succes. Ze maakt in de late jaren zestig een aantal singles voor labels uit de Aries-stal. In 1968 verschijnt de ballad 'Here I Am And Here I'll Stay' op het, naar haar genoemde, Songee-label. Als je dat plaatje omdraait, krijg je 'Nobody', onze Week Spot. 'Nobody' is een speels midtempo liedje met een uitstekend zingende Clay. Het is ontspannen en lief, bijna net als de achtertuin in Uffelte en dat maakt dat ik de plaat graag als Week Spot in het zonnetje wil zetten.

Muhammed Ali weet zijn volgende drie vrouwen allemaal zo ver te krijgen dat ze hun naam veranderen en actief de Islam gaan aanhangen. Sonji draagt later de naam Sonji Clay-Glover. Op 11 oktober 2005 wordt ze door familie dood aangetroffen in haar appartement. Vermoedelijk is ze bezweken aan een hartaanval en omdat het een natuurlijke oorzaak is, zal er geen autopsie worden toegepast. Na de echtscheiding met Muhammed Ali keert Sonji terug naar Chicago vanuit Miami, waar het echtpaar residentie houdt. Ze zal later trouwen met advocaat Reynaldo Glover en ze hebben een zoon, Reynaldo Jr. Toch houdt dit huwelijk geen stand. Clay heeft ook nog een tweede zoon uit een eerdere relatie. Hoe oud ze is geworden, weet ik jullie evenmin te vertellen. Ik dank de bovenstaande informatie vooral aan het weblog van Temptations-zanger David Ruffin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten