maandag 16 mei 2016

Van hit naar her: Era Istrefi



Ook zo'n onregelmatige rubriek die ik hoognodig weer eens moest gaan doen. Het is twee maanden geleden als ik op een woensdagmiddag enkele Europese dance-lijsten doorspit op zoek naar werk voor 'Floorfillers' als ik op het idee kom. Het is dan de derde donderdag van maart en dus helemaal niet een typische dag om een maandelijkse hitparade. De eerste 'Euro Dance Top 30' is erg leuk om te doen en een maand later is het spannend. Is het lonend om iedere maand zo'n top 30 te doen of is het verloop té minimaal? Na de tweede ben ik helemaal klaar voor een derde en deze gaat donderdag komen. De Europese dance heeft momenteel te maken met een paar 'monsters' van hits ('Faded' van Alan Walker welke ik al eerder in deze rubriek heb gehad en 'I Took A Pill In Ibiza' van Mike Posner) en deze domineren in beide lijsten. Laten we zien of daar deze week verandering in komt. Het leuke aan het doorspitten van deze Europese lijsten is dat je soms zeer verrassende dingen tegenkomt. Zo is 'Die Immer Lacht' van Stereoact vooralsnog een hit in Duitstalige landen maar als het aan mij ligt, staat die vóór augustus overal op nummer 1. In het oerwoud van de Europese dance-lijsten bevindt zich één jongedame die zich niet laat weerhouden door een taalbarrière. Ze blijft stoïcijns zingen in haar moerstaal zonder dat ze ook maar een enkele concessie doet. Dit heeft haar inmiddels in verschillende hitparades gebracht en Nederland doet tegenwoordig ook mee: 'BonBon' van de Albanese zangeres Era Istrefi stijgt in de vijfde week van vijf naar drie in de Tipparade.

Met de Friezen ben ik snel klaar. De Kast heeft wel een paar hits gehad met Friese liedjes, maar grossiert daarnaast vooral in Nederlandstalige nummers. Twarres doet een combinatie van Friese en Engelse liedjes. Hoewel Era en Rowwen Hèze muzikaal mijlenver uit elkaar liggen, denk ik toch dat de eigenzinnigheid wel gelijk is. De band van Jac Poels blijft immers onverstaanbaar Limburgs zingen totdat de rest van Holland Limburgs lult. Het succes van de groep heeft de provincie-grenzen overschreden en is zelfs in het buitenland gekend. Als Era Istrefi in het Albanees had gezongen, zou dat al een noviteit zijn geweest, maar ze bedient zich van een lokaal dialect: Gheg. Ze vult het echter wel aan met Engelse strofes zonder dat de luisteraar daar veel wijzer van wordt. Het is vooral de eigenzinnige muzikale mix van de jonge Istrefi dat tot de verbeelding spreekt. In Albanië zélf heeft ze al een aantal 'wereldschokkende' muzikale dingen gedaan.

Hoewel de vierde juli in Amerika vooral een symbolische geboortedatum is, vertelt het paspoort van Era Istrefi dat ze is geboren op 4 juli 1994 in Pristina, Kosovo. Haar moeder, Suzana Tahirsylaj, is een populaire Albanese zangeres in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Haar vader is journalist Nezir Istrefi. Die komt te overlijden als Era tien jaar oud is en dat betekent een abrupt einde van de zangcarrière van haar moeder. Haar zus heet Nora Istrefi en deze neemt de fakkel in eerste instantie over. Nora is de meest populaire zangeres in Albanië van de afgelopen jaren. Era maakt haar debuut in 2013, ook al doet ze dat vaak onder haar voornaam en dan vaak in hoofdletters gespeld: ERA. Haar eerste succes heet 'Mani Pér Money'. Het is een reggaepop-deuntje en dat is iets dat ongehoord is in de Albanese muziek op dat moment. De single 'A Po Don?' gooit even roet in het eten als Era met een ietwat uitdagende video op de proppen komt. Haar derde single draagt de titel 'E Dehun' en na dit trio kan de luisteraar niet anders vaststellen dan dat we hier met een opvallend talent van doen hebben. De platen zijn allemaal erg verschillend van stijl en moeiteloos smeedt ze dubstep, pop en reggae samen. Dat Era een grote fan is van Bob Marley mag blijken uit de tekstuele en muzikale citaten die ze brengt van de meester.

Het zijn vooral de video's die Era's naam de wereld over brengt. In december 2014 neemt ze in Amerika de ballad '13' op en een jaar later verschijnt de video van 'BonBon' op Youtube. Een minimalistische clip ditmaal, geschoten in Kosovo. We zien de lieflijke Istrefi in een warme winterjas met een felroze pluche binnenvoering en, erg hiphop/r&b, een opzichtige ketting om de hals. De video gaat wederom de wereld rond en in februari 2016 staat Sony met een contract op de stoep. Sindsdien gaat het snel... 'BonBon' verschijnt eerst al in een paar niet zo voor de hand liggende landen op de hitparade en nu lijkt ook Nederland overstag te gaan voor de hoogblonde Istrefi. Ze wordt nu al de 'liefdesbaby' van Sia en Rihanna genoemd, met één verschil: Era is écht een veelzijdig meisje en een talent waarmee we blij mogen zijn dat het de Albanese grens is overgestoken.

'BonBon' is een heerlijke zomerse plaat met een enorme hitpotentie: Een beetje r&b, een beetje dubstep en een beetje 'stout'. Ik zag laatst dat er een 'clean version' bestaat wat betekent dat ze ergens niet zo lief iets zingt. Ik moet er nog achterkomen wat dat is. Overigens gaat 'BonBon' niet over een chocolaatje. Vertaald naar het Engels zou het zoiets betekenen als 'It's Okay, It's Okay'. Dat gaat niet op voor de plaat en haar talent, want dat is méér dan alleen 'okay'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten