vrijdag 6 mei 2016

Week Spot kwartet: week 18



Het moeten werken met een deadline werkt andermaal motiverend. Maandagmorgen moet ik in Nijeveen de sleutels inleveren en ongeveer 60 uur voor dat moment is er nog veel werk te verzetten. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Als ik donderdag begin met de schoonmaak, zie ik al snel dat ik de klus in mijn eentje niet ga klaren. Maar wie vraag je voor zoiets? Ik hoef niet lang na te denken en vraag een vrouwelijke collega van de post. Goed geraden! Zij wil wel helpen. Morgenmiddag neemt ze waarschijnlijk nog assistentie mee, want ze ziet het donker in. Ikzelf heb alle vertrouwen dat de toko morgenavond spic en span eruit zal zien. Tot zover het lukt. De tuin zal ik bijvoorbeeld moeten overlaten aan de woningstichting en hun boete is nog redelijk tegenover wat een vakman me zou berekenen. Verder heb ik gisteren de vloerbedekking eruit getrokken. Dat had mogen blijven liggen van de woningbouw, maar ik wil ze graag laten zien hóe slecht het huis er werkelijk aan toe is. Mijn collega benadrukt dat bij het ramen lappen. ,,Ik merkte dat het water uit de tuinslang recht door het kozijn ging". Eigenlijk ben ik ook heel erg klaar met Nijeveen. Ik steek mijn kostbare vrije tijd liever in het opbouwen van iets moois in Uffelte. Vanavond presenteer ik jullie het 'Week Spot kwartet' van week 18.

2012: Don't Stop Looking-Ann D'Andrea
Ik had begin 2013 nét mijn Podomatic-account opgezegd en de oude podcasts verwijderd toen de laptop een crash kreeg te verduren. De podcasts had ik even daarvoor ondergebracht in een mapje op de laptop en eveneens stonden een paar oude 'Soul-x-rated'-uitzendingen op mijn mp3-stick. Van de Nederlandse 'Soul-x-rated'-shows heb ik nog twee. De oudste daarvan is de top 20 van de Blauwe Bak Top 40 over het tweede kwartaal van 2012. De nummer 1 is daar 'Don't Stop Looking' van Ann D'Andrea. Om onduidelijke redenen wordt de plaat door de Northern Soul-liefhebbers met de nek aangekeken, terwijl het zo'n aanstekelijke danser is. Ik hoor een klein fragmentje op de site van Rarenorthernsoul en ben vlug bereid. Vervolgens hoor ik de plaat pas weer op de vooravond van mijn 37e verjaardag. Ik sta dan in De Buze te draaien en vrienden hebben spontaan een verjaardagspartijtje georganiseerd. Deze van Ann D'Andrea ademt dat gelukkige weekend in Nijeveen. De vrijdagavond in De Buze tot en met de laatste Koninginnedag, met genoegen en genegenheid denk ik terug aan die paar dagen. De hoop op verbetering van de woonsituatie in Nijeveen is dan nog steeds aanwezig en het voelt aan als de frisse nieuwe start zoals ik die nu in Uffelte ervaar. 'Don't Stop Looking' is daarbij een prachtige soundtrack!

2013: Gonna Be A Big Thing-The Yum Yums
Heruitgaven zijn uit den boze in de wereld van de échte Northern Soul-deejays. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Neem nou het Canadese Stardust-label en hun onooglijke heruitgaven uit de jaren negentig. Een weinig 'soulvolle' naam en labels welke totaal niets van de jaren zestig uitademen. Toch heeft het semi-legale Stardust-label zich toegelegd op het meer obscure werk uit de catalogus van ABC-Paramount. Ik jaag begin 2013 erg op deze van The Yum Yums en de Stardust-heruitgave gaat echt boven mijn pet in een veiling. Een origineel is dan achthonderd pond waard. Dan brengt Outta Sight deze opnieuw uit als onderdeel van een aantal Jerry Ross-producties. Jerry is in 1970 verantwoordelijk voor 'The Dutch Invasion' in Amerika met Shocking Blue, The Tee Set en George Baker Selection. Jerry werkt in 1965 met onder andere The Yum Yums en plotseling ligt deze single binnen handbereik voor de minder welvarende dj's. Ik heb in 2013 de traditie in 'Do The 45' dat ik een week later de b-kant draai en dan val ik voor 'Looky Looky'. Dat zal uiteindelijk de favoriet van de twee worden, ook al draai ik 'Gonna Be A Big Thing' nog altijd met evenveel genoegen.

2014: I Don't Mind-Carolyn Cooke
Een tweede smetteloze 'You Can Count On Me' van Sammy Davis Jr. mét fotohoes heb ik nog niet gevonden, maar als dat gebeurt? Dan gaat die meteen Facebook op. Engelse dj's en verzamelaars betalen een fortuin voor de single omdat die uitsluitend in ons land is uitgebracht. Een beetje hetzelfde idee als 'I've Got The Need' van Spooky & Sue. Die vind ik in 2014 opnieuw in een mooie staat met fotohoes en ben hem zomaar kwijt op Facebook voor een fraaie prijs. Ik besluit de winst bij mijn, dan actuele, limiet op te tellen en een fraaie single ervoor terug te kopen. De keuze komt op deze promo van Carolyn Cooke. Een hele fraaie prijs voor een plaat die meestal stukken duurder is, maar normaliter buiten mijn budget ligt. Door een fout bij het persen wil de b-kant niet draaien en dat geeft ook niet: 'I Don't Mind' is het prijsnummer van de twee kanten. De zangeres zal in de jaren zeventig doorbreken als disco-zangeres Carol Douglas. Omdat deze promo's op RCA nogal broos zijn, probeer ik hem niet te vaak te draaien. De conditie is al vanaf de eerste draaibeurt achteruit gehobbeld.

2015: Come Go With Me-The Para-Monts
De Week Spot's van 2015 maken dit 'kwartet' tot een vreemde gewaarwording. Dat komt door die rare 53e week. Voor mijn gevoel zou ik deze van The Para-Monts vorige week moeten hebben behandeld. Ik wacht expres tot mijn 40e verjaardag totdat ik deze parel tot Week Spot bombardeer en dat is nu 53 weken geleden. ,,Als deze te koop komt, overval ik een bank", zeg ik in 2014. Het blijkt niet nodig te zijn. Aan de hand van een eerder veilingresultaat ken ik de financiële waarde van de single, hoewel daags na ontvangst van deze een exemplaar op Discogs wordt aangeboden. Een stuk lager ingeschat en voor een kwart van de prijs. Deze singles hebben allemaal ruim vijfentwintig jaar liggen rotten in een pakhuis en smetteloze exemplaren bestaan waarschijnlijk niet. Toch klinkt de mijne al stukken beter dan de mp3 welke ik sinds jaren heb. Té duur betaald? Misschien... maar voor mij is de sentimentele waarde vele malen groter dan de financiële waarde alleen. Het is zeker geen 'koopje' geweest, maar wel een single die het nog steeds helemaal waard is voor mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten