donderdag 19 mei 2016

Week Spot kwartet: week 20



Ik vond het al merkwaardig dat ik twee modems kreeg van Ziggo in aparte pakketten. Ik moest ook voor beide tekenen, maar verder heb ik daar niet bij stil gestaan. Ik vond het wel lachwekkend. Totdat ik vanavond in de brievenbus keek en twee identieke brieven van Ziggo aantrof. De brieven vertellen beide hetzelfde en dan zie ik opeens dat er verschillende klantnummers worden vermeldt. Snel contact opgenomen met Ziggo en, nee, ik kan fluiten naar de maand dat ik dubbel heb betaald, maar het is inmiddels weer terug gebracht naar één account. Ik kon als compensatie een maand een uitgebreid zenderpakket krijgen. Mijn reactie daarop maakt het gesprek alleen maar stroever. Eind goed, al goed? Tijdens de uitzending van de 'Euro Dance Top 30' merk ik dat het allemaal trager werkt en dan blijkt Ziggo doodleuk de Wifi te hebben aangezet. Zojuist de bende uitgeschakeld en na een 'reset' kan ik dan eindelijk verder met waar ik gebleven ben: Het 'Week Spot kwartet' van deze week uit de doeken doen. Daarna snel mijn bedje in, want dit soort avonturen doen mij niets goed op dit late tijdstip.

2012: Learning How To Fly-The Exciters
De 'Northern Soul Jukebox' is mijn vaste compagnon bij wandel- en fietstochten en binnen een paar maanden word ik een heel stuk wijzer wat betreft Northern Soul. Ook is het interessant om te leren dat 'eendagsvliegen' in werkelijkheid veel meer hebben gemaakt en daarmee een grote rol spelen in de Northern Soul. Neem nou The Exciters. Dat is in 1963 de oorspronkelijke uitvoerende van 'Tell Him', het nummer dat door onder andere Billie Davis uit Engeland wordt gecoverd. Een twist- en jukebox-favoriet en op het eerste gezicht houdt het verhaal voor The Exciters daarmee op. Niets is minder waar. De groep 'weigert' uit elkaar te gaan en is al met al ruim een halve eeuw actief in de muziek. In 1968 neemt het 'Blowing Up My Mind' op, een aanstekelijk nummer dat hoge ogen gooit in de Northern en dat ik sinds een paar jaar op single heb. Vanaf de midden jaren zeventig neemt Ian Levine The Exciters op sleeptouw en dat resulteert in nog enkele Northern Soul-hits, ook al willen 'serieuze' Northern-liefhebbers daar niets van weten. In 1970 tekent The Exciters voor het Today-label. De eerste single die verschijnt is dit 'Learning How To Fly', een smaakmaker van de elpee die gaat volgen. De groep probeert het even op een andere manier, ditmaal vrij poppy muziek met ietwat gedateerde hippie-filosofieën. Toch is 'Learning How To Fly' een 'openbaring' voor mij in 2012 en ik draai de plaat nog altijd met veel plezier, hoewel het niet zoveel met de Northern-hobby van doen heeft.

2013: Goodbye Baby-onbekende Boddie-zangeres of groep
Het Boddie-verhaal blijft boeien. In 1963 opent Thomas Boddie in Cleveland, Ohio, een geluidsstudio in een royaal uitgevallen tuinhuis in de achtertuin. Vrouwlief Jeanette Boddie gaat iedere zondag naar een willekeurige kerk in de regio om na afloop een gesprek aan te knopen met de leider van het gospelkoor. Gedurende dertig jaar zit de Boddie-studio volgeboekt. In eerste instantie zijn het de gospelgroepen die een plaatje komen opnemen, maar ook al snel zijn het solisten uit de blues en soul die de studio ontdekken. Thomas wil hooguit een paar acetaat-singles persen, maar weigert een platen- of distributiemaatschappij op te zetten. In 1993 overlijdt Thomas vrij plotseling en Jeanette sluit de studio af met een groot hangslot. Niemand wordt binnengelaten totdat een lokale kenner en verzamelaar zich meldt. Deze wil een verzamelbox samenstellen voor Numero Music Group en weet het vertrouwen te winnen. De box-set komt na een paar jaar uit. De kenner vindt daarnaast een doos met singles waar geen melding op het label wordt gemaakt over de uitvoerenden. Een groot aantal weet hij te identificeren, maar er zijn drie bij welke dit niet lukt. Deze drie singles worden in 2011 als een aparte box uitgegeven. Eentje is al geidentificeerd, bij een tweede bestaat er een mogelijkheid. Bij deze derde blijft het een groot vraagteken. We weten dat 'Goodbye Baby' eigenlijk 'When You're Gone' heet en door Brenda & The Tabulations op de plaat is gezet. De andere kant is 'Selfish One', het nummer van Jackie Ross. Ik koop de plaat in maart 2013 puur om de 'sfeer', ik leer het verhaal pas later kennen. En nog steeds is het gissen naar de achtergrond van de plaat. Het is wellicht het enige mysterie dat nooit opgelost gaat worden.

2014: I Can't Go Without You-Dorothy Morrison
'Be prepared to be blown away by the intro', schrijft Rarenorthernsoul bij deze single. Ik ken Dorothy Morrison van de Elektra-single 'Rain' en leer later dat ze de 'lead' zingt op 'Oh Happy Day' van Edwin Hawkins Singers. Ik ben benieuwd en ben op slag verliefd. Alleen...? Rarenorthernsoul vraagt maar liefst honderd pond voor de single. Na even speuren kom ik een exemplaar tegen op Ebay in een veiling. Om een vreemde reden eindigt de veiling op vrijdagmorgen om half negen. Ik hou de single nauwlettend in de gaten en er wordt niet geboden. Als ik klaar ben met 'Floorfillers' breng ik mijn minimale bod uit en win de single daardoor vrij eenvoudig. Het legt mijn verzamelen wel even stil want de plaat moet vijftig pond kosten zonder de verzendkosten. Een rib uit het lijf en ik heb in het begin nog getwijfeld of ik hem niet zou moeten doorverkopen. Ik heb het niet gedaan en mag tevreden zijn: De plaat gaat voorlopig alleen nog maar toenemen in waarde!

2015: I've Gone Too Far-The Salem Travelers
,,Als ik klaar ben met de Northern ga ik gospel verzamelen". Dat heb ik reeds jaren geleden gezegd. Toch is het pas in 2015 dat ik de deuren wagenwijd openzet voor de gospel. Het kleine rode koffertje is uit zijn voegen gegaan en de 'nieuwe' koffer biedt ook niet veel ruimte meer. Het wordt nu echt serieus. Dat is het in 2015 ook al, want ik ben hoogste bieder op een aantal singles bij mijn maat in Chicago. 'Get My Jesus On Your Side' van Gospel Nikias, een trofee in de koffer, komt uit die veiling. Ook bied ik op een single van The Salem Travelers Of Chicago, maar daar is meer belangstelling voor! Intussen zie ik deze bij een bevriende Engelse dealer voor een belachelijke 'Buy-it-now'-prijs. Ik koop deze omdat ik verwacht dat die andere in de laatste seconden over de kop zal gaan. Dat gebeurt niet en plots heb ik twee Salem Travelers-singles in de koffers. Daarvan is 'I've Gone Too Far' de favoriet gebleken, maar het is leuk om die andere, 'Children Of The Spirit', terug te horen bij een gast-dj in 'Divine Chord Gospel Show'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten