maandag 16 mei 2016

Singles round-up: mei 4



Ja hoor... ik zie het nog helemaal zitten met Soul-xotica, alleen moeten de schouders er nu wel even onder. Ik zou bijna de schuld geven aan de nieuwe woonomgeving en, ja, het is eigenlijk ook wel een beetje zo. Sinds ik in Uffelte bivakkeer is mijn bio-klok iets veranderd ten opzichte van Nijeveen. Opblijven tot de zon aan de hemel staat, gebeurt vrijwel niet meer. Daarnaast fiets ik heel veel, vandaag bijvoorbeeld 'even' 130 kilometer gefietst en dat stuurt me op een gegeven ogenblik ook naar mijn bedje. 's Ochtends wakker worden in dit paradijselijke oord is dan ook een feestje waar de nacht niet langer meer tegen op weegt. Maar goed... ik lig inmiddels een flink stuk achter, maar zie het nog steeds helemaal zitten. Deze week krijgen jullie de Week Spot, het 'Week Spot kwartet', driemaal een 'Singles round-up' en kijk ik naar 'Het zilveren goud' uit mei 1991. Een 'Van hit naar her' ligt eveneens in de planning plus dat ik weer eens een gospel onder het vergrootglas wil leggen. Ik begin vandaag met het vervolg van de 'algemene' 'Singles round-up', de vangst singles van vorige week zondag en woensdag.

* Little River Band- Lonesome Loser (UK, Capitol, 1979)
Het is jaren geleden, nog in dat andere café vóór degene die ik vorige week heb beschreven. Eén van de stamgasten daar is een eigenaardig meisje, om het zachtjes uit te drukken. Deze komt op het fantastische idee om een mix-cd te maken met nummers welke zij 'associeert' met andere stamgasten. Hoewel ik meubilair ben in de kroeg word ik buiten beschouwing gelaten en ben daar niet rouwig om. Ik sta namelijk niet op hele goede voet met haar. Eén stamgast kan ik ook niet echt uitstaan en voor hem zoekt ze dit nummer van Little River Band uit. ,,Het gaat hem niet om de tekst, maar om het liedje op zichzelf". Ja ja, een grijze mus zal je bedoelen! Goed uitgekozen, meid! Dat de tekst wel erg toepasselijk was bij deze man maakte dat we allemaal niet een beetje moesten gniffelen. De Engelse persing met fotohoes voor een euro, dat is een hele mooie prijs voor dit plaatje, maar ik ga hem niet grijs draaien.

* The Look- Tonight (NL, MCA, 1981)
Twee weken geleden vond ik bij De Kring al het fotohoesje van 'I Am The Beat' dat ik geruime tijd op single heb. Afgelopen week is het andermaal raak als ik deze opvolger van 'I Am The Beat' op de kop tik. Ditmaal ben ik direct klaar want de single zit al in de juiste fotohoes. The Look is een eigenaardig bandje. 'I Am The Beat' wordt gekenmerkt door een 'dead groove' op het eind waardoor het nummer eindeloos kan doorgaan. Hier doet de groep een verrassende cover van een liedje uit 'West Side Story', hoewel ik het resultaat niet zó sterk vind als hun vorige.

* 1910 Fruitgum Co.- Goody Goody Gumdrops (NL, Buddah, 1968)
De tweede handelaar in Exloo heeft een vrij exotische collectie. Het schijnt van een overleden vriend te zijn die zélf platen heeft verzameld. Een 'mixed bag'. Veel jaren tachtig en van sommige singles ook twee of meer exemplaren en een enkele jaren zestig-single waaronder twee Amerikaanse bubblegum-hits op het Buddah-label. Beide zonder hoes, maar dat mag de pret niet drukken. 1910 Fruitgum Co. scoort in 1968 een grote hit, ook in Nederland, met 'Simon Says' en de opvolgers klinken als 'Simon Says deel zoveel' of als klinkklare onzin. Dat laatste uit zich dan in teruggedraaide tapes en ander jolijt. 'Goody Goody Gumdrops' is pure bubblegum, het handelt zelfs over het plakkerige kauw-spul en is meer een deel 2 of 3 van 'Simon Says'.

* The Nolans- Attention To Me (NL, Epic, 1980)
'I'm In The Mood For Dancing' heeft niet alleen prettige jeugdherinneringen, maar 'speelt' voor mij ook vooral in de late jaren negentig. Ik 'playback' het nummer bijvoorbeeld bij het legendarische debuutoptreden van Winston 'The Great' Watson & Aldous McFinley's Original And Magical Mushroon Pie Showband And Orchestra. Dit 'Attention To Me' is typisch zo'n titel uit het Hitdossier. Ik weet dat ik het moet kennen, maar het wil geen belletje doen rinkelen. Ik heb de plaat zaterdagavond in 'The Vinyl Countdown' gedraaid en ben op slag verliefd geworden. Natuurlijk herinner ik me het nummer achteraf wel weer, maar had dit nooit geassocieerd met die malle Nolans. Een kanshebber voor de Eindstreep!

* The Ohio Express- Sausalito (Duitsland, Buddah, 1969)
Op zichzelf al een vreemd plaatje in de Buddah-catalogus van 1968-69. Veel van de bubblegum-dingen zijn geschreven door de vaste teams van het Buddah-label, in geval van The Ohio Express is dat het duo Kasenetz en Katz. Toch is 'Sausalito' niet van hun hand, maar uit de pen van Graham Gouldman. Inderdaad, de latere 10CC-man die The Hollies en Herman's Hermits eveneens van repertoire heeft voorzien. 'Sausalito' is een beetje een grijze mus in vergelijking tot 'For Your Love', 'Bus Stop' of 'No Milk Today', maar dat kan ook met de uitvoering van The Ohio Express hebben te maken. Die groep had immers niet veel meer te vertellen dan 'Chewy Chewy' en 'Yummy Yummy Yummy'. Leuk voor in de collectie, maar als ik iets van The Ohio Express wil draaien, zal het toch een andere hit zijn.

* Ohio Players- Fire (NL, Mercury, 1975)
Ik koop mijn eerste exemplaar in september 2012 en val dan ook meteen voor de b-kant: 'Together'. Toch is die single niet in een bijster goede staat en bovendien is het hoesje gescheurd. Hier heb ik een fraai exemplaar ter vervanging. 'Together' zit al jaren in de reserve-Blauwe Bak en daar mag deze ook staan.

* Pig Bag- Papa's Got A Brand New Pig Bag (UK, Y, 1983)
Het kan verkeren. Ik zoek deze single al een tijdje, maar het wil maar niet op mijn pad komen. In Exloo vind ik een exemplaar bij de eerste handel en vervolgens ligt er ook eentje bij de tweede handel. Die bij de tweede handel is bovendien goedkoper, maar over die vijftig cent wil ik het niet hebben. Ik ben dolgelukkig met dit fraaie Engelse exemplaar met een ogenschijnlijk Nederlandse hoes. 'The Aerobic Dance Hit'? Zo heb ik dit plaatje nooit bekeken...

* Tom Robinson- Spain (UK, Castaway, 1986)
Tom Robinson kan helemaal niks verkeerd doen bij mij. Of het nu zijn midden jaren zeventig-werk is of meer recent spul, Tom drukt overal een kwaliteitsstempel op dat niet vaak wordt erkend. Ik heb bijvoorbeeld nog eens een 'recente' cd-single gekocht van de man waarop een prachtig nummer staat: 'Portobello Terrace'. Met 'Spain' tracht Robinson een zomerhit te scoren en het is jammer dat dit niet is gebeurd. Het is weer net zo 'catchy' als zijn eerdere hits en je krijgt bijna zin om naar het reisbureau te gaan voor een enkeltje Spanje.

* The Royal Showband Waterford- Huckle Buck (NL, EMI, 1965, re: 1981)
In de jaren vijftig en zestig worden bijna wekelijks nieuwe dansrages uitgevonden en de Huckle Buck is daarvan een fraai voorbeeld. Veel langer dan het succes van deze ene plaat heeft het niet geduurd, de Huckle Buck had blijkbaar niet zoveel impact als de Twist. Hoewel het hier in de jaren zestig niet in de hitparade heeft gestaan, is het in de begin jaren tachtig nog immer een populaire gouwe ouwe in Nederland en België. EMI brengt het opnieuw uit op zowel een single als de elpee met dezelfde titel als de singles-serie: 'Do You Remember?'. De b-kant, 'Sorry (I Ran All The Way)', heb ik nog niet beluisterd, maar het gaat me dan ook vooral om de novelty-a-kant.

* David Ruffin- Walk Away From Love (NL, Tamla Motown, 1975)
Er staat me iets van bij dat mijn 'oude' exemplaar een mankement heeft, maar daarvoor zal ik hem nog eens moeten opzetten. Optisch en qua hoes ziet die andere er veel beter uit en toch kan ik deze niet weigeren voor 1,50 euro. Het is niet grijsgedraaid enhet hoesje is niet echt fraai, maar nog wel compleet. Daar kan ik vast nog wel iemand blij mee maken en ik denk dan vooral aan mijn radio-collega Lee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten