woensdag 11 mei 2016

Week Spot: Affetuosos Of St. Vincent



Het is een bizarre week. De Blauwe Bak-singles staan al bijna twee weken onaangeroerd. Ik wijt het in eerste instantie aan de platenspelers, maar het blijkt toch de mixer te zijn. Even maak ik nog gebruik van mijn Marantz-versterker, maar die staat sinds een week in contact met de Wharfedale-speakers en de JB-platenspeler waarvan de start/stop-knop half is overleden. Daar staat tegenover dat ik momenteel erg veel elpees draai en dat mocht ook wel weer eens. De keuze voor een Week Spot moest niet al té lastig zijn met de aankopen van de afgelopen maanden, maar toch doe ik het even 'op afstand' zoals het lijkt. Ik kom vanmiddag 'Midnight Blue' van Wendy Alleyne tegen bij De Tafel, op het blauwe Wirl-label, maar laat deze even liggen. Voor de volgende keer! Ook koop ik een single in een hoesje van 'Tjins Record Shop' en omdat mijn exemplaar van 'Can't Let You Go' van Affetuosos Of St. Vincent (1977) in net zo'n hoes is verpakt, besluit ik dat dit mijn Week Spot moet worden. Het enige probleem is... er bestaat weinig tot geen informatie over de groep en zanger Lennox 'Dinks' Johnson. Een zéér kort Week Spot-bericht is het gevolg.

Ik heb het nummer in eerste instantie te danken aan Mark. Deze heeft connecties met Suri-soul-deejays in Engeland en is op die manier bekend met het werk op labels als Wirl en andere soul/pop/spouge-labels uit het Caribisch gebied. Hij biedt een erg gekke Nederlandse heruitgave aan. Het wordt toegeschreven aan één artiest die Drinks Johnson wordt genoemd. Eén kant heb ik op single en dat is 'The Train' van Charles Jackson (op het Capitol-label). De andere kant is onbekend voor mij: 'Can't Let You Go' van Affetuosos Of St. Vincent klinkt echter als muziek in mijn oren en ik besluit te gaan kijken naar een origineel. Dat is niet lastig want de single is vrij goed verkrijgbaar in Nederland. Wat weet ik over Affetuosos en Drinks Johnson? Welnu, de laatste heet eigenlijk Lennox 'Dinks' Johnson en is naast zanger ook een bekende schilder op Barbados. Ik kom Affetuosos Of St. Vincent met een onbekend nummer tegen op een speellijst van John Peel uit 1979, dus deze is ook bekend met het 'fenomeen'. Affetuosos heeft op zijn minst nóg een single gemaakt. 'Can't Let You Go' is een fraai uitgesponnen werk en het komt Johnson uit de tenen. De instrumentale 'brug' maakt het geheel alleen maar pijnlijker. Dit is soul van de bovenste plank!

Vervolgens hoop ik de blanco ruimte te vullen met een bericht over Tjins Record Shop, maar daar is evenmin informatie over te vinden. Ja, het bedrijf lijkt nog te bestaan en zou aan de Nassaukade 334 in Amsterdam moeten zitten. In de jaren zeventig is het gevestigd aan de Kinkerstraat 34. Ik heb wel gehoord van een Caribische import-zaak in Den Haag welke verantwoordelijk zou zijn voor onder andere 'Big Bamboo' van The Merrymen, het lijkt me dat Tjins eenzelfde soort nering heeft. Ik ben best benieuwd wat het anno 2016 doet als het nog bestaat. De cd-verkoop is immers tot een dieptepunt gekomen. Tips zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten