maandag 19 december 2011

uit de jeukdoos: Jackie Ross

Komt mijn lieve nieuwe rubriek op de tocht te staan, of wat? Twee weken geleden deed ik al flink boodschappen op de Engelse Ebay, betaalde prompt met mijn gereanimeerde Paypal-rekening en zag tot mijn verbazing en ergernis afgelopen donderdag dat de betalingen EINDELIJK waren volbracht. Terwijl enkele van de adverteerders duidelijk genoeg hadden gesteld dat de betaling binnen zeven dagen plaats moest vinden. Gisteren heb ik twee singles van P.P. Arnold 'gewonnen' (het bericht van woensdag heeft een P.P. Arnold-woede bij me doen opwellen) en ik kreeg vanochtend al bericht van één verkoper dat de betaling was geregeld en 'If You Think You're Groovy' onderweg is naar Nederland. Van de items van twee weken geleden zijn er twee tot op heden nog niet verstuurd, eentje daarvan is het onderwerp van deze serie: de dvd 'Northern Soul Jukebox', de andere is 'Do The 45' van The Sharpees. Ik heb zojuist beide verkopers aangeschreven, The Sharpees heb ik al enigzins afgeschreven, maar met de jukebox blijf ik hoop koesteren. Hoe dan ook: Deze serie zal wel een vervolg krijgen, al dan niet onder een andere naam.

Nu ik weet dat het zo lekker vlot gaat met het betalen, ga ik opeens een stuk prettiger winkelen. Mijn bankrekening staat het immers ook toe. Daar komt bij dat ik al twee weken niet in een horeca-instelling te vinden ben geweest en daar kun je leuke dingen mee doen! Ik zocht zonet even op Jackie Ross. Ik ben jaren geleden verliefd geraakt op haar uitvoering van 'Take Me For A Little While'. Op de telefoon (verrek, dit had ook een telefoontoppertje kunnen zijn!) heb ik een erg slechte mp3, een doffe opname die niet overal even zuiver klinkt. Bij de samenstelling van De Muzikale Fruitmand stuitte ik op een zuivere opname en die maakte me opnieuw hebberig. Die heb ik helaas nog niet op single kunnen vinden, schijnt ook een topprijs te moeten opbrengen als die al opduikt. Voor een redelijk budget kun je echter ook best leuk spul vinden, zoals haar grootste hit 'Selfish One' uit 1964.

Jackie Ross werd in 1946 geboren als dochter van ouders die beide predikant waren. Toen ze acht jaar was, overleed haar vader en verhuisde Ross van St. Louis naar Chicago. Als zestienjarige wordt ze ontdekt door Sam Cooke en tekent een contract bij SAR Records. Haar eerste single heet 'Hard Times' en zingt vervolgens in de band van Syl Johnson. In 1964 tekent ze een contract met Chess. De eerste single, 'Selfish One', is een schot in de roos. Het bereikt de elfde positie in de Billboard Hot 100. De twee opvolgers bereiken nog wel die lijst, maar het succes van 'Selfish One' laat zich niet evenaren.

Dan is het 1965 en neemt Jackie Ross het lied op dat mijn kennismaking met haar werd: 'Take Me For A Little While'. Als ze alles van tevoren had geweten? Wat de producers bij Chess wel weten en Jackie niet, is dat Evie Sands even daarvoor haar versie van de plaat heeft opgenomen. Hoewel Sands duidelijk de eerste was, bleek het marketingsteam van Chess vele malen groter dan die van Blue Cat (het label waarop Sands' versie was uitgebracht) en adverteerden groot in de kranten dat hún versie het origineel was. Ross distancieerde zich meteen van dit gekonkel, bovendien had ze maar een paar stuivers terug gezien van het succes van 'Selfish One' en verliet Chess. De souldiva zou in de daaropvolgende decennia wel platen blijven maken voor een veelvoud van grote en minder grote platenmaatschappijen, een hit zat er evenwel niet meer in.

'Take Me For A Little While' is een ballade, maar 'Selfish One' een midtempo dingetje waar je al bij het intro goede luim van krijgt. De single die ik zojuist heb gekocht is een jaren tachtig-heruitgave op Eric Records (niet te verwarren met Epic). Ik heb meerdere re-issues van dat label en vaak heeft de plaat een andere artiest op de flip en dat is hier al niet anders. Tony Clarke, niet te verwarren met de Moody Blues-producer, doet 'The Entertainer', dé ultieme northern soul-klassieker, op de andere zijde. Eric-releases zijn van het type vinyl dat moeilijk wil krassen en niet wil kromtrekken. Als ze kapot gaan, moet het moedwillig gebeuren en versplintert de plaat. Twee onbetwiste klassiekers op een kraakvrije single voor slechts vijf euro, dat is in northern soul-kringen een fraaie deal. Om beide nummers in nieuwstaat te vinden, moet je behoorlijk dieper in de buidel tasten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten