donderdag 1 december 2011

De ontdekking van de hemel

Zou een leuke titel voor een boek kunnen zijn... Of een film? Nee, dan doen we hem in het Engels! De Maja's hebben ons al tijden geleden rampspoed en grote veranderingen beloofd voor het jaar 2012. Nog een maandje en het is zover. Twintig jaar geleden was ik me er niet van bewust dat het volgende jaar grote veranderingen zou inhouden. Wie het afgelopen jaar 20 Years Ago Today een beetje heeft gevolgd, kan het met me eens zijn dat die 16-jarige puistenkop toch wel een beetje wereldvreemd was. Terwijl leeftijdsgenoten op gingen in de muziek van Guns'N Roses of Metallica of wat er maar op de radio voorbij kwam, zat ik tot mijn kruin in de jaren zestig en zeventig te wroeten. Het moet ergens in oktober 1991 zijn geweest dat mijn voelsprieten gingen uitstaan toen ik een liedje voorbij hoorde komen. Ongelofelijk hard voor die tijd, maar toch ook een hele sterke melodie. Zou dit de soundtrack van mijn leven kunnen worden?

Ik zat op het KMBO, een verkorte administratieve opleiding van 2 jaar. Vooral het 'zelfstandig werken' was iets dat de jonge Gerrit maar niet onder de knie kreeg. Raad eens hoever ik na anderhalf jaar achter lag met toetsen? Juist geantwoord! Alleen op Nederlands had ik een voorsprong, terwijl ik in de lessen bij meneer Hania he-le-maal niks deed. Hania wist van mijn muziekkennis af en had iedere week weer nieuwe trivia-vragen voor me in petto. Hem komen we later in dit bericht nog tegen.

Dan de lessen Kantoorpraktijk, daar hadden we de meeste van. Ieder werkte voor zich, de docent, mevrouw Hilt, zat erbij en beantwoordde, indien nodig, persoonlijke vragen. Omdat de praktijk van een kantoor nagebootst moest worden, stond de radio daar altijd aan. Meestal op Radio 10 Gold, toen nog erg populair in de regio Sneek, maar het ding had ook een cassettedeck en we werden uitgenodigd om zelf cassettebandjes mee te nemen. Zou Anja Feenstra nog wat doen met de journalistiek? Anja was al een paar jaar ouder dan mij, had dikke verkering toendertijd en luisterde liever naar de VPRO dan naar Radio 3. Anja bracht eens op een woensdag een cassette mee van een album dat ze de vorige dag op cd had gekocht. Ze was al bekend met de groep, noemde al de vorige plaat 'Bleach', maar zei dat ze deze beter geschikt vond voor op school. Ze doet de cassette in het laadje en dan...?

Meteen bij het intro veer ik op. Wat gebeurt hier? Ik hoor dertig jaar muziek in een notedop. Rock'n'roll, het venijn van de punk, lichte psychedelische invloeden, een ijzersterke melodielijn die blijft hangen. De rest van het album smaakt ook meteen goed, maar het is vooral dat eerste nummer van de cd die me bij de strot grijpt. Anja belooft hem voor me over te zetten. Op cassette natuurlijk! Het is 1991...

Dat bandje draai ik helemaal dol. Rond deze tijd, maar dan twintig jaar geleden, koop ik ook de cassette-single (binnenkort nog eens aandacht voor deze exotische geluidsdrager) en het is heel vroeg 1992 als meneer Hania me adviseert eens een recensie uit te tikken van een actuele plaat en hiermee naar het Sneeker Nieuwsblad te gaan. De keuze voor de plaat is snel gemaakt, dat wordt 'Nevermind' van Nirvana. De recensie kan niet geplaatst worden in het Sneeker Nieuwsblad, maar ze zoeken nog wel een recensent voor concerten in Het Bolwerk. Dan begint 1992 pas écht, Nirvana is de soundtrack. Biertjes drinken in 'T Hokje van Hommerts, onze zuipkeet, al eens een sigaretje 'bietsen' van een meisje. Vanaf april zorg ik voor mijn eigen rookwaar. Dan ben ik ook al eens dronken geweest. Op de derde stage van dat jaar gaat het even niet goed, ik loop voor een eerste maal weg en eindig in De Karre in Tuk. De volgende dag ga ik van school.

Ik werd voor de keuze gesteld: Of mezelf ten koste van alles storten op mijn studie of van school gaan. Weer goed geraden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten