zaterdag 17 december 2011

De Video Draait: Dancer In The Dark

Zo werd Soul-xotica een paar maanden geleden overspoeld met films en zo was het ook weer afgelopen? Niet helemaal. De films kwamen wel even op een lager pitje door andere bezigheden. Vanmiddag werd ik door KPN erop geattendeerd dat mijn datalimiet in zicht is, heb ik ook wel weer genoeg singles gekocht via Ebay en Marktplaats (binnenkort meer daarover) en heb ik, indien nog voorradig, de elpee van Susan Christie in de bestelling. Het internetgebruik moet even drastisch terug en dan komt de optie voor films weer gauw om het hoekje. 'Dancer In The Dark' (Denemarken, 2000, 137 min.) stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Van het exemplaar bij de videotheek bleek de dvd zoek en dus deed ik hem in de bestelling bij Free Record Shop. Ik heb hem inmiddels ruim een maand en vond het wel eens tijd worden om toch nog even aandacht te besteden aan deze rolprent. Het dvd-hoesje is een grapje van mijn kant, mijn exemplaar heeft gewoon de Engelse titel en is een Nederlandse uitgave.

Ik had eerder deze maand een Schijf van 5 beloofd over mijn favoriete films die ik in het afgelopen halfjaar heb gezien. Eigenlijk een beetje overbodig, want de meest noemenswaardige titels heb ik wel met een De Video Draait geëerd. Dé absolute verrassing was mijn kennismaking met Lars Von Trier, de eigenzinnige Deense regisseur. 'The Idiots' is één van de weinige films die ik keer op keer opnieuw kan bekijken zonder dat die gaat vervelen. 'Dogville' was van het kaliber 'Wuthering Heights', voor dat moment was het smullen, maar hem opnieuw doorstaan? Nee, dank je. 'Antichrist' was duidelijk minder. Ik had van 'Dancer In The Dark' eens een voorstukje gezien, de soundtrack van Björk klonk ook wel aanlokkelijk en dus heb ik deze aan de collectie toegevoegd.

We fietsen even snel door de film. Björk speelt de rol van Selma, een vluchteling uit het Oostblok die naar het Amerika van de jaren vijftig is gekomen om een oogoperatie voor haar zoon te bekostigen. Haar zoon heeft namelijk dezelfde aandoening als Selma en als hij niet geholpen wordt, zal hij al vroeg blind zijn. Haar zicht gaat zienderogen achteruit. Haar werk in de fabriek komt daarmee in het gevaar, maar ook omdat Selma bijna hardop droomt van een musical-carriére. Dan wordt ze ontslagen, maar als ze het opgespaarde geld naar het ziekenhuis wil brengen om de operatie in werking te zetten, blijkt dat de, bijna failliete, buurman het heeft gestolen. Om het terug te krijgen, wordt ze min of meer gedwongen hem met zijn dienstpistool neer te schieten. Ze doet het en levert het geld af bij het hospitaal, maar wordt kort daarop gearresteerd wegens moord. Hoewel de film toch nog een soort van 'happy end' krijgt, eindigt Björk bungelend aan de galg. Hoewel er naties zijn die alleen dat al een 'happy end' vinden.

Is Björk een goede zangeres? Technisch gezien niet. Ze leeft haar liedjes en op het vlak van acteren doet ze hetzelfde. Het geeft Selma een zekere authenticiteit mee. In de 'behind the scenes' blijkt andermaal dat Björk geen eenvoudige tante is. Halverwege het filmen, neemt ze de benen en komt pas dagen later weer opdagen. Catherine Deneuve, 'offscreen' altijd in gezelschap van brandende filtersigaret, is in alle staten, maar Von Trier, zelf ook een 'enfant terrible', blijft ijzig kalm onder deze crisis. Er wordt al wat geëxperimenteerd met maskers en stand-in's, maar dan komt ze ineens weer de set weer op. Waar 'The Idiots', volgens het Dogma-principe, met minimale middelen was gemaakt, daar pakte Von Trier in 'Dancer In The Dark' flink uit met de camera's. Omdat een groot deel van de film wordt bepaald door musical-achtige toestanden, liet hij honderden camera's stationair draaien. De acteurs (m/v) hoefden dus niet de camera te volgen. Wel weer minimalistisch, het verhaal speelt zich af in Amerika, maar werd geschoten in Zweden!

Je moet niet allergisch zijn voor Björk en evenmin voor 'The Sound Of Music' en 'Mary Poppins', dan is 'Dancer In The Dark' een prima tijdverdrijf. Het mooie ervan vind ik dat ondanks de kitscherige blijheid van die musicals, de film een bittere nasmaak heeft. Een dikke zeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten