maandag 5 december 2011

20 Years Ago Today: 571b-583

Het heerlijke avondje loopt alweer ten einde. De goede bisschop is mijn huisje stilletjes gepasseerd, ik heb vanavond de wortel voor de schimmel in stukjes gehakt en met doppertjes geserveerd bij de aardappelen. Gisteravond kreeg ik nog wel gratis-en-voor-nop twee feestelijke puddingbroodjes bij de Appie Heijn. Vorig jaar begon ik de maandag na Sinterklaas in de post en niet al in november zoals ik vorige week schreef. Maar het vooruitzicht op het postwerk hield me toen wél op de been. In 1991 vierden we in Jutrijp nog wel echt Sinterklaas met cadeautjes, niet veel later zou Sint gewoon een envelopje met contanten en een chocoladeletter achterlaten. Sint was er inmiddels wel aan gewend geraakt dat die jongeman plaatjes wilde hebben, ik denk dat ik de enige was die tweedehands dingen op zijn verlanglijstje had staan. Twintig jaar geleden waren het echter allemaal heruitgaven van oude singles en een enkele flop uit de uitverkoopbak. Zullen we maar meteen losbarsten?

571b 25 Miles-Edwin Starr
De dubbele notering van die 571 had ik de laatste keer al genoemd, bovendien is Edwin Starr hier vorige maand nog te gast geweest met deze merkwaardige heruitgave van zijn hit uit 1969.

572 Fingertips-Stevie Wonder
Een Motown Yesteryears-heruitgave uit de late jaren zeventig van de doorbraak van Little Stevie, de harmonica-man. Part 1 is een lekker swingend nummer met Stevie op bongo's en harmonica, maar op Part 2 gaat hij echt los tegenover een wild enthousiast publiek. 'Fingertips Part 2' was uiteindelijke ook de hitsingle van Stevie uit 1963. In Nederland duurde het nog drie jaar eer Wonder de Top 40 binnenkwam met 'Blowin' In The Wind'.

573 Morning Has Broken-Cat Stevens
Een jaren tachtig-heruitgave van deze Cat Stevens-klassieker uit 1972 op A&M. In tegenstelling tot veel andere re-issues, heeft deze niet een andere grote hit op de flip staan.

574 Said She Was A Dancer-Jethro Tull
Afgaande op de naam zou dit zo een plaatje uit 1973 kunnen zijn, maar niets is minder waar. Zelfs in 2011 is Jethro Tull 'alive and kicking', gaat nog regelmatig op tournee en verrast haar fans (bijna) jaarlijks met een nieuw album. Dat dit het grote publiek al twintig jaar ontgaat, doet er niets aan af. In 1987 was de Tull al uitgerangeerd en in dat kader bleef de single 'Said She Was A Dancer' onopgemerkt.

575 Family Affair-Sly & The Family Stone
Dit is het Amerikaanse broertje van ons fotomodel, een import zonder het gebruikelijke gaatje in het label. Verder is deze identiek aan de Nederlandse single als hierboven met 'Luv'n'Haight' op de b-kant.

576 Needles And Pins-Searchers
Hoewel mijn meest favoriete lokale radiostation voor altijd Radio Bergeyk zal blijven, heeft Sneek Radio Markant, dat eind jaren tachtig nog eenvoudigweg de LOS was. Lokale Omroep Sneek. De lokale radio van Steenwijk heeft alleen nog een S van stichting ervoor geplakt en Sneek in Steenwijk veranderd. De LOS had in 1988-89 iets van een alarmschijf, maar vaak waren dit platen die al door Hilversum waren uitgespuugd. Deze 1988-remake van The Searchers van hun 25 jaar oude hit was hier één van. Looper was een belangrijk sponsor van de LOS en deze 576 is de eigenlijke 'schijf', inclusief tikjes van een week lang draaien!

577 Treat Her Like A Lady-Geordie
Ik heb het vandaag nog even nagezocht, de single is echter ver buiten mijn bereik geraakt, maar dit is inderdaad dé Geordie, de band uit Newcastle die in in 1980 Brian Johnson als vervanger voor Bon Scott in AC/DC aanleverde. Ik heb de single al jaren niet meer gehoord, maar wat me ervan bij staat is dat het in geen geval te vergelijken is met de rauwe glamrock van de groep uit de begin jaren zeventig. Dit zou uit de tweede helft van dat decennium moeten komen.

578 Nightlife-Flavium
Dit is wel weer een heruitgave, ditmaal een Arcade uit 1990. Dit nummer van de Nederlandse groep Flavium had een CD-serie van Arcade geïnspireerd.

579 Wonderful World Beautiful People-Jimmy Cliff
Eentje uit de serie 'Forget-Me-Nots' van A&M. Deze heeft ook niet een hele bijzondere b-kant.

580 Gypsys Tramps And Thieves-Cher
Een 'double hit single' van Cher met twwe van haar grootste solo-hits uit de vroege jaren zeventig. Op de andere zijde staat 'Dark Lady' uit 1974.

581 Cool Jerk-Capitols
In 'een frisse jurk' heb ik vorig jaar juni of daaromtrent (gewoon de zoekfunctie even benutten...) deze blauwebakkneiter al van aandacht voorzien. Dit nummer uit 1967 werd ten tijde van de opkomst van de northern soul in 1976 opnieuw uitgegeven op het Contempo-label.

582 Something-Shirley Bassey
Ik weet dat het gewaagd is, zeker omdat het origineel van The Beatles is, maar toch vind ik Shirley Bassey's uitvoering van 'Something' beter dan het origineel! Op de flip van deze 'Spotlight Series' staat 'Never Never Never' uit 1973.

583 Soul Finger-Bar Kays
In 1967 kwamen Otis Redding en leden van The Bar-Kays om het leven bij een vliegtuigongeluk. Op deze Atlantic-single zijn ze bijeengebracht. The Bar-Kays vertolken hun enige hit 'Soul Finger' op een kant, op de andere horen we Redding met Carla Thomas in 'Tramp'.

Woensdag een volgende 20 Years Ago Today, voor de variatie dan enkel 'originals'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten