donderdag 29 december 2011

Nijeveense kolderboeren!

Een gecombineerd bericht vandaag. Ten eerste heb ik vandaag een dappere poging gedaan om inwoner van Nijeveen te worden, heel wat millimeters regen doorstaan, maar helaas... Ik had vanochtend contact met de Sociale Dienst in Steenwijk, die mij ondanks het werk in de post maandelijks van geld voorzien. Ze waren onverbiddelijk. Ingeschreven in een andere gemeente is daar ook eventueel een uitkering aanvragen. En zo toog ik naar het spreekuur in Meppel waar ik te horen kreeg dat ik daarvoor bij het Werkplein in Steenwijk moest zijn. Zucht 1! Me inschrijven in de gemeente kon alleen wanneer ik een kopie van de huurovereenkomst zou meenemen. Deze kreeg ik pas om half drie bij de sleuteloverdracht. Door de regen weer terug naar Meppel om erachter te komen dat dat loket alleen 's ochtends open is. Zucht 2! Dus door de stromende regen en zonder resultaat naar Steenwijk. Morgen moet ik aan het werk, maandag zie ik mezelf ook al niet om tien uur naar Meppel fietsen, dus wordt hem pas dinsdag op zijn vroegst. Ik ga morgen, zoals het nu staat, voor het laatst post lopen in Steenwijk.

Ben ik nu inwoner van Nijeveen of niet? Ben ik misschien thuisloos? Beide gevallen is het nee, hoewel ik toch wel een beetje tussen wal en schip voel. De uitkering in Steenwijk is per vandaag beëindigd en ik heb de sleutels van de Julianastraat in ontvangst genomen. Toch sta ik nog ingeschreven in Steenwijk. Iedere plaats ter wereld heeft vandaag de dag wel een pagina op Wikipedia, zo ook Nijeveen. Ik heb er voor de aardigheid even gekeken. Het dorp heeft een oppervlak van 25 vierkante kilometer, onder het dorp vallen ook nog Kolderveen, Nijeveense Bovenboer en Kolderveense Bovenboer. Kolderveen is weer beroemd geworden door de EO-serie 'De Dorpsdokter', heb ik me laten vertellen. De geschiedenis leidt terug naar 1477. Aanvankelijk is Nijeveen bekend als Havelterveen of Hesselter Nijeveen. Evenals het dorp Hesselte, dat we tegenwoordig als Darp kennen, veranderde het de naam rond de 17e eeuw. In 1977 opende prins Claus ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van het dorp 'De Sterrenberg', een in Duitsland gebouwde molen. In 1990 kwam daar 'Lutke's Meule' bij, maar die is inmiddels gedemonteerd en wordt waarschijnlijk in Nieuw-Zeeland herbouwd. Nijeveen is oorspronkelijk een lintdorp. De Dorpsstraat is over de hele lengte, schat ik, wel vijf kilometer lang. Wikipedia zegt dat de eerste uitbreiding in de jaren zeventig was, maar dat was even eerder. Mijn huisje is namelijk in 1967 opgeleverd. Sinds 1998 valt de voormalige zelfstandige gemeente Nijeveen onder de gemeente Meppel.

Dat is ambitieus. Buiten twee bestaande villawijken, heeft de gemeente ook plannen voor een wijk die groter zal worden dan het huidige dorp en waarschijnlijk in 2050 is gerealiseerd. Genoeg droge stof. Humor? Nijeveen kent twee (!) uitgaansgelegenheden, namelijk: Cafe Het Schippertje... Zouden ze daar dan ook met dubbele pen schrijven? Nijeveen barst, serieus, van de activiteiten. Het dorpsfeest staat hoog aangeschreven. Bands als De Dijk en Van Dik Hout spelen er geregeld. Ludiek is de nieuwjaarsduik. Op zichzelf niet zo bijzonder, maar wat te doen als er ijs ligt? Dan wordt er in de zwembroek geschaatst!

Deel twee van het bericht. Gistermiddag ontving ik vier singles vanuit Engeland, die ik via Ebay had gekocht. De 'verkoper' van The Sharpees heb ik aangeklaagd bij Paypal. Hij heeft mijn geld, maar reageert op geen enkele mail. Gelukkig ben ik verzekerd van teruggave van geld als de transactie niet goed wordt afgesloten...

* P.P. Arnold- If You Think You're Groovy
Het hoesje van een paar weken geleden heeft veel bij me los gemaakt. Plotseling vond ik mezelf op YouTube temidden van de clipjes van P.P. Arnold en had ik al twee biedingen op Ebay lopen. 'If You Think You're Groovy' kende ik al van de cd 'The Mod Collection', maar enkele clipjes lieten een versie horen waarin de achtergrondzang van The Small Faces (spijtig genoeg) was weggemixt. Het was dus spannend welke nu de originele single was. Gelukkig is het die mét de achtergrondzang. Een uiterst dynamische single. De zachte fluit moedigt aan om de stereo wat harder te zetten, maar wanneer de drums voor het refrein invallen, heb je daar spijt van! De mijne is in het Engelse Immediate-labelhoesje.

* P.P. Arnold- Angel Of The Morning
Natuurlijk kende ik die riedel al, hier ging het me specifiek om de b-kant. Deze ontdekte ik een paar weken geleden op YouTube: 'Life Is But Nothing', een heerlijke ballade, meer folky dan mod of soul. Bovendien is deze single op het roze Immediate-label, dat wel weer gewild is. Hoewel? Ik bleef de enige bieder met vijf pond...

* Jackie Ross- Selfish One
Hier was ik wat te voorbarig geweest met de 'jeukdoos', want tussen de 1500 liedjes staat geen enkele van Jackie Ross! Toch is er geen man overboord, want dit nummer mag er zijn! Ik had 'The Entertainer' van Tony Clarke voorgesteld/herinnerd als een lekker snel ding, maar die is me net iets te midtempo.

* Sapphires- Gotta Have Your Love
Ik ben er nog steeds niet achter of deze Lost Nite-uitgave een origineel is of niet. De opname is helaas een beetje zwak, maar het nummer daarentegen... Die heb ik vorig jaar november al genoemd in de allereerste 'Telefoontopper'. Er komen nog wel enige Sapphires-dingen aan. Ik probeer nog steeds een fraaie 'Slow Fizz' te bemachtigen, hetzelfde nummer is ooit ook opgenomen als 'Baby You've Got Me' met een andere tekst. Een recente heruitgave met de instrumentale versie van 'Nothin' But A Houseparty' van The Show Stoppers circuleert ook op het web, maar ik hik een beetje tegen de prijs aan. Die 'Slow Fizz' is gewoon leuker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten