zondag 25 december 2011

De Blauwe Bak Top 40 van 2011: 11-20

Hoewel de eerste al voorbij is, wil ik toch bij deze al mijn volgers, geregistreerd of niet, hele fijne kerstdagen toewensen. Vorige week verzuchtte ik al dat ik waarschijnlijk te vroeg was begonnen met de samenstelling van de Blauwe Bak Top 40. The Sharpees had ik gemakshalve al in de lijst gezet en ik wist toen nog niet dat ik voor de kerst Mitch Ryder & The Detroit Wheels zou aanschaffen. Gisteravond heb ik dan toch enkele kleine aanpassingen in de Top 20 gedaan. Omdat dit vrij lange berichten zijn, begin ik meteen maar bij nummertje twintig.

20. Sticky Sue-Mickey Murray
(SSS International Exit SSS-870, 1969, uit de box 'Action Speaks Louder Than Words')
De keerzijde van 'Fancy' van Rosalind Madison en dus eigenlijk wel de favoriete single uit die doos. In 'Sticky Sue' gaat Murray op zoek naar zijn overhemden, sokken en ondergoed. Zijn Sue heeft die, naar alle waarschijnlijkheid, weggegeven toen ze hem heeft verlaten. Hij vindt zijn overhemden en sokken terug bij iemand aan de waslijn, maar zijn onderbroeken blijken onvindbaar. Totdat hij Sue terug vindt. 'You were there in my underwear'.

19. Big Boss Man-Erma Franklin
(Stateside HSS 1218, 1968)
Deze heb ik onlangs nog behandeld. Op de 'northern soul jukebox' staat deze titel niet van Erma, wel haar 'Piece Of My Heart' en nogal een zouteloze 'I Get The Sweetest Feeling' waarbij ze exact dezelfde backingtrack heeft gebruikt als Jackie Wilson. 'Piece Of My Heart' is altijd lekker natuurlijk, zou in een persoonlijke top 20 hoog hebben gescoord, maar in een lijst van blauwe bak-residenten hoort deze verdiend op 19.

18. Gimme Little Sign-Brenton Wood
(Palette PB 25700, 1967)
Eveneens vorige maand nog aan bod geweest.

17. Here Comes The Judge-Shorty Long
(Tamla Motown GO 25812, 1968)
Ik zal voor de aardigheid nog eens die website opzoeken en er een fijn bericht uit persen, maar in 1968 was er echt even een 'Here Comes The Judge'-rage. Er verschenen in die tijd verschillende liedjes met steeds dezelfde titel, allemaal dezelfde inspiratiebron, maar toch totaal verschillende inhoud. Pigmeat Markham was ermee begonnen. In die tijd was er een 'sitcom' met dezelfde titel. Pigmeat maakte er een doldwaas hoorspel van, Shorty Long een geheide Motown-stamper. Zijn versie kocht ik eind juli in Leeuwarden en deze mag op 17 in de Blauwe Bak Top 40.

16. What Can I Do-Tee Set
(Tee Set Records TS 1259, 1967)
Meestal schreef Hans van Eijck de tekst en muziek voor de liedjes van Tee Set, later al dan niet samen met zanger Peter Tetteroo. Heel soms mochten de andere leden ook een duit in het zakje doen, zoals Ferry Karmelk in 1967 met 'What Can I Do'. Vooral de coupletjes kennen een lekker venijnig jagend ritme. Tee Set klonk zelden soulvoller dan hier...

15. Goodbye Nothing To Say-The Javells featuring Nosmo King
(Pye DDS-2003, 1974)
Eigenlijk is deze me wat te glad en prefereer ik het origineel, maar ja, die heb ik niet op vinyl. Omdat het nummer echter zo'n fijne melodie heeft, kan ik deze toch wel waarderen. Een eendagsvlieg uit het commerciële hoogtepunt van de northern soul.

14. Take A Look Around-The Temptations
(Gordy G 7115F, 1971)
Na een orkestraal intro dat zo een rampenfilm had kunnen inleiden, valt het ineens weg en komt de zang om de hoek. Gaandeweg krijgt het bijval van meer muziek. De zang is onmiskenbaar The Temptations, maar ook het onderwerp. Net als in 'Run Away Child Running Wild' en 'Ball Of Confusion' prediken The Temptations begrip in een wereld die dat lijkt te ontberen. Mooie boodschap, mooie muziek en die zang die je dwingt tot luisteren. Alles is perfect aan deze plaat van The Temptations. Alleen qua tempo is het een dweil...

13. Stronger Than Her Love-The Flirtations
(Festival F-705, 1966)
Origineel of niet, die tien pond was echt wel het maximum voor deze single van The Flirtations. Hij is stevig genoten en knettert nogal op dynamische momenten. Maar... hij kan nu op zijn minst in mijn set.

12. Break Out-Mitch Ryder & The Detroit Wheels
(Stateside HSS 1146, 1966)
Ik schreef het eergisteren nog, dit is best wel even wennen. Tot een paar weken geleden associeerde ik The Detroit Wheels met garagerock, terwijl Mitch Ryder omstreeks 1968 een soort Amerikaanse Tom Jones werd. 'Break Out' is met zijn onweerstaanbare hoornsectie echter northern soul om bij te watertanden. Gewoon voor vijf euro op 'good old' Marktplaats!

11. Think It Over-Harvey Averne Dozen
(Atlantic 0927-49059, 1968)
Averne was naast slagwerker ook arrangeur en bandleider. Vaak droeg de band zijn naam, maar voor dit single-kantje was hij niet te beroerd om het te noemen naar zijn achtergrondzangeressen? Hoe kun je tien uren verlangen naar een liedje van nog geen drie minuten? Ik had onderweg naar Keulen nog vóór Meppel al zin in deze single en het voelde als een euforie toen ik 's avonds dit plaatje op de meegebrachte Numark afspeelde. Een mooie herinnering aan een legendarisch weekend! De andere zijde van deze heruitgave uit 2006 komen we morgen tegen in de top tien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten