vrijdag 2 december 2011

dweilpauze: The Dells

Het is met de dweilpauze zo lang de voorraad strekt, maar voorlopig kan ik nog wel even vooruit! Vandaag een plaat die afgelopen jaar een plotseling hoogtepunt in populariteit beleefde in huize Louwsma. Ik leerde The Dells kennen middels 'Radio Saigon', een op 'Good Morning Vietnam' en 'Tour Of Duty' geïnspireerde serie compilaties die begin jaren negentig tegen budget-prijzen werden aangeboden. In tegenstelling tot 'Tour Of Duty' bevatte 'Radio Saigon' nog wel eens tenenkrommende nieuwe versies van jaren zestig-liedjes. Ik herinner me van deze cassette, voor vijf gulden op de dinsdagmarkt gekocht, vooral een oerlelijke 'Amen' van The Impressions, maar het bevatte ook het knaloude origineel van 'Tell Mama' van Etta James. En dus ook The Dells met hun medley 'Love Is Blue/ I Can Sing A Rainbow' uit 1969. Ik kende hem toen nog niet, een jaar later zou ik de vinylsingle voor weinig kopen, maar een échte hit werd het nooit in mijn verzameling!

Orkestleider en arrangeur André Popp, die in die jaren ondermeer met Marie Laforet werkte, schreef de meesterlijke melodie van 'L'Amour Est Bleu', de tekst werd geschreven door Pierre Cour. In deze oorspronkelijke Franse versie wordt een verloren liefde bezongen aan de hand van eerst een aantal kleuren en dan een aantal elementen van de natuur. Het Griekse zangeresje Vicky vertegenwoordigde Luxemburg ermee op het Eurovisie Songfestival in 1967. Sandie Shaw ging er op blote voeten met de hoofdprijs vandoor, de nummers 2 en 3 is weinig meer van vernomen, maar de nummer 4 van die editie zou vele records doen sneuvelen. Vicky kennen we trouwens beter als Vicky Leandros. In 1972 zou ze wederom meedoen aan het jaarlijkse zangfeest.

Vicky nam onmiddelijk het lied op in verschillende talen, vijftien jaar later zou Nicole dat trucje nog eens herhalen, en bereikte in vele landen de hitparade. Een jaar later werd een instrumentale versie opgenomen door een andere Franse orkestleider, Paul Mauriat. Hij is één van de weinige Fransmannen die erin geslaagd is om de top van de Amerikaanse Billboard Hot Hundred te bereiken. Opeens had iedereen 'Love Is Blue' op het repertoire staan. Zelfs Jeff Beck jengelde zijn versie op een single uit 1968. Die werd in de Hitweek gehonoreerd met een 3!

Tot zover de historie van 'Love Is Blue', gaan we meteen over na een ander fraai staaltje muziekgeschiedenis: The Dells. Al in 1952 is er een oerversie van deze groep, die pas in 1955 de naam The Dells aanneemt. In het begin wisselt de bezetting nogal, maar sinds 1960 is de bezetting vrij constant te noemen. Alleen Johnny Carter overleed twee jaar geleden op 75-jarige leeftijd, zijn maatjes zijn niets jonger dan dat en treden nog altijd op! De meest succesvolle periode ligt echter al lang achter ons. Van 1968 tot en met 1970 scoorde de band hit-na-hit in Amerika. In Nederland bereikte de groep slechts eenmaal de Top 40 en wel met 'Love Is Blue' in een combinatie met 'I Can Sing A Rainbow'. Het stond in 1969 op nummer elf.

Zoals ik al zei, is de plaat nooit echt een grote favoriet geworden. Ik draaide hem thuis heel sporadisch en bij een kroeg-optreden bleken er teveel leuke alternatieven. Eerst vond ik begin dit jaar in Meppel het lege fotohoesje, de single die ik in 1992 had gekocht zat in een neutraal wit hoesje. Vervolgens kwam ik in juni de Engelse persing tegen bij Het Goed in Emmeloord. De plaat was optisch in een niet al te beste conditie en de corresponderende prijs van drie euro was zelfs enigzins fors, maar ik heb al vaker verteld dat ik een zwak voor Engelse persingen heb en dus mocht-ie mee. Eenmaal thuis valt de staat van de single alleszins mee. Okay, hij kraakt wel iets, maar doordat Engelse persingen stevig zijn opgenomen, stoort dit niet heel erg. Andermaal blijkt dat deze single de juiste 'body' heeft, die ik bij de normale Duitse persing zo had gemist.

Hoewel je op de dansvloer weinig anders kan doen dan schuifelen met je lief tegen je aangedrukt, kan ik na twintig jaar eindelijk de plaat op waarde schatten. Voor een rustpuntje in de set mag hij beslist, ook al zou het alleen maar zijn om Engelse persingen te promoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten